شرایط، مراحل و هزینه طلاق توافقی با گروه وکلای خانواده
-
1
حق الوکاله برای هر زوج ۲،۵ میلیون تومان
-
2
وکیل طلاق توافقی در کل کشور
-
3
عدم نیاز به حضور در جلسه مشاوره
-
4
انجام طلاق توافقی در حدود ۷ الی ۱۵ روز کاری
-
5
طلاق توافق با داشتن وکالت در طلاق
-
6
حق الوکاله به صورت اقساط ۵۰٪ ابتدا الباقی بعد از حکم
-
7
مشاوره رایگان تلفنی با وکیل امور خانواده
-
8
تنظیم صورتجلسه طلاق توافقی توسط وکیل متخصص خانواده
-
9
وکیل اختصاصی برای هریک از زوجین
-
10
بدون نیاز به حضور طرفین در دادگاه
شرایط طلاق توافقی در سال 【 ۱۴۰۳ 】+ هزینه ✔️ در کمترین زمان ممکن
گام های طلاق توافقی سریع و قانونی در گروه وکلای ما
-
گام اول
تماس با شماره تلفن 02191001312 و گرفتن وقت مشاوره حقوقی رایگان در زمینه طلاق توافقی
1 -
گام دوم
مراجعه حضوری به دفتر وکالت ما و تنظیم قرارداد انجام طلاق توافقی متناسب با توانایی پرداخت شما
2 -
گام سوم
انتخاب مدت زمان طلاق توافقی:
3
۷ روز کاری، ۳۰ روز کاری، ۶۰ روز کاری -
گام چهارم
اخذ رای طلاق و ثبت و اجرای صیغه طلاق و تحویل شناسنامه به موکل با مهر طلاق
4
ارتباط مستقیم با ما
فرم درخواست مشاوره
- دسته بندی خدمات
- تاریخ انتشار 1 اردیبهشت 1403
- بروزرسانی ۱۵ مهر ۱۴۰۳
- بازدید 7911 نفر
- دیدگاه ها ۱۶ نظر
تیم حقوقی وکلای خانواده، تخصص خود را به موضوعاتی که پیرامون مهریه، طلاق، نفقه و این قبیل موضوعات باشد اختصاص داده است و در تلاش است که بهترین خدمات حقوقی را به موکلین خود که حسب مورد زوج یا زوجه هستند ارائه دهد در این مقاله، تیم حقوقی ما سعی دارد که به بررسی مفصل و دقیق موضوعی حقوقی پیرامون خانواده که امروزه رو به افزایش بوده و زوجین زیادی را در محاکم دادگاه خانواده درگیر است بپردازد.
مشاوره با وکیل متخصص به صورت رایگان
این موضوع اختصاص به طلاقی دارد که قرار است با توافق زوجین جاری گردد و به زندگی زناشویی زوج و زوجه پایان دهد اینکه این طلاق چیست و منوط به رعایت چه تشریفاتی است موضوعی است که در این نوشته مفصلا به بررسی آن پرداخته ایم شما می توانید علاوه بر برخوردار شدن از مطالب این مقاله، کلیه سوالات حقوقی خود را پیرامون طلاق توافقی ، با وکلای ما از طریق راه های ارتباطی که در سایت به آن اشاره شده در میان بگذارید.
سجاد روزبهانی وکیل پایه یک دادگستری
طلاق توافقی چیست و چه تفاوتی با طلاق یک طرفه دارد؟
طلاق توافقی همانطور که از نامش هم مشخص است به طلاقی گفته می شود که هر دوی زن و شوهر درمورد آن توافق دارند. در واقع در طلاق توافقی هر دوی زن و شوهر درمورد جدایی از یکدیگر با توافق رسیده اند و در نتیجه اختلافی درمورد اصل طلاق وجود ندارد. در نتیجه مهمترین تفاوت طلاق توافقی با طلاق یک طرفه در این موضوع مهم است که طلاق صرفا به درخواست یکی از زوجین نیست.
علاوه بر این طلاق توافقی به دلیل توافق زوجین که تبعا اختلاف کمتری در مسائل مربوط به خود ایجاد می کند فرایند و مراحل متفاوتی از طلاق یک طرفه دارد. برای مثال در طلاق یک طرفه اگر زن خواهان طلاق باشد ممکن است اصل طلاق به دلیل اینکه زن مجبور است دلایل خود را برای طلاق در محضر دادگاه توجیه کند فرایند حقوقی و قضایی بسیار پیچیده تر است و ممکن است حتی برای سال ها طول بکشد و یا در نهایت دادگاه حکم طلاق صادر نکند اما در طلاق توافقی به دلیل تراضی زن و شوهر فرایند طلاق سریع تر طی می شود و به همین دلیل وکلای خانواده به موکلین خود توصیه می کنند در صورتی که هیچ راهی برای ادامه زندگی مشترک وجود ندارد تا حد امکان به صورت توافقی جدا شوند.
نکته مهم این است که علاوه بر اصل طلاق بهتر است درمورد سایر جوانب حقوقی طلاق هم میان زوجین توافق وجود داشته باشد. برای مثال توافق درمورد مهریه، نفقه، حضانت و سایر مسائلی که ممکن است در حین طلاق مطرح شود کمک زیادی به سرعت دعوای طلاق توافقی می کند که این توافق به کمک وکیل متخصص خانواده حاصل می شود و به صورت مکتوب قابل ارائه به دادگاه خواهد بود.
شرایط جاری شدن طلاق توافقی
برای اینکه طلاق توافقی جاری شود و دادگاه به توافق زوجین ترتیب اثر بدهد جدا از توافق اولیه راجع به امور مالی و غیر مالی ناشی از نکاح، لازم است تشریفات دیگری نیز رعایت شود تا دادگاه خانواده به خواسته زوجین ترتیب اثر بدهد و گواهی عدم امکان سازش را صادر کند. در واقع با وجود اینکه طرفین نسبت به وقوع طلاق توافق دارند اما این توافق مانع از اجرای تشریفات دعوای طلاق نیست و باید این تشریفات که شامل طرح دادخواست طلاق در دادگاه صالح و پیگیری سایر مراحلی است که در ادامه توضیح داده می شود توسط طرفین و با کمک وکیل متخصص خانواده طی شود.
تشریفات اجرای طلاق توافقی
شاید در سابق و قبل از تصویب بخش نامه ای که در سال ۹۷ ،راجع به طلاق توافقی به تصویب رسید، صرف توافق و تراضی زن و مرد برای اجرای طلاق به صورت توافقی کافی بود و این توافق نامه مقدمه ای برای صدور گواهی عدم امکان سازش بود اما از سال ۹۷ با افزایش یافتن آمار طلاق توافقی، تصمیم دیگری گرفته شد و حضور زوجین در مراکز مشاوره و غربالگری به امری ضروری تبدیل شد بدین طریق که زن و مرد بعد از اینکه با یکدیگر به توافق رسیدند که از یکدیگر جدا شوند لازم است که در سامانه تصمیم که جهت نوبت دهی و گرفتن وقت مشاوره راه اندازی شده ثبت نام کنند و با تعیین کردن وقت مشاوره حضوری، در جلساتی که زیر نظر مرکز غربالگری سازمان بهزیستی است شرکت کنند و در واقع برگزاری این جلسات مشاوره به زوجین کمک می کند تا با کمک مشاور و از روی منطق و جدا از احساس، راجع به زندگی آینده خود تصمیم بگیرند و مانع از اجرای طلاق و پایان بخشیدن به زندگی زناشویی خود با یکدیگر بر اساس یک تصمیم اشتباه شوند.
الزام به حضور در جلسات مشاوره طلاق توافقی
حضور در جلسات مشاوره، امری الزامی بوده و زوجین نمی توانند بنا بر اراده و عدم تمایل خود از حضور ممانعت کنند مگر تحت دو حالت، که این عدم حضور موجه بوده و به تشریفات ناشی از اجرای طلاق خدشه ای وارد نمی کند.
فرض اول آن است که یکی از زوجین خارج از کشور بوده و امکان اینکه در جلسه مشاوره حضور پیدا کند را ندارد که در اینجا به حکم قانون، او ملزم می گردد که به دو طریق اقدام به ثبت وکالت نامه خود نماید:
- به سفارت خانه یا کنسولگری ایران در خارج از کشور، مراجعه و اقدام به ثبت وکالت نامه خود نماید.
- به صورت آنلاین و بدون آنکه نیاز به مراجعه حضوری باشد در سامانه ای به نام میخک که به منظور ثبت وکالت نامه ایرانیان خارج از کشور راه اندازی شده مراجعه و وکیلی را معرفی نماید تا در ایران کارهای مربوط به طلاق او را دنبال کند.
فرض دوم جایی است که، یکی از زوجین به علت عدم تمایل در جلسات مشاوره، تصمیم می گیرد که به دیگری وکالت دهد که او در جلسات حضور یابد و بدین طریق بتواند گواهی مبنی بر عدم امکان سازش را دریافت نماید.
در غیر از این دو حالت، عدم حضور منجر به آن گردیده که طلاق به صورت توافقی انجام نشود و زوجین نتوانند به زندگی زناشویی خود به موجب اجرای این نوع طلاق، خاتمه بدهند و در صورتی که هر یک به جدایی تمایل داشته باشند؛ بایستی به اقسام دیگر طلاق از جمله طلاق خلع یا بائن متوسل شده و خواستار اجرای حکم طلاق یک طرفه از دادگاه مربوطه باشد.
دریافت گواهی عدم امکان سازش
زمانی که قرار است طلاق به صورت توافقی جاری گردد و یا درخواست دهنده طلاق زوج باشد مطابق ماده ۲۶ قانون حمایت خانواده، لازم است که گواهی عدم امکان سازش صادر شود و زوجین صدور این گواهی را از دادگاه تقاضا کنند تا بتوانند بدین طریق ، اجرای حکم طلاق توافقی را از دفترخانه ازدواج و طلاق خواستار شوند.
مراحل صدور گواهی عدم امکان سازش با جزئیات
برای صادر شدن این گواهی، لازم است که زوج یا زوجه در ابتدا مدارک ذیل را تقدیم دادگاه خانواده دارند:
- ارائه دادخواست حقوقی تحت عنوان طلاق توافقی.
- ارائه دادن توافق نامه ای که دلالت بر تراضی زوج و زوجه نسبت به امور مالی و غیر مالی دارد.
- ارائه مدارک شناسایی و سند نکاح که دلالت بر وجود رابطه زوجیت فی مابین زوج و زوجه دارد.
- گرفتن تاییدیه مبنی بر عدم امکان سازش، از مرکز مشاوره ای که، زوج یا زوجه جهت امور مشاوره به آنجا مراجعه کرده اند.
بعد از ارائه دادن این مدارک، مرجع صلاحیت دار که دادگاه خانواده بوده در یک جلسه رسمی غیر قضایی، به خواسته زوجین ترتیب اثر داده و در صورتی که به اقناع وجدانی برسد که زن و مرد با یکدیگر سازش نداشته حکم به صدور گواهی عدم امکان سازش داده و آن را به زوجین ابلاغ خواهد کرد؛ پس از ابلاغ، حداکثر تا مهلت سه ماه، زوج و زوجه ملزم به ارائه این گواهی به دفتر ثبت ازدواج و طلاق هستند تا با اجرای صیغه طلاق، طلاق اجرا شده و به صورت رسمی و قانونی به ثبت برسد. در صورت عدم مراجعه در طول این سه ماه، این عدم مراجعه از سوی زوجین به معنای انصراف از طلاق تلقی می شود.
برای اقامه دعوای طلاق توافقی باید به کجا مراجعه کرد؟
اقامه دعوای طلاق توافقی در صلاحیت دادگاه خانواده ای است که طرفین درمورد آن توافق دارند. این دادگاه می تواند دادگاه خانواده محل اقامت مرد یا زن باشد. وکیل خانواده دادخواست طلاق توافقی را پس از تهیه تمامی مدارک و ضمایم مورد نیاز آن در دادگاه خانواده ای که صالح به رسیدگی است ثبت می کند و سایر مراحل رسیدگی به این دعوا مطابق قانون و تشریفاتی که در ادامه بیشتر توضیح داده می شود طی خواهد شد.
مدارک برای انجام طلاق به صورت توافقی
دقت داشته باشید که باید مدارک زیر را برای انجام فرایند طلاق به همراه داشته باشید.
- مدارک شناسایی زوجین اعم از شناسنامه و کارت ملی
- ارائه دادن سند یا قباله ازدواج.
- وجود وکالت نامه، در صورتی که قرار است روند پرونده طلاق توافقی به یک وکیل سپرده شود. مدارکی دیگر که بایستی ضمیمه پرونده شود از جمله:
- ارائه دادن گواهی سلامت در صورتی که زوجه باکره است.
- تهیه گواهی عدم بارداری
- ارائه دادن تاییدیه که دلالت بر عدم سازش زوجین داشته و از سوی مراکز مشاوره صادر شده است.
وجود این مدارک برای تمامی افرادی که قصد اجرای صیغه طلاق به صورت توافقی را دارند؛ ضروری است. تمامی این مدارک مطابق با آخرین بروزرسانی انجام شده است و به همین دلیل بهتر است که در هنگام ثبت دادخواست تمامی آن را به همراه داشته باشید.
مهریه در طلاق توافقی
تصور بسیاری از افراد این است که زن در صورت اجرای طلاق توافقی باید از مهریه و یا سایر حق و حقوق مالی خود گذشت کند در صورتی که این موضوع از لحاظ قانونی درست نیست و زن می تواند در عین درخواست و اجرای طلاق توافقی مهریه خود را نیز مطالبه کند.
اینکه مهریه چه وضعیتی دارد و زوجه مستحق دریافت مهر المسمی بوده یا مهر المثل، به توافق زوجین بستگی خواهد داشت؛ اگر مهریه ضمن عقد تعیین شده باشد زوجه مستحق دریافت مهریه تعیینی خواهد بود و در صورتی که زوج بخواهد از پرداخت آن ممانعت به عمل آورد زوجه می تواند به طریق قانونی و با طرح شکایت به طرفیت او الزام وی را به پرداخت مهریه بخواهد مگر آنکه زوجه تصمیم دیگری بگیرد و نخواهد مهریه را دریافت کند و آن را به زوج او ببخشد و یا خواستار مطالبه قسمتی از مهریه باشد تمامی این فروض کاملا وابسته به توافق زوج و زوجه دارد که بایستی در توافق نامه تنظیمی خود بدان اشاره کنند و آن را صریحا قید کنند. در مطلبی جداگانه به موضوع طلاق توافقی و مهریه پرداختهایم که می توانید با مراجعه به این مطلب آن را مطالعه نمایید.
ضمانت اجرای عدم پرداخت مهریه
اگر زوج و زوجه راجع به نحوه پرداخت مهریه با یکدیگر توافق و تراضی کنند و با این حال، زوج بخواهد از پرداخت دینی که بر ذمه او بوده ممانعت به عمل آورد، این حق برای زوجه است که بتواند به طرفیت او اقامه دعوی کند و الزام او را به پرداخت مهریه خواستار شود؛ برای این کار، زوجه ملزم است که خواسته خود را از طریق مراجعه به مراجع صلاحیت دار که در بدو امر اداره ثبت بوده و سپس دادگاه خانواده، پیگیری کند یا به کلی انجام روند پرونده خود را به وکیل حقوقی که به مسائل راجع به مطالبه مهریه تسلط و آگاهی کافی داشته بسپارد تا بدین طریق بتواند به حقی که مستحق دریافت آن بوده برسد و مهریه خود را از زوج مطالبه نماید. بنابراین این تصور که باید حتما مهریه بخشیده شود تا امکان طلاق توافقی وجود داشته باشد؛ اشتباه است.
نفقه در طلاق توافقی
یکی دیگر از مسائل مالی درمورد طلاق توافقی بحث نفقه زن است. نفقه زن به معنای هزینه معاش و زندگی زن است که در طول دوران زناشویی بر عهده مرد قرار دارد. حال سوال این است که آیا زن می تواند نفقه ایام گذشته که به او پرداخت نشده را در حین طلاق توافقی از مرد مطالبه کند؟ بر اساس قانون زن می تواند نفقه معوقه یعنی نفقه ای را که مرد باید به زن پرداخت می کرده اما پرداخت نشده از او مطالبه کند. همچنین پرداخت نفقه زن در ایام عده یعنی حدود چند ماه پس از جاری شدن طلاق هم بر عهده مرد است و زن محق به مطالبه آن خواهد بود.
رجوع در زمان عده طلاق توافقی
ماهیت طلاق است که مشخص می کند زوج در زمان عده، حق مراجعه به زوجه خود را داشته باشد یا نه، اینکه ماهیت طلاق توافقی چیست از نوع بائن است یا رجعی سوالی است که قرار است در این بند به آن پاسخ دهیم باید گفته شود که بین حقوق دانان در رابطه با رجعی یا بائن بودن طلاق توافقی اختلاف نظر وجود دارد، اما نظر اکثریت بر رجعی بودن طلاق است و زوجه ملزم به آن بوده که به مدت سه ماه عده نگه دارد و در این مدت، زوج این حق را داشته که به زوجه رجوع کند که این رجوع او در زمان عده، دلالت بر انصراف زوجین از اجرای طلاق توافقی دارد.
اجرت المثل در طلاق توافقی
یکی دیگر از حقوقی که به موجب عقد نکاح، برای زوجه به وجود امده اجرت المثل است که برخلاف مهریه و نفقه، تنها در شرایطی خاص به زوجه تعلق می گیرد. در بسیاری از موارد زن از وجود چنین حقی ناآگاه هست و اطلاعی ندارد که می تواند در کنار مهریه و نفقه اجرت المثل ایام زوجیت را هم از مرد مطالبه کند
در چه شرایطی اجرت المثل به زوجه تعلق می گیرد؟ تبصره ماده ۳۳۶ قانون مدنی بیان می دارد که اگر زوجه اقدام به انجام کارهایی کند که شرعا بر عهده وی نبوده و به دستور زوج و با عدم قصد تبرع، اقدام کند مستحق دریافت حق و حقوقی خواهد بود که به آن اجرت المثل ایام زوجیت گفته می شود.
درمورد اینکه آیا اصل بر این است که زن دارای قصد تبرع یعنی مجانی بودن در انجام این امور است یا بدون قصد تبرع این امور را انجام می دهد اختلاف نظر عمده ای وجود دارد و به همین دلیل نحوه استدلال وکیل خانواده و شرایط پرونده در اثبات هر مورد نقش مهمی ایفا می کند.
حضانت در طلاق توافقی
هر چند قانون گذار صراحتا در بحث حضانت، سرپرستی کودک را تا ۷ سالگی به مادر طفل و بعد از گذشت آن این وظیفه را به پدر او واگذار کرده است اما در رابطه با بحث طلاق توافقی، همانند مسائل مالی، بایستی راجع به امور غیر مالی از جمله بحث حضانت تصمیم گیری شود و زوجین با توافق نظر یکدیگر مشخص نمایند که سرپرستی طفل با پدر باشد یا مادر طفل.
طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور
در رابطه با نحوه طلاق اتباع ایرانی در خارج از کشور، باید بیان داریم با اینکه این ایرانیان، مقیم یک کشور خارجی هستند اما ملزم هستند که در رابطه با احوال شخصیه خود که شامل اموری از جمله نکاح و طلاق می شود از قوانین کشور ایران تبعیت کنند در غیر این صورت طلاق آنها از نظر محاکم ایران، اعتبار قانونی نداشته و ممکن است زوجین با عدم اجرای قوانین ایران و ثبت طلاق بر اساس این قوانین با تبعات حقوقی مختلفی در آینده مواجه شوند.
بیشتر بخوانید: نفقه فرزند و بررسی شرایط آن برای مطالبه
در اینجا قانون گذار این اشخاص را ملزم کرده که طلاق خود را به تایید یکی از مراکز ایران در خارج از کشور اعم سفارت خانه یا کنسولگری آن کشور برسانند و یا از طریق سامانه میخک، وکیلی را انتخاب نمایند و انجام کارهای مربوط به طلاق را به او واگذار کنند. به طور کلی طلاق توافقی برای ایرانیان مقیم خارج شرایطی دارد و باید این شرایط رعایت شود.
وکیل طلاق توافقی
وکیل طلاق توافقی، وکیلی است که به مسائل حقوقی در حوزه خانواده از جمله مباحث مربوط به مهریه، نفقه، طلاق تسلط و آگاهی کافی داشته و قرار است در مقام دفاع از حقوق زوج یا زوجه باشد و در اداره ثبت و یا دادگاه خانواده، دعوی موکل خود را طرح و با ارائه ادله و مستندات قانونی خواسته وی را پیگیری کند؛ یکی از مهمترین دعاوی که در تخصص وکیل خانواده قرار دارد دعوای طلاق توافقی است.
این دعوی قرار است به خواسته زوج یا زوجه ای که تصمیم به ادامه زندگی مشترک نداشته طرح گردد و در مرجع صلاحیت دار که دادگاه خانواده بوده مورد رسیدگی قرار بگیرد؛ پس حضور زوجین و توافق نظر آنها برای اجرای طلاق توافقی الزامی است اما اگر زوجین بنا به دلایلی، تمایل نداشته باشند که برای اقامه دعوی و پیگیری آن، در دادگاه خانواده حضور پیدا کنند این حق را خواهند داشت که بتوانند کلیه روند پرونده طلاق خود را به وکیلی که به امور حقوقی تسلط و آگاهی داشته بسپارند و خود را از عدم حضور در مرجع رسیدگی معاف کنند.
مزایای داشتن وکیل طلاق توافقی
هر چند طلاق توافقی، قرار است به اراده زوج و یا زوجه جاری شود و این تراضی منجر به آن گردد که اجرای طلاق توافقی نسبت به اقسام دیگر طلاق، در موعد زمانی کوتاه تری سپری شود اما باز هم منوط به رعایت تشریفاتی است که لازم است جهت جاری شدن صیغه طلاق و دریافت گواهی عدم سازش صورت بگیرد تا دادگاه به خواسته زوجین مبنی بر جاری شدن طلاق توافقی ترتیب اثر بدهد.
برای این امر در ابتدا لازم است دادخواست طلاق توافقی حقوقی طرح گردد و خواسته طرفین در دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به دعوی خانواده را داشته مورد رسیدگی قرار بگیرد و سپس مابقی تشریفات از جمله حضوردر جلسات مشاوره و دریافت گواهی عدم سازش طی شود؛ پس ملاحظه می کنید که در این نوع طلاق هم تمامی تشریفات دادرسی بایستی سپری شود تا دادگاه گواهی عدم امکان سازش را صادر و به زوجین این حق را بدهد که به موجب تاییدیه که دلالت بر عدم امکان سازش بر ادامه زندگی مشترک داشته، بتوانند از یکدیگر جدا شوند و به زندگی زناشویی خود پایان بدهد. هر چند این تشریفات، پروسه طلاق توافقی را طولانی مدت کرده، اما با کمک وکیل طلاق می توان این موعد را به کوتاه ترین زمان ممکن رساند.
وکیل طلاق توافقی چه وظایفی دارد؟
این وکیل قرار است بدون آنکه نیازی به حضور زوج و زوجه باشد دعوی حقوقی طلاق را مطرح و با داشتن وکالت از جانب زوج یا زوجه این دعوی را در مرجع صلاحیت دار که دادگاه خانواده بوده پیگیری کند و از حقوق زوجین دفاع کند.
این وکیل از آنجایی که به قوانین و اصول طلاق توافقی آگاهی کافی داشته قرار است مراحل و تشریفات این طلاق را به درستی و در کوتاه ترین زمان ممکن انجام بدهد. هر چند بخشنامه جدید طلاق توافقی، حضور زوجین را در جلسات مشاوره امری الزامی دانسته و عدم حضور زوجین را مانعی برای صدور گواهی عدم امکان سازش می داند اما علی رغم این الزام دیده می شود که زوج و یا زوجه غالبا تمایل و وقت آن را نداشته اند که دراین جلسات حضور یابند لذا ترجیح می دهند که به وکیل خود وکالت دهند تا به جای آنها در جلسات مشاوره حضور پیدا کند.
بعد از گذراندن تشریفات، زوجین ملزم به آن بودهاند که از دادگاه گواهی عدم امکان سازش دریافت دارند و این گواهی را ظرف مهلت قانونی که حداکثر سه ماه بوده به دفترخانه ازدواج و طلاق ارائه بدهند تا صیغه طلاق جاری شود. البته این حق برای زوجین بوده که مراجعه به دفترخانه و تشریفات راجع به آن جهت اجرای صیغه طلاق را به وکیل مربوطه خود بسپارند تا او با وکالت از موکل خویش، در دفتر خانه حضور پیدا کند.
هزینه وکیل طلاق توافقی
حق الزحمه وکیل طلاق توافقی، از پیش تعیین نشده و به عواملی بستگی دارد. زمانی که شما به عنوان زوجین تصمیم به آن می گیرید که انجام امور طلاق خود را به وکیل متخصص که آگاهی کافی به مسائل طلاق داشته بسپارید قاعدتا پرداخت دستمزد و حق الزحمه وکیل یکی از موضوعاتی خواهد بود که با آن درگیر خواهید شد و این دغدغه را پیدا خواهید کرد که هزینه وکیل طلاق توافقی در پرونده چقدر است؟
در پاسخ این سوال باید بگوییم که حق الزحمه وکیل را یا شمای موکل و وکیل حسب اراده خود تعیین می کنید و یا از تعرفه دادرسی که سالیانه از سوی مرکز وکلا و کارشناسان اعلام می گردد مشخص میگردد اگر توافقی باشد و در وکالت نامه تنظیمی به مقدار حق الوکاله اشاره شده باشد ملاک عمل، قاعدتا هزینه اعلام شده است. اما اگر در متن قرارداد راجع به هزینه وکیل توافق نظر نشده باشد قاعدتا تعرفه دادرسی که راجع به دعاوی امور غیر مالی تعیین شده، ملاک حق الوکاله وکیل طلاق خواهد بود. جدا از این موضوع، فاکتورهای دیگری ممکن است در تعیین حق الزحمه وکیل تاثیر بگذارد.
فاکتورهای تاثیر گذار بر حقالوکاله طلاق
هنگامی که وکیل انتخاب میکنید باید به موارد زیادی که در تعیین مقدار حقالوکاله تاثیرگذار است؛ دقت داشته باشید. در واقع فاکتورهای مهم برای تعیین حقالوکاله موارد زیر است:
- تجربه و سابقه کاری وکیل اینکه وکیل انتخابی شما چه میزان تجربه و سواد علمی نسبت به پرونده های حقوقی در حوزه خانواده که طلاق یکی از آنها بوده داشته و توانسته پرونده ای که به او سپرده شده را با موفقیت به نتیجه مطلوب برساند.
- اینکه قبول وکالت قرار است در کدام مرحله دادرسی باشد و این مورد که شما تصمیم دارید تمامی روند پرونده خود اعم از طرح دعوی و پیگیری آن در دادگاه، حضور در دفترخانه و غیره را به وکیل متخصص خود بسپارید یا وکالت در مرحله خاصی از دادرسی اعم از بدوی و تجدید نظر خواهی.
بهترین وکیل طلاق توافقی
ما در مقاله جداگانه،تحت این عنوان، به معرفی وکیل طلاق و ویژگی هایی که او را بهترین وکیل طلاق توافقی کرده، پرداختیم و بیان داشتیم بهترین وکیل طلاق، کسی است که به اصول و قوانین خانواده از جمله طلاق، آگاهی کافی داشته باشد و قرار است کلیه روند یک پرونده حقوقی را عهده دار شود و از موکل خویش که زوج و زوجه هستند و تصمیم خود را به پایان دادن ادامه زندگی مشترک گرفتهاند؛ بهترین دفاعیات را به عمل آورد.
طلاق توافقی چقدر طول می کشد؟
به موجب قانون جدید طلاق توافقی، زوجین ملزم هستند که در بدو امر در جلسات مشاوره حضور یابند تا بتوانند با ارائه آن به دادگاه، خواستار صدور گواهی عدم امکان سازش باشند. پس ملاحظه می شود که اجرای طلاق توافقی، در کوتاه ترین زمان ممکن و بدون حضور در جلسات مشاوره امکان پذیر نیست و زوجین به موجب بخشنامه که در سال ۹۷ راجع به طلاق توافقی به تصویب رسیده ملزم به آن هستند که از این تشریفات تبعیت کنند. شاید در سابق کوتاه ترین زمان ممکن برای انجام طلاق توافقی حداکثر ۴۵ روز بود اما امروزه برای انجام کارهای طلاق، بایستی حداقل۳ ماه، زمان صرف کرد تا بتوان گواهی عدم امکان سازش را از دادگاه دریافت کرد علت این امر، شاید الزام به حضور در جلسات مشاوره باشد که ممکن است کمی اجرای طلاق توافقی را به تاخیر بیاندازد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مدت زمان طلاق توافقی می توانید به مقاله ای که قبلا در این مورد نوشته ایم مراجعه نمایید.
مدت زمان اجرای طلاق توافقی در جایی که یکی از زوجین خارج از کشور است
در جایی که یکی از زوجین، خارج از کشور باشند نیاز است که از طریق سفارت خانه، یا سامانه میخک، اقدام به دادن وکالت به وکیلی در ایران نماید تا مراحل و تشریفات انجام طلاق را در محکمه پیگیری کند مدت زمان جستجوی وکیل از طریق سامانه میخک، و تایید هویت و مدارک موکل ممکن است کمی زمان بر باشد و انجام مراحل طلاق توافقی را به تاخیر بیاندازد.
با این حال با استفاده از وکلای مجرب حاضر در گروه وکلای خانواده که چندین بار این مراحل را سپری کرده اند می توانید اطمینان داشته باشید که فرایند طلاق توافقی شمادر خارج از کشور در کوتاه ترین زمان ممکن انجام خواهد شد.
سریع ترین راه گرفتن حکم طلاق توافقی
برای انجام طلاق توافقی، شمای زوجین، نمی توانید بدون حضور در جلسات مشاوره، خواستار اجرای حکم طلاق باشید و از دادگاه بخواهید که بدون ارائه تاییدیه مشاور، گواهی عدم امکان سازش را صادر نماید اما به کمک وکیل طلاق توافقی، می توانید این پروسه را در مدت زمان کوتاه تری سپری کنید و انجام تمامی مراحل طلاق توافقی خود اعم از:
- تنظیم دادخواست
- حضور در جلسات مشاوره
- انجام تشریفات اداری دادگاه
- مراجعه به دفترخانه ثبت ازدواج و طلاق
بهتر است که طلاق توافقی را به وکیل خود بسپارید تا با به کارگیری اصول و موازین قانونی، روند طلاق فوری را به بهترین وجه ممکن انجام شود.
هزینه طلاق توافقی
زمانی که شما به عنوان زوجین تصمیم خود را بر اجرای طلاق توافقی گرفته باشید ملزم به آن هستید که مراحلی را پشت سر بگذارید و ملزم به پرداخت هزینه هایی باشید از جمله مواردی که در ادامه بیان میشود.
- پرداخت هزینه دادرسی که در بدو امر ملزم به آن هستید که برای تنظیم دادخواست حقوقی خود بپردازید.
- برای آنکه بتوانید از دادگاه گواهی عدم امکان سازش دریافت کنید ملزم به آن هستید که در جلسات مشاوره حضور پیدا کنید و در سامانه ای که در این راستا طراحی شده ثبت نام کنید. حضور شما در این جلسات، هزینه ای را می طلبد که شمای زوج و زوجه بایستی آن را پرداخت کنید. اینکه هزینه جلسات مشاوره بر عهده چه کسی باشد زوج یا زوجه و یا هر دوی آنها، کاملا وابسته به توافق زوجین دارد که می توانند راجع به آن به توافق نظر برسند.
- هزینه دیگری که شما بایستی، برای انجام طلاق توافقی آن را بپردازید هزینه مربوط به دفتر خانه ازدواج و طلاق است که بایستی به دفترخانه بپردازید تا مراحل طلاق شما انجام شود و صیغه طلاق اجرا گردد.
- در این راستا، ممکن است شما تصمیم بگیرید که روند پرونده خود را به یک وکیل طلاق توافقی بسپارید تا روند پرونده شما را پیگیری کند. در اینجا علاوه بر هزینه های ذکر شده، ملزم به آن می شوید که هزینه حق الوکاله وکیل را نیز بپردازید.
ثبت طلاق توافقی در دفترخانه چقدر هزینه دارد؟
همان طور که بیان شد؛ برای ثبت طلاق تنها رای دادگاه کافی نیست بلکه باید در دفترخانه طلاق حضور داشته باشید و طلاق را به صورت رسمی در این دفترخانه به ثبت برسانید. لازم است که به این نکته مهم توجه داشته باشید که اگر رای به صورت قطعی صادر نشده است، باید مهلتی که در دادنامه ذکر شده است، بگذرد تا رای به صورت قطعی شود تا بتوانید به دفترخانه برای ثبت طلاق مراجعه نمایید.
معمولا هزینه ثبت طلاق در شهرها و استانهای متفاوت است. معمولا از قیمت یک میلیون و پانصد هزار تومان شروع میشود. البته این مبلغ برای هر دو متقاضی است. به این معنا که زن و شوهر هر دو باید این مبلغ را پرداخت کنند. بنابراین به این معنا نیست که از زن وشوهر مبلغ جدا گرفته شود. در خصوص پرداخت این مبلغ هم زن و شوهر میتوانند با یکدیگر توافق کنند که کدام یک از آنها این مبلغ را پرداخت کند.
مقدار هزینه مشاوره خانواده
برای این که زوجین بتوانند طلاق را به صورت توافقی اجرا کنند باید ابتدا در سامانه تصمیم ثبت نام و مشاوره خانواده پیش از طلاق را انجام دهند. مراجعه به مرکز مشاوره اجبارا باید انجام شود. هزینه مراجعه به این مرکز و دریافت مشاوره با توجه به تعداد جلساتی که باید شرکت کنید؛ متفاوت است. اگر مشاور تشخیص جلسات کمتری بدهد، قطعا شما هم کمتر هزینه خواهید کرد. معمولا تا ۵ جلسه برای شرکت در جلسات مشاوره توصیه شده است که البته میتواند بنا بر نظر مشاور کمتر از این مقدار هم باشد.
مبلغی که هر جلسه باید توسط زوجین به مشاوره پرداخت شود؛ معادل ۱۰۹ هزارتومان است که برای ۵ جلسه ۵۴۵ هزارتومان باید پرداخت شود. همچنین این نکته مهم را توجه داشته باشید که اگر قصد داشته باشید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید، باید تقریبا مبلغی معادل ۲۵۰ هزارتومان را به این دفتر بابت ثبت دادخواست پرداخت کنید.
طلاق تضمینی به چه معناست؟
منظور از طلاق به صورت تضمینی این است که رای طلاق حتما توسط دادگاه صادر شود. معمولا هنگامی که زن یا مرد طلاق به صورت یکطرفه را درخواست میدهند؛ مدارک باید توسط قاضی بررسی شود و امکان دارد قاضی دادگاه حکم طلاق را صادر نکند. اما در صورتی که زن و شوهر با توافق یکدیگر طلاق را خواستار شوند؛ در بیشتر مواقع دادگاه حکم طلاق را صادر خواهد کرد و به همین جهت به این نوع از طلاق تضمینی هم گفته میشود.
اگر یکی از زوجین از انجام طلاق توافقی پشیمان شود تکلیف چیست؟
برای آنکه طلاق توافقی جاری گردد و زوجین بتوانند از یکدیگر جدا شوند لازم است که بعد از دریافت گواهی عدم امکان سازش از دادگاه، در دفترخانه حضور پیدا کنند و اجرای طلاق را خواستار شوند. اما اگر زوجین با گذشت سه ماه از صدور گواهی عدم امکان سازش در دفترخانه ازدواج و طلاق حضور پیدا نکنند این امر دلالت بر آن دارد که از انجام طلاق خود منصرف شدهاند و تصمیم به جدایی ندارند اما در رابطه با عدم حضور زوجه در دفترخانه قانون حمایت خانواده چیز دیگری میگوید و اعلام میدارد که اگرزوج در محکمه حضور پیدا کند و زوجه از حضور در دفتر رسمی ازدواج و طلاق ممانعت به عمل آورد عدم حضور او مانع از آن نمیشود که طلاق اجرا نشود.
طلاق توافقی در دوران عقد
یکی از سوالات در مورد طلاق توافقی این است که آیا طرفین می توانند در طول مدت عقد یعنی پیش از آغاز زندگی زناشویی در منزل مشترک از یکدیگر به صورت توافقی جدا شوند یا خیر و در صورت امکان این طلاق از لحاظ مالی جه شرایطی خواهد داشت؟ در پاسخ باید بگوییم زن و مرد به محض خوانده شدن خطبه نکاح همسر تلقی می شوند و دوران عقد از لحاظ آثار زناشویی تفاوت خاصی با دوران پس از آن ندارد. بنابراین طرفین می توانند در طول این مدت نیز به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند و زن می تواند حقوق مالی خود از جمله نفقه و مهریه را مطالبه کند.
البته مطالبه کامل مهریه و نفقه بستگی به این دارد که زن و شوهر در طول این مدت با یکدیگر رابطه زناشویی برقرار کرده باشند یا خیر. اثبات این امر نیز نیاز به تجربه و مهارت وکیل متخصص خانواده دارد که بتواند به کمک ادله اثبات ادعای موکل را اثبات نماید. برای اطلاعات بیشتر در مورد طلاق توافقی در دوران عقد به مطلب مشخص شده مراجعه نمایید.
بیشتر بخوانید: بهترین وکیل طلاق در تهران با سابقه بالا
مراحل طلاق توافقی در دوران عقد
اینکه طلاق توافقی در دوران عقد جاری شود یا بعد از آغاز زندگی مشترک، تفاوتی را در مراحل طلاق ایجاد نخواهد کرد و در هر صورت زوج و زوجه ملزم به آن هستند که کلیه تشریفاتی که راجع به طلاق توافقی گفتیم اعم از ثبت دادخواست حقوقی طلاق و ارائه آن به دادگاه خانواده را انجام دهند. این تشریفات شامل موارد زیر است:
- حضور در جلسات مشاوره.
- حضور در دفترخانه و غیره را رعایت کنند تا بتوانند از مرجع صلاحیت دار گواهی عدم امکان سازش را دریافت کنند.
- تنها الزامی که برای اجرای طلاق توافقی در دوران عقد بوده ارائه گواهی سلامت بر باکره بودن زوجه از پزشکی قانونی است که بایستی به مدارک طلاق اضافه شود. علت این امر جهت تشخیص حقوق مالی زوجه است و در صورتی که زوجه باکره بوده و رابطه زناشویی با همسر خود در دوران عقد نداشته باشد تنها مستحق دریافت نصف مهریه بوده و نمی تواند مهریه را خود را به صورت تمام و کمال از زوج خود دریافت دارد. با این حال تصور عموم بر این است که امکان دریافت مهریه وجود ندارد.
طلاق توافقی در دوران عقد چقدر طول می کشد؟
طلاق چه در دوران عقد باشد و چه بعد از آغاز زندگی مشترک، فرقی ندارد، در هر صورت، زوجین ملزم هستند که کلیه شرایط مربوط به طلاق توافقی را رعایت کنند تا بتوانند تاییدیه دادگاه مبنی بر عدم امکان سازش را خواستار و با استناد به آن حق مراجعه به دفتر خانه را پیدا کنند. آنچه که در رابطه با طلاق توافقی در دوران عقد الزامی بوده، دریافت کردن گواهی از پزشکی قانونی است که دلالت بر باکره یا عدم باکره بودن زوجه داشته و بایستی حتما ضمیمه مدارک زوجینی که تصمیم به طلاق توافقی گرفته اند شود.
در چه شرایطی، طلاق توافقی اجرا نمی گردد؟
در سه حالت می توان عدم تحقق طلاق توافقی را در نظر گرفت که این فروض در زیر بیان شده است:
- فرض اول جایی است که زوجین از مراجعه به جلسات مشاوره خودداری کرده و تمایلی به حضور ندارند و حتی انجام این کار را به وکیلی واگذار نکرده که پیگیری و حضور در جلسات را عهده دار شود.
- فرض دوم جایی است که زوجین، گواهی عدم امکان سازش خود را گرفته اند اما در موعد مقرر قانونی که حداکثر سه ماه بوده در دفترخانه حضور پیدا نمی کنند.
- فرض سوم جایی است که زوج تصمیم می گیرد برای ادامه زندگی مشترک، به زوجه خود در زمان عده مراجعه کند و عدم تمایلش به اجرای طلاق را اعلام دارد.
قانون جدید طلاق توافقی در سال ۱۴۰۳
اخیرا بسیار شنیده میشود که قانون مربوط به طلاق توافقی در سال ۱۴۰۳ تغییر کرده است و زوجین باید مراحل مختلفی را پشت سر بگذارند تا بتوانند حکم طلاق را از دادگاه بگیرند. قبل از این مورد طلاق به صورت توافقی مراحل اندکی سادهتری داشت و زوجین میتوانستند به داوری مراجعه و سپس بعد از آن درخواست خود را به دادگاه ارائه نمایند.
در سال ۱۳۹۷ قانون قدیم عوض شد و جایگزین قانون جدید شد. بر اساس این قانون زوجین باید اجبارا به مرکز مشاوره مراجعه نمایند و نظر مشاور خانواده هم به همراه دیگر مدارک به دادگاه ارسال شود. گذارندن این مراحل اندکی زمانبر است به این خاطر که باید در چند جلسه از جلسات مشاوره شرکت داشته باشید. از طرفی گرفتن نظر و گواهی مرکز مشاوره تا ۴۵ روز زمان میبرد که به همین دلیل این این مراحل طولانیتر از قبل شده است. بنابراین هنگامی که درباره قانون جدید صحبت میشود اجباری شدن مراجعه به مرکز مشاوره است. در چنین مواردی مراجعه به وکلای خانواده به زوجین میتواند کمک بهتری نمایند. به این خاطر که این وکلا به نمایندگی از شما در مرکز مشاوره حضور خواهند داشت و گواهی طلاق را زودتر دریافت میکنند.
توافق در مورد ملک و برخی از املاک مشترک
همان طور که بیان شد؛ زن و مرد باید با یکدیگر درباره تمامی حقوق مالی یکدیگر توافق انجام دهند و بدون این توافق امکان طلاق وجود ندارد. یکی از سوالاتی که بسیار از گروه وکلای خانواده میشود این است که اگر زن و مرد با یکدیگر ملک مشترکی خریده باشند؛ تکلیف چیست؟ پاسخ این است که زن و مرد میتوانند در خصوص ملک مشترک هم با یکدیگر توافق انجام دهند و به نحو مساوی یا ملک را با یکدیگر تقسیم کنند یا این که برای مثال آقا به جای مهریه ملک را به خانم بدهد. همچنین در خصوص سایر اموال مشترک هم امکان چنین توافقی وجود دارد.
نکتهی دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که اگر ملک به عنوان مهریه قرار گرفته باشد خانم و آقا درباره آن میتوانند به یک توافق مشترک برسند. در صورتی که ملک در طی یک سند رسمی به خانم داده شده باشد؛ بحثی نیست. اما اگر هنوز خانم آن را دریافت نکرده باشد؛ میتواند به جای ملک مبلغی معادل آن را هم دریافت کند که البته تماما بستگی به توافق آقا و خانم دارد.
تنصیف اموال در طلاق توافقی ممکن است؟
یکی از شروط ضمن عقد در عقدنامه های چاپی ازدواج دیده می شود شرط تنصیف اموال در زمان طلاق است که اگر زن و شوهر در زمان طلاق آن را امضا کنند می توانند آن را به عنوان یکی از شروط ضمن عقد خود مورد توافق قرار دهند. حال سوال بسیاری از افراد در زمان طلاق توافقی این است که آیا امکان تنصیف اموال در طلاق از نوع توافقی وجود دارد یا خیر؟
یکی از قواعد حقوقی که در درمورد طلاق در بسیاری از کشورها دیده می شود تنصیف اموال هر یک از زوجین پس از طلاق است. در حقوق ایران این امر به شکل قاعده کلی وجود ندارد بلکه همانطور که گفته شد، به عنوان شرط ضمن عقد که می تواند به صورت جداگانه مورد توافق قرار بگیرد درج می شود.
تنصیف اموال به زبان ساده یعنی آنکه اگر زن و مرد از یکدیگر جدا شوند نصف اموالی که مرد در زمان رابطه زناشویی با زن به دست آورده به زن تعلق می گیرد. نکته مهم این است که این شرط به شکلی که در عقدنامه های چاپی وجود دارد فقط در زمانی قائل مطالبه است که طلاق به صورت یک طرفه از سوی مرد درخواست و اجرا شود. و همچنین باید ثابت شود اموال مرد در زمان ازدواج به دست آمده و این اموال همچنان تحت تملک مرد باشد. در نتیجه در طلاق توافقی که هر دو طرف نسبت به طلاق رضایت دارند این شرط توسط زن قابل مطالبه نیست و فقط منحصر به موارد طلاق یک طرفه از سوی مرد است.
البته این امکان وجود دارد که زن و مرد هر شرط دیگری را که با اصل ازدواج و قواعد آمره یعنی قواعد مهم و الزامی تغایری نداشته باشد در عقدنامه درج کنند و به عنوان شرط ضمن عقد به آن متعهد گردند.
امکان ثبت طلاق توافقی بدون رای دادگاه
این که برخی سوال میکنند که آیا امکان ثبت طلاق توافقی بدون این که دادگاه رای داده باشد وجود دارد یا خیر؟ در واقع پاسخ به این سوال منفی است. دفاتر طلاق به هیچ وجه اجازه ندارند به تقاضای زوجین و بدون رای دادگاه طلاق را ثبت نمایند. تنها زمانی که زوجین رای دادگاه را در دست داشته باشند میتوانند درخواست ثبت طلاق را نمایند. اگر دفتر طلاقی بدون رای صادر شده طلاق از دادگاه، طلاق را ثبت کند؛ به عنوان متخلف شناخته میشود و مرتکب جرم شده است.
بنابراین هنگامی که دادگاه گواهی عدم امکان سازش را صادر کند؛ زوجین تا ۳ ماه فرصت دارند آن را به دفاتر طلاق برده و جدایی و طلاق را به ثبت برسانند. توجه به این نکته مهم است که اگر فرصت ۳ ماهه تمام شود؛ زوجین باید مراحل طلاق را از ابتدا انجام دهند. در چنین مواردی قطعا مراجعه به مشاوره حقوقی و وکیل طلاق بهترین گزینه برای زوجین است به این خاطر که این وکیل به صورت فوری و سریع رای دادگاه را دریافت میکند که مزیتهایی برای هر دو طرف دارد.
اگر یکی از مدارک مورد نیاز طلاق توافقی مفقود شده باشد چه باید کرد؟
در صورتی که یکی از زوجین مدارک مورد نیاز مانند سند ازدواج را گم کرده باشد باید دوباره برای آن درخواست دهد. معمولا سند ازدواج اگر گم شده باشد؛ با مراجعه به همان دفتر ازدواجی که در آن جا ازدواج را ثبت کرده بودید؛ امکان دریافت آن وجود دارد. در این صورت کافی است که به دفتر ازدواج مراجعه و رونوشت سند ازدواج را دریافت کنید. سپس با همین رونوشت میتوانید دادخواست طلاق را در دادگاه به ثبت برسانید.
اگر مدارک شناسایی خود را گم کرده باشید لازم است در اولین فرصت به مراکز پیشخوان دولت مراجعه کنید و از این مراکز قبضی دریافت کنید. به کمک همان قبضی که دریافت کردهاید امکان انجام امور طلاق وجود دارد.
در خصوص باقی مدارک مانند گواهی بکارت یا عدم انصراف از طلاق اگر مرکز مربوطه هنوز ابن گواهی را داشته باشند؛ میتوانید از آنها درخواست کنید اما اگر نداشته باشند باید مراحل را از ابتدا انجام دهید. توصیه میشود در نگهداری مدارک دقت کافی داشته باشید به این خاطر که ممکن است با نقصان مدارک روبه رو شوید و حتی امکان رد پرونده توسط دادگاه وجود دارد که در این صورت مراحل انجام طلاق برای خود زوجین طولانیتر میشود و حتی امکان دارد بیشتر از یکسال هم طول بکشد.
لزوم ثبت نام در سامانه ثنا در هنگام طلاق توافقی
یکی از کارهایی که باید در هنگام طلاق به آن توجه داشته باشید؛ ثبت نام در سامانهای به نام سامانه ثنا است. این سامانه هنگامی که بخشنامه جدید طلاق توافقی صادر شد؛ رونمایی شد و بر اساس آن تمامی زوجین برای این که بتوانند درخواست خود را به ثبت برسانند باید ابتدا از طریق این سامانه ثبت نام و کد مربوطه را دریافت نمایند. به همین منظور اگر در این سامانه ثبت نام نکردهاید حتما سعی کنید که ابتدا ثبت نام نمایید و سپس به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید.
تمامی ابلاغات مربوط به تعیین نوبت دادگاه، ابلاغ به طرفین از طریق همین سامانه انجام میشود. بنابراین اگر قصد دارید انجام امور طلاق را با سرعت بیشتری انجام دهید حتما در این سامانه ثبت نام کنید.
منظور از غربالگری طلاق توافقی چیست؟
هنگامی که سعی دارید طلاق را به صورت توافقی انجام دهید؛ ممکن است با عبارت غربالگری طلاق مواجه شوید. منظور از غربالگری همان مراجعه به مرکز مشاوره و دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق است. در واقع زوجین باید در سامانه تصمیم ثبت نام نمایند و بعد از این که اطلاعات خود را وارد کردند؛ باید نزدیکترین مرکز مشاوره را انتخاب کنند. مراکز مشاوره زیر نظر بهزیستی باید باشد و هر مرکزی برای انجام امور مشاوره مورد قبول نیست. در این سامانه نزدیکترین مراکز به شما نشان داده خواهد شد و بعد از آن امکان مراجعه در وقت تعیین شده است. معمولا زوجین از ۳ تا ۵ جلسه در این جلسات باید شرکت کنند و در صورتی که نیاز به جلسات بیشتری باشد؛ باید در جلسات اضافی هم شرکت کرد.
همان طور که بیان شد وکیل خانواده به نمایندگی از موکل در این جلسات شرکت و گواهی عدم انصراف از طلاق را به صورت قانونی و در کوتاهترین زمان ممکن دریافت میکند. بنابراین نگران روند طولانی جلسات غربالگری نباشید.
انجام مراحل طلاق توافقی با تمام جزئیات
اگرچه که توضیحات کلی درباره این نوع از طلاق داده شد اما برای این که زوجین بتوانند با خیال راحتتر این طلاق را انجام دهند باید از جزئیات مراحل طلاق توافقی آشنایی داشته باشند. به خصوص هنگامی که مراحل طلاق توافقی بدون وکیل انجام میشود باید در خصوص جزئیات هر مرحله بیشتر بدانید تا بعدا با نقصی پرونده مواجه نشوید.
نخستین مرحله
در قدم اول تصمیم طلاق باید توسط زوجین گرفته شده باشد. برای این مورد بهتر است که زوجین در آرامش با یکدیگر صحبت کنند و تصمیم خود را اعلام نمایند. همچنین لازم است که در خصوص نفقه، مهریه، حضانت فرزند، اجرتالمثل، جهیزیه و سایر موارد نظر خود را بیان کنند. البته این نکته را توجه داشته باشید که تنها بیان نظر کافی نیست بلکه باید به یک توافق مشترک برسند و این توافق را یادداشت و زیر آن را هر دو نفر امضا کنند.
دومین مرحله
در مرحله دوم باید در سامانه تصمیم ثبت نام نمایید و وقت مشاوره بگیرید. کافی است در اینترنت سامانه تصمیم سرچ بکنید و سپس وارد سامانه شوید و اطلاعات خود را بارگذاری کنید. این نکته مهم را توجه داشته باشید که باید بعد از ورود محل اقامت خود را انتخاب کنید که منظور همان استانی است که در آن زندگی میکنید. سپس باید اطلاعات خود را وارد کنید. سپس در مرحله بعدی باید مرکز مرکز مشاورهای را انتخاب کنید که به محل اقامت شما نزدیکتر است. سپس زمان مشاوره را تعیین میکنید و اطلاعات خود را تایید کنید. در هنگام انتخاب زمان باید ساعت و تاریخ را مشخص کنید.
مرحله بعدی
برای انجام مرحله سوم باید به مرکز مشاوره مراجعه کنید. همان طور که بیان شد باید در سامانه تصمیم ساعت و تاریخ دقیق مراجعه را انتخاب میکردید و اکنون باید در این تاریخ و ساعت در مرکز مشاوره حضور داشته باشید. معمولا بین ۳ تا ۸ جلسه باید در جلسات مشاوره شرکت کرد و حتی با نظر مشاور این جلسات کمتر یا بیشتر نیز خواهد بود. توجه داشته باشید که در پایان و بعد از گذشتن مدت زمانی به شما گواهی عدم انصراف از طلاق داده میشود.
چهارمین مرحله
برای انجام قدم بعدی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید. مراجعه به این دفتر برای ثبت دادخواست ضروری است. توجه کنید که تمامی مدارکی که بیان شده را به همراه داشته باشید در غیراینصورت نمیتوانید دادخواست به ثبت برسانید. قبل از این که به دفاتر خدمات مراجعه کنید حتما در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشید البته در بسیاری از موارد این دفاتر برای شما حساب کاربری در این سامانه باز میکند. دفاتر خدمات مدارک و دادخواست شما را ثبت و به دادگاه مربوطه ارسال میکند. در قدمهای بعدی باید در ساعت مقرر به دادگاه مراجعه کنید. ممکن است دادگاه خودش رسیدگی کند یا این که شما را به شورای حل اختلاف بفرستد. در آخر بعد از بررسیهای انجام شده توسط دادگاه یا شورای حل اختلاف رای طلاق صادر خواهد شد.
طلاق توافقی و ماهیت آن چیست؟
با این که طلاق توافقی را بررسی کردیم اما هنوز درباره ماهیت آن و این که از چه نوع طلاقی است بحث وجود دارد. به طور کلی طلاق به دو دسته تقسیم میشود. به این صورت که یا بائن است یا رجعی که برای هر کدام باز هم دسته بندیهای جداگانهای وجود دارد.
اما در خصوص طلاق توافقی که در کدام دسته بندی جای میگیرد برخی بر این باورند که این نوع از طلاق بائن است. منظور این است که بعد از جدایی مرد حق ندارد به زن مراجعه یا به عبارتی رجوع کند. بنابراین اگر مرد در دوران عده قصد داشته باشد که به همسرش رجوع کند؛ نمیتواند این کار را بکند مگر در صورتی که دوباره با همسرش در دفتر ازدواج حاضر شوند و عقد مجدد انجام دهند.
نکته دیگری که باید بدانید این است که این نوع طلاق از نوع بائن خلع و مبارات است به این معنا که زن و شوهر از یکدیگر متنفرهستند و تصمیم به طلاق گرفتهاند. در این صورت زن باید در مقابل طلاق مبلغی از مهریه یا همه مهریه را ببخشد تا بتواند از همسرش طلاق بگیرد.
بیشتر بخوانید: مطالبه مهریه به صورت صفر تا صد با قانون جدید ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳
البته بر اساس قانون زن میتواند مال دیگری به غیر از مهریه را هم به همسرش در مقابل طلاق بدهد اما از آنجایی که خانمها تنها مهریه دارند؛ بنابراین با بخشیدن بخشی از مهریه سعی میکنند توجه آقا را برای طلاق جلب نمایند. البته این نکته را در نظر داشته باشید که در خصوص مهریه بهتر است با یکدیگر صحبت کنید و به توافق مشترکی برسید.
طلاق توافقی به صورت فوری
در روند طلاق یکی از رایجترین اصطلاحاتی که شنیده میشود طلاق فوری است. در سایر انواع طلاق این عبارت بسیار کمتر شنیده میشود و علت اصلی این است که هنگامی که زن یا مرد درخواست طلاق را به صورت یک طرفه به دادگاه ارائه میکنند؛ باید مدارک توسط قاضی دادگاه بررسی شود. به عبارتی دیگر گاهی اوقات در خصوص جداییهای یکطرفه به خصوص جداییهایی که از طرف زن باشد؛ باید مدارک و شواهد کافی برای طلاق وجود داشته باشد در غیر اینصورت امکان طلاق نیست.
اما هنگامی که زن و شوهر با توافق و تصمیم مشترک قصد جدایی دارند، این قصد خود را به دادگاه اعلام میکنند و به همین دلیل دادگاه با توجه به قصد هر دو طرف گواهی عدم امکان سازش صادر میکند که بعدا زوجین میتوانند به دفاتر طلاق مراجعه و طلاق را به ثبت برسانند. به عبارتی دیگر این طلاق نسبت به انواع سایر طلاقها سریعتر انجام میشود و به همان دلیل به آن طلاق فوری هم گفته میشود.
ثبت طلاق توافقی با وکیل
روند ثبت طلاق با استفاده از وکیل برای زوجین مزیتهای زیادی دارد. در واقع هنگامی که شما برای طلاق نزد وکیل مراجعه میکنید؛ او به شما راهنمایی بیشتری میدهد و شما را با قوانین و مقررات در این زمینه راهنمایی میکند. اگر با وکیل قرارداد وکالت منعقد کنید؛ دیگر لازم نیست در مراحل طلاق حضور داشته باشید بلکه وکیل به عنوان نماینده شما، تمامی مراحل را انجام میدهد. حتی برای ثبت طلاق نیازی به حضور شما نیست.
معمولا زوجینی که وکیل برای انجام امور وکالت انتخاب میکنند؛ مراحل طلاق آنها با سرعت بیشتری انجام میشود به این خاطر که این افراد از تمامی مراحل و مدارک آشنایی دارند و از موکلشان میخواهد که در ابتدای امر تمامی مدارک را آماده کنند. استفاده از وکیل به خصوص هنگامی که زوجین شاغل هستند؛ بسیار اهمیت دارد.
تعهدات وکیل در طلاق توافقی
اگر برای انجام امور طلاق از وکیل کمک میگیرید باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که او در مقابل شما تعهداتی دارد. به عبارتی دیگر وکیل خانواده در امور طلاق به روش توافقی باید این تعهدات را رعایت کند در غیر این صورت به عنوان مجرم شناخته میشود.
- اولین موردی که باید دقت داشت این است که او باید با شما قرارداد وکالت منعقد کند و در قرارداد هزینه و سایر تعهدات طرفین به صورت واضح و شفاف نوشته شود.
- امانت داری او از نکات مهمی است که باید به آن دقت داشته باشید. به عبارتی دیگر وکیل باید تمامی مدارکی که از موکل دریافت کرده است را در جای امن قرار بدهد و از این که از اشفای اطلاعات مهم موکل خودداری کند. افشای اطلاعات جرم محسوب میشد.
- توجه داشته باشید که توضیح قانون و مقررات از وظایف یک وکیل خود برای طلاق به صورت توافقی است. او باید تمامی قوانین و آییننامهها و بخشنامهها را برای شما توضیح دهد.
قرارداد وکالت برای انجام امور طلاق توافقی
هنگامی که شما برای اولین به دفتر یک وکیل مراجعه میکنید برای انجام سایر امور طلاق باید قرارداد وکالت با وکیل منعقد شود. تنظیم این قرارداد ضروری است و به این خاطر که است که تعهدات وکیل و موکل به صورت واضح و کتبی نوشته شود تا بعدا مشکلاتی به وجود نیاید. انعقاد این قرارداد به این دلیل ضروری است که موکل در صورت تخلف وکیل از او شکایت کند. بنابراین این نکته مهم را توجه داشته باشید که هنگام مراجعه به وکیل و بعد از این که با مشورت کردید؛ برای انجام سایر امور این قرارداد را تنظیم کنید تا بتوانید با خیال راحتتری انجام امور طلاق به صورت توافقی را به او واگذار کنید.
قرارداد الکترونیکی وکالت در طلاق توافقی
در دنیای امروز تقریبا تمامی کارها به صورت الکترونیکی انجام میشود و قرارداد وکالت نیز به همین صورت شده است. سامانه ثنا فقط برای ابلاغ زمان رسیدگی به پروندههای قضایی نیست. بلکه در این سامانه دادخواستها و شکوائیههای شما نیز ثبت میشود. همچنین قراردادهای وکالت باید در این سامانه ثبت شود. با ثبت وکالت نامه در سامانه تمامی موکلین میتوانند وارد این سامانه شوند و قرارداد را مشاهده و آن را تایید کنند. معمولا افرادی که وکیل دارند؛ نیازی به حضور در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ندارند به این خاطر که خود وکیل دادخواست شما را در سامانه ثنا ثبت میکند.
یکی از مزیتهای قرارداد وکالت به صورت الکترونیک این است که موکل میتوانند از هر جای دنیا به وکیل وکالت دهند تا او امور مربوط به طلاق به صورت توافقی را انجام دهد. در صورتی که موکل در خارج از ایران یا در شهر دیگری باشد؛ میتواند به صورت الکترونیک قرارداد وکالت را امضا و امور طلاق خود را به وکیل خانواده بسپارد.
امکان اعتراض به رای دادگاه در طلاق توافقی
بعد از این که رای دادگاه صادر شد؛ ممکن است که یکی از زوجین به رای صادر شده اعتراض داشته باشد. در این صورت سوال این است که آیا امکان اعتراض وجود دارد یا خیر؟ قانون برای اعتراض به رای دادگاه سه روش را قرارداده است که این سه روش به صورت زیر است.
واخواهی
واخواهی به اعتراض خاصی گفته می شود که در موارد غائب بودن خوانده دعوا یعنی در مواردی که رای به صورت غیابی صادر شده است از طرف خوانده قابل طرح است. معمولا در طلاق به صورت توافقی واخواهی انجام نمیشود به این خاطر که زوجین با یکدیگر توافق داشتهاند. بیشتر در طلاقهای غیابی برای اعتراض به رای از واخواهی استفاده میشود.
فرجام خواهی
منظور از فرجام خواهی این است که حکم طلاق از این نظر که با قوانین و موازین شرعی مطابقت دارد یا خیر، بررسی میشود. اگر زوجین قصد داشته باشند درخواست فرجام خواهی بدهند؛ میتوانند به دیوان عالی کشور این درخواست را ارسال کنند. البته اگر وکیل داشته باشید او تمامی این مراحل را انجام خواهد داد.
تجدید نظر خواهی
اگر یکی از زوجین درخواست داشته باشد که پرونده طلاق به صورت توافقی از ابتدا بررسی شود؛ میتواند درخواست تجدید نظر خواهی بدهند. در این روش یکی از زوجین اعتراض میکنند که رای صادر شده بر اساس مدارک و دلایل نبوده است و قاضی دچار اشتباه شده است.
بنابراین اگر زوجین به رای صادر شده اعتراض داشته باشند میتوانند با تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی اعتراض خود را به دادگاه اعلام نمایند. همچنین این نکته را در نظر داشته باشید که در هنگام طلاق به صورت توافقی فروض دیگری هم وجود دارد که در ادامه بیان خواهد شد.
فروض اعتراض به رای دادگاه در طلاق توافقی
برای اعتراض به رای دادگاه به خصوص در طلاق توافقی سه فرض وجود دارد که زوجین میتوانند یکی از این فروض را انتخاب کنند. در اولین فرض هر کدام از زوجین ظرف ۲۰ روز از صادر شدن رای طلاق به دادگاه اعتراض کنند. توجه داشته باشید که بعد از ۲۰ روز رای قطعی میشود و امکان اعتراض دیگر وجود ندارد.
در فرض دوم این است که زوجین یا یکی از آنها به شعبه دادگاه مراجعه کند و تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی را از خود سلب و ساقط نمایند. البته در بسیاری از رایهای صادر شده از دادگاه حکم فرجام خواهی و تجدید نظر خواهی در همان ابتدا با توافق زوجین سلب و ساقط میشود. این به آن معنا است که زوجین دیگر نمیتوانند به رای صادر شده از دادگاه اعتراض کنند. با باطل کردن حق اعتراض ثبت طلاق به صورت فوری انجام میشود و به همین دلیل باید دادگاه هم در دادنامه بیان میکند که رای قطعی است.
در فرض سوم یکی از زوجین حق اعتراض را باطل نمیکنند. در این صورت باید تا ۴۴ روز برای قطعی شدن طلاق صبر کرد. علت این است که ۲۲ روز برای تجدید نظر خواهی ۲۲ روز برای فرجام خواهی به زوجین وقت داده میشود تا مراتب اعتراض خود را به دادگاه بیان کنند.
مراحل طلاق توافقی گروه وکلای خانواده
برای انجام روند طلاق به صورت توافقی امکان انجام مراحل به تنهایی وجود دارد اما بسیاری از قضات به زوجین توصیه میکنند که از یک نفر وکیل خبره مشورت دریافت کنند و بهتر است که وکیل پرونده آنها را پیش ببرد. مراحل انجام این طلاق در گروه وکلای خانواده به این صورت است که ابتدا شما وکیل به صورت آنلاین یا تلفنی مشورت میکنید. در واقع مشاوره حقوقی گرفتن از وکیل لازمه پیشبردن پروندههای حقوقی است.
بنابراین در گروه وکلای خانواده ابتدا مشاوره دریافت نمایید و سپس به دفتر وکالت مراجعه کنید و قرارداد وکالت را منعقد نمایید. توجه داشته باشید که مدارک مورد نیاز برای انجام مراحل طلاق را هم به همراه داشته باشید. با انعقاد قرارداد وکالت؛ وکیل خانواده در گروه وکلای خانواده، تمامی مراحل طلاق را انجام خواهند داد بدون این که نیاز به حضور شما باشد.
نتیجه گیری
ما در این مقاله، به بررسی موضوعی پیرامون خانواده، تحت عنوان به روش طلاق توافقی پرداختیم و بیان داشتیم که طلاق به روش توافقی چیست و تحت چه شرایطی اجرا می گردد؟
همان گونه که گفتیم، این طلاق قرار است با توافق زوج و زوجه ای، که تمایلی به ادامه زندگی ندارند جاری گردد و به زندگی زناشویی، آنها پایان دهد. بر خلاف سابق، بخشنامه جدید طلاق به صورت توافقی اعلام می دارد که اگر زوج یا زوجه ای تصمیم دارند که به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند لازم است که جز توافق اولیه، تکلیف امور مالی و غیرمالی خود را مشخص کنند مثلا تعیین کنند که زوجه مستحق دریافت چه حقوقی باشد و حضانت فرزند با جاری شدن طلاق بر عهده کدام یک از والدین باشد.
پیشنهادات
ما در گروه وکلای خانواده تمرکز اصلی خود را اختصاص به موضوعات خانواده داده ایم و در تلاشیم که به کلی تمامی موضوعاتی که ارتباط با حوزه خانواده دارد از جمله مهریه، طلاق، حضانت، نفقه و ….. را مورد بررسی قرار دهیم تا زوج و زوجه به قوانین خانواده اشراف کامل پیدا کنند و قوانین راجع به آن را بدانند. طلاق توافقی را، که یکی از موضوعات خانوادگی بوده در نظر بگیرید اجرایش تشریفاتی را می طلبد و زوج و زوجه را به تبعیت از قوانینی ملزم کرده است که عدول از آن جایز نیست. به بیان ساده تر، تا زمانی که زوجین قوانین راجع به طلاق توافقی را ندانند و به آن عمل نکنند دادگاه نیز به ان ترتیب اثری نخواهد داد. پس شرط اولیه موفقیت و به نتیجه رساندن یک پرونده خانوادگی از جمله طلاق فوری، داشتن علم و آگاهی به قوانین است.
برخی از سوالات متداول
۱.ماهیت طلاق توافقی چیست؟ بائن است یا رجعی؟ و آیا حق رجوع را به زوج در ایام عده خواهد داد؟
ماهیت این نوع طلاق، رجعی بوده نه بائن، و در ایام عده، حق رجوع را به زوج خواهد داد. تا با رجوع خود مانع از آن شود که طلاق اجرا گردد.
۲.طلاق توافقی، در چه شرایطی قابلیت اجرا دارد؟
اجرای این نوع طلاق، تشریفاتی را می طلبد از جمله توافق و تراضی اولیه زوجین و تعیین و تکلیف کردن راجع به امور مالی و غیرمالی که بعد از اجرای طلاق، بایستی در رابطه با آن تعیین تکلیف شود.
۳.گواهی عدم امکان سازش تا چه زمانی اعتبار دارد؟
مدت اعتبار این گواهی، از زمان ابلاغ، حداکثر سه ماه بوده و زوجین مکلف به آن هستند که در موعد مقرر به دفترخانه مراجعه کرده و خواستار اجرای حکم طلاق باشند.
۴.سریع ترین راه اجرای حکم طلاق توافقی چیست ؟
شاید در سابق، ساده ترین و آسان ترین راه جدایی زوج و زوجه، اجرای طلاق توافقی بود و زوجین می توانستند در کوتاه ترین زمان ممکن از یکدیگر جدا شوند اما امروزه سختگیری هایی بر این نوع طلاق، افزوده شده که موعد اجرای طلاق را با کمی تاخیر مواجه کرده است.
https://vakil-khanevade.com/?p=37
سلام من مقیم خارج از کشور هستم امکان داره طلاق توافقی در ایران انجام بدم ؟
سلام
بله با توجه به سامانه ثنا این امکانپذیر است فقط باید در خصوص آزمایش عدم بارداری از مرکز مورد تایید نتیجه را دریافت نمایید
سلام من الان تبریز هستم میخوام تهران اقامت کنم چند سال باید تهران باشم تا طلاق توافقی بگیرم ؟
سلام
ملاک سامانه ثنا است و اقامت شما به میزان مشخصی ارتباط ندارد محل اقامت شما تهران بلسد طلاق توافقی در تهران ثبت میگردد
سلام هزینه طلاق توافقی چقدره
سلام
لطفا تماس بگیرین
سلام من میخوام مهریه در طلاق توافقی به جای ۵۰۰ سکه یک آپارتمان بگیرم امکان داره ؟
سلام
بله در زمان ثبت صیغه طلاق اما در زمان اخذ گواهی عدم امکان سازش صرفا مهریه تعیین تکلیف میشود در صورتجلسه بین زوجین و قبل از اجرای صیغه امکان انجام مورد نظر شما وجود دارد
سلام طلاق زیر ده روز هم امکان دارد انجام شود؟
سلام
بله بستگی به تراکم پرونده در هر شعبه امکانپذیر است لطفا تلفنی یا حضوری تشریف بیاورید
سلام من اهل شهر دیگری هستم میخوام در تهران طلاق بگیرم البته میخوام در تهران سکونت کنم امکان داره در تهران طلاقم انجام بدین ؟
سلام
بله امکان انجام طلاق در تهران با توجه به آدرس ثنا وجود دارد
سلام حتما همسرم باید برای طلاق توافقی بیاد دفتر شما؟
سلام
خیر لزومی ندارد حتی با ارسال کد وکالت یا دریافت وکالت محصری توسط شما امکان انجام طلاق توافقی وجود دارد
من از طریق موسسه شما جدا شدم خیلی راضی بودم
فقط یک شعبه هستید شما و عالییید
سلام انشالله خداوند مسیر بهتری در مقابل شما قرار دهد و در امور خیر همراهتان باشیم.