...

ممنوع الخروج شدن زوج از بابت مهریه

این قرار زمانی از سوی دادگاه پذیرفته می شودکه، زوجه بتواند اثبات کند زوج از پرداخت حق مالی او که وصول مهریه است ممانعت کرده، و دادخواست اعسار از پرداخت مهریه ، را به دادگاه ارائه نداده است. قانون گذار، اصل را بر عدم استطاعت مالی زوج گذاشته واثبات تمکن مالی را به زوجه واگذار کرده است. اگر او بتواند ادعای خود مبنی بر توانایی مرد را اثبات کند، می تواند حکم محکومیت او را من باب پرداخت مهریه از دادگاه خواستار شود. و در صورتی که علی رغم الزام، زوج بخواهد از پرداخت مهریه ممانعت کند، قانون گذار این حق را به زوجه می دهد که صدور قرار ممنوع الخروج شدن زوج از بابت مهریه را از دادگاه بخواهد.

در چه شرایطی زوجه می تواند ممنوع الخروج شدن زوج از بابت مهریه را خواستار شود؟

قانون گذار مهریه را حق قانونی زوجه دانسته، و برای مطالبه آن به او این حق را می دهد که حکم جلب و ممنوع الخروج کردن زوج را از دادگاه و در شرایطی از اداره ثبت، خواستار شود. مطالبه مهریه، طبق قانون جدید ۱۴۰۳ شرایطی دارد که زوجه بایستی برای وصول طلب خود آن را رعایت کند. تا به خواسته وی ترتیب اثر داده شود. مثلا زوجه من باب اینکه بتواند حکم جلب و ممنوع الخروج کردن زوج را از دادگاه بخواهد بایستی بتواند تمکن مالی مرد را اثبات کند. و دادگاه را به اقناع وجدانی برساند که شوهرش  می تواند مهریه او را که طبق قانون جدید معادل۱۱۰ سکه است بپردازد. اگر ادعای زوجه ثابت شود به دادخواست او که به اجرا گذاشتن مهریه بوده ترتیب اثر داده شده و زوج ملزم می گردد که مهریه را بپردازد. اگر بخواهد ممانعت کند و حقوق مالی زوجه را به وی ندهد این حق برای زن است که تقاضای ممنوع الخروج شدن زوج از بابت مهریه  را از دادگاه خواستار شود. به بیان دیگر دادگاه زمانی قرار ممنوع الخروج شدن زوج از بابت مهریه را می دهد که حکم محکومیت مرد صادر شود و او بخواهد علی رغم الزام از پرداخت ممانعت کند.

اگر زوج ادعای اعسار کند تکلیف چیست؟

در صورتی که زوج بتواند خلاف ادعای زوجه مبنی بر استطاعت مالی را اثبات کند، می تواند از دادگاه مهلتی را اخذ کند که طلبش را به صورت اقساطی پرداخت کند. با این حال اگر مواعد اقساط بگذرد و زوج نخواهد باز هم مهریه زوجه را پرداخت کند این حق برای زن بوده که تقاضای  صدور قرار ممنوع الخروج بودن مرد را از دادگاه بخواهد.

تقاضای صدور قرار ممنوع الخروج شدن زوج از بابت مهریه از طریق اجرای ثبت

زوجه می تواند بدون آنکه نیاز باشد تشریفات دادرسی را از طریق دادگاه خانواده انجام دهد، مستقیما خواسته خود را من باب ممنوع الخروج کردن زوج، از دایره ثبت، خواستار شود.

برای صدور این قرار دو شرط لازم است:

۱.زوجه ملزم است اموالی را از زوج معرفی کند که جزو مستثنیات دین نیست و قابل توقیف می باشد.اگر اموالی از زوج یافت نشود که بتوان به موجب توقیف و فروش آن طلب زوجه را پرداخت کرد. این حق برای زن است که از اداره ثبت، حکم ممنوع الخروج شدن زوج از بابت مهریه را خواستار شود.

۲.اثبات شود که اموال و دارایی زوج که مورد توقیف قرار گرفته کفاف پرداخت طلب زوجه را نداده و کافی نیست. در اینجا هم زن می تواند صدور قرار ممنوع الخروج شدن زوج را از اجرای ثبت خواستار شود.

بهترین وکیل مهریه در تهران بیشتر بخوانید: بهترین وکیل مهریه در تهران با سابقه بالا

تقاضای صدور قرار ممنوع الخروج شدن زوج از بابت مهریه از طریق اجرای ثبت

چه زمانی از قرار صادره رفع اثر می شود؟ و زوج ممنوع الخروج نیست؟

برای رفع این قرار، ماده۲۳ قانون اجرای محکومیت های پاسخ می دهد. و بیان می دارد که این قرار به قوت پابرجا بوده و از آن رفع اثر نمی شود مگر در صورتی که یکی از شروط ذیل تحقق یابد.

۱.جلب رضایت زوجه

اگر زن از شکایت خود مبنی بر مطالبه مهریه صرف نظر کند و مهریه خود را به مرد بببخشد.

۲.در صورتی که اعسار محکوم علیه که زوج است به دادگاه اثبات گردد و آن را بپذیرد.

۳.در فرضی که مرد بتواند تامین مناسب، بسپارد و متعهد شود که حق مالی زوجه را به وی می پردازد.

طلاق با داشتن حق طلاق بیشتر بخوانید: طلاق با داشتن حق طلاق به چه صورت می باشد + نکات مهم ویدئویی

و در حالت آخر، کسی کفیل زوج شود و از جانب او متعهد شود که زوج، مهریه زوجه را به او می پردازد.

رفع دستور ممنوع الخروج شدن زوج از بابت مهریه، از دایره اجرای ثبت

در فرضی که زوج، مهریه زوجه را به وی بپردازد. و یا اقساطی که به موجب اعسار برای او تعیین شده را تا موعد آخر پرداخت و رسید آن را ارائه دهد. می تواند به دایره اجرای ثبت مراجعه کند و رفع ممنوع الخروجی خود را خواستار شود. همچنین است در جایی که  زوجه از وصول مهریه صرف نظر می کند و مهریه خود را به زوج می بخشد.

 مدت اعتبار قرار ممنوع الخروج بودن زوج

نص ماده ۲۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری، به این موضوع اشاره دارد و بیان می دارد که مدت اعتبار قرار منع خروج از کشور شش ماه بوده و قابل تمدید است. و اگر مدت منقضی شود و تمدید صورت نگیرد این دستوراعتباری نداشته و خود به خود منتفی می شود.

آیا زوج می تواند به قرار ممنوع الخروج شدن خود اعتراض کند؟

قانون گذار به زوج که محکوم علیه پرونده است این حق را داده که ظرف مهلت قانونی اعتراض که ۱۰ روز است، نسبت به رای دادگاه خانواده معترض شود و شکایت خود را به دادگاه تجدید نظر استان ارائه دهد.

در چه شرایطی، مرد می تواند موقتا رفع توقیف حکم خود، را از دادگاه بخواهد؟

تبصره ماده ۲۳ در پاسخ به این سوال ۲ حالت را بیان می دارد و می گوید:

در صورتی که زوج مجبور باشد به سفری رود که واجب است و وجوب آن از قبل ثابت شده. و یا برای سفرهای درمانی ضروری، مجبور باشد کشور را ترک کند در اینجا دادگاه موقتا، به محکوم علیه که در بحث ما منظور زوج است اجازه خروج را می دهد.

بهترین وکیل خانواده در غرب تهران بیشتر بخوانید: بهترین وکیل خانواده در غرب تهران و آشنایی با آن

در چه شرایطی، مرد می تواند موقتا رفع توقیف حکم خود، را از دادگاه بخواهد؟

نتیجه گیری

ما در این مقاله به بررسی موضوع حقوقی تحت عنوان ممنوع الخروج شدن زوج از بابت مهریه، که از سوی زوجه به دادگاه خانواده و دایره اجرای ثبت تقدیم می شود پرداختیم. گفتیم که زوجه تحت شرایطی می تواند شوهر خود را من باب عدم پرداخت مهریه ممنوع الخروج کند.

پیشنهادات

ما در گروه وکلای خانواده به همراه جمعی از وکلای متخصص و زبده در تلاشیم که در حوزه حقوق خانواده، به شما عزیزان بهترین خدمات حقوقی را ارائه دهیم. جهت برخورداری از خدمات تیم ما، شما می توانید از طرق ارتباطی که در سایت به آن اشاره شده با گروه وکلای خانواده، در تماس باشید.

برخی از سوالات متداول

در چه شرایطی زوجه می تواند دستور ممنوع الخروج شدن زوج از بابت مهریه را، از دادگاه خواستار شود؟

زمانی که حکم بر محکومیت زوج، به پرداخت مهریه باشد و او از پرداخت ممانعت کند و یا دادخواست اعسار را به دادگاه ارائه ندهد این حق برای زوجه است که من باب عدم پرداخت مهریه، دستور ممنوع الخروج شدن زوج را تقاضا کند.

در چه صورتی زوج می توان رفع دستور ممنوع الخروج شدن خود را از دادگاه بخواهد؟

در صورتی که مهریه زوجه که محکوم به پرداخت آن است تماما بپردازد و یا رضایت زوجه را من باب این امر، کسب کند.

لینک کوتاه

https://vakil-khanevade.com/?p=280

اشتراک گذاری این مطلب

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. رضا سلطانی

    با سلام و تشکر از مطلب مفیدتون. سوال من اینه که آیا ممنوع الخروج از طریق اجرای ثبت هم نیاز به تمدید هر شش ماه یکبار دارد؟ و اینکه آیا ممنوع الخروج از طریق وکیل قابل استعلام هست یا خیر.

    متشکر

    1. با عرض سلام خیر نیازی به تمدید نیست و استعلام ممنوع الخروجی برای کلیه افراد از طریق سایت ممنوع الخروجی خود را بگیرند

مشاوره تلفنی رایگان مشاوره تلفنی رایگان - 02191001312