- دسته بندی مقالات
- تاریخ انتشار 25 دی 1402
- بروزرسانی ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
- بازدید 266 نفر
- دیدگاه ها بدون نظر
ملاقات فرزند بعد از طلاق به چه صورت می باشد و بررسی شرایط
قانون گذار در ماده ۱۱۷۴قانون مدنی به بحث ملاقات فرزند پرداخته. و این گونه بیان می دارد که، ملاقات طفل حق قانونی پدر و مادر است و اگر به هر دلیلی ابوین طفل، از یکدیگر جدا شوند و در یک منزل مشترک سکونت نداشته باشند، می توانند ملاقات فرزند را از طرفی که حق حضانت و سرپرستی با اوست خواستار شوند. و بدین طریق فرزند خود را طبق دستوری که از سوی دادگاه راجع به زمان و مکان تعیین شده ملاقات کنند.
مشاوره با وکیل متخصص به صورت رایگان
ملاقات فرزند و شرایط آن
بحث ملاقات از طفل و حضانت و سلب حضانت زمانی به کار می آید که ابوین طفل به هر دلیلی از جمله طلاق از یکدیگر جدا شده باشند. و باهم در یک منزل مشترک سکونت نکنند. قانون گذار برخلاف حضانت که اشاره به نگهداری و مراقبت از طفل داشته و حسب شرایط سنی طفل، به هر یک از پدر و مادر در وهله ای از زمان واگذار شده راجع به ملاقات شرایط سنی خاصی را اعمال نکرده و این حق را به پدر و مادر طفل داده که بتوانند فرزند را ملاقات کنند. و هیچ محدودیتی را قائل نشده است. ودر صورتی که به هر علتی یکی از زوجین که پدر و مادر طفل هستند مانع از حق ملاقات طرف دیگر شوند این حق را به طرق مقابل می دهند که شکایت حقوقی را تحت عنوان ممانعت از ملاقات طفل مطرح کند و طرف دیگر را ملزم نماید که این حق را به او بدهد. و در صورتی که علی رغم الزام قانونی ممانعت به عمل آید شخص منع کننده محکوم به پرداخت جزای نقدی خواهد بود.
تعیین زمان و مکان ملاقات فرزند
هر یک از ابوین، می توانند راجع به ملاقات طفل با یکدیگر به توافق نظر برسند. و در رابطه با زمان و مکان ملاقات فرزند، خود تعیین تکلیف کنند. که مثلا پدر و مادر هر یک بتوانند هفته دو بار فرزند را در آخر هفته ها ملاقات کنند. در صورت عدم تراضی و عدم توافق، زوجین می توانند تعیین زمان و مکان ملاقات را به دادگاه واگذار کنند و از او بخواهند که راجع به این موضوع بنا بر مصلحت فرزند، تصمیم گیری کند. قسمت دوم ماده ۱۱۷۴ قانون مدنی به این نکته اشاره داشته و بیان می دارد که تعیین زمان و مکان ملاقات و سایر جزئیات مربوط به آن در صورت اختلاف بین ابوین با محکمه است.
دعوی ملاقات با فرزند
برای اقامه این دعوی، هر یک از ابوین طفل، که حق حضانت با او نیست می تواند اقامه کننده دعوی باشد و خواسته خود را به دادگاه خانواده ارائه دهد و طرف مقابل را ملزم دارد که حق ملاقات را به او دهد.
تشریفات دعوی ممانعت از ملاقات فرزند
۱.شخصی که حق ملاقات از او منع شده می تواند دادخواست حقوقی را به دادگاه خانواده ارائه دهد. برای این اقدام،زوجه بایستی به دفتر خدمات قضایی مراجعه کند و خواسته خود مبنی بر ملاقات طفل را، به طرفیت ممانعت کننده از حق ارائه دهد.
بیشتر بخوانید: تمکین چیست و بررسی تاثیر آن بر روی مهریه و نفقه زوجه
۲. در صورتی که ادعای شخص درخواست دهنده وارد تشخیص داده شود دادگاه بدان رسیدگی کرده و حسب مصلحت طفل، زمان و مکان ملاقات را تعیین می کند.
۳. این ملاقات می تواند بین تایم زمانی ۲۴ تا ۷۲ ساعت باشد.
۴. محل ملاقات بایستی مطابق ماده ۶۸ آیین نامه اجرایی قانون حمایت خانواده در نظر گرفته شود و اگر لازم است در زمان ملاقات والدین با فرزند، مامور انتظامی باشد، ماموری از سوی دادگاه تعیین می شود تا اسباب ملاقات را فراهم کند.
۵.در صورتی که هر یک از ابوین، به رای صادره از سوی دادگاه، راجع به ملاقات، معترض باشند می توانند در موعد قانونی تجدید نظر خواهی، که ظرف مهلت ۲۰ روز است خواسته خود را به دادگاه تجدید نظر اعلام کنند.
بیشتر بخوانید: الزام به تمکین زوجه و بررسی دادخواست آن و دلایل رد
ضمانت اجرای عدم ملاقات فرزند
قانون گذار در ماده ۵۴ قانون حمایت خانواده بدین موضوع پرداخته و بیان می دارد که اگر کسی که مسئول حضانت فرزند است مانع از ملاقات طفل با اشخاص ذی الحق شود به پرداخت جزای نقدی درجه ۸ که مبلغ آن معادل ده میلیون ریال است محکوم می شود. و در صورت تکرار، به حداکثر مجازات مذکور محکوم خواهد شد.
چه مرجعی صلاحیت رسیدگی به بزه ممانعت از ملاقات فرزند را دارد؟
مرجع صلاحیت دار به رسیدگی طبق رای وحدت رویه قضایی شورای حل اختلاف بوده و زوج یا زوجه ای که مرتکب این بزه شده و شکایت کیفری به طرفیت او مطرح شده، محکوم به پرداخت جزای نقدی می باشد که مبلغ آن معادل ده میلیون ریال می باشد.
اگر شخص ملاقات کننده از تحویل فرزند ممانعت کند تکلیف چیست؟
فرزند، بعد از انجام ملاقات در موعد زمانی تعیین شده، بایستی به شخصی که حضانت او را عهده دار است، سپرده شود. در غیر این صورت شخص ممانعت کننده، مطابق ماده۶۳۲ قانون مجازات اسلامی به مجازات تعیین شده که حبس از ۴۵ روز تا ۳ ماه و پرداخت جزای نقدی از ۱۵ تا ۳۰ میلیون ریال است، محکوم خواهد شد. البته لازم به ذکر است که این مجازات طبق قانون کاهش حبس مجازات های تعزیری قابل تعدیل می باشد.
وکیل خانم خانواده
بسیاری از افراد ترجیح می دهند که روند پرونده خود در حوزه خانواده را به وکیل خانم بسپارند. وکیل خانم خانواده، کسی است که تخصص و تجربه کافی به پرونده های خانواده داشته و در تلاش است که بهترین خدمات حقوقی را به زوجین ارائه دهد.
بیشتر بخوانید: گواهی عدم امکان سازش چیست و چگونه اجرا می شود؟
نتیجه گیری
ما در این محتوی حقوقی، به بررسی، ملاقات فرزند، که زوجین، به موجب طلاق ممکن است با آن درگیر شوند پرداختیم. و بیان داشتیم که ملاقات حق قانونی پدر و مادر طفل است و هیچ یک نمی توانند این حق را از دیگری سلب کند. در غیر این صورت شخصی که ممانعت کرده محکوم به ضمانت اجرای قانونی که در ماده ۵۴ قانون حمایت خانواده بدان اشاره شده خواهد بود.
پیشنهادات
گروه وکلای خانواده، به همکاری وکلای متخصص و مشاورین حقوقی زبده، در تلاش است که خدمات حقوقی را در حوزه حقوق خانواده به شما عزیزان ارائه دهد. در صورتی که در حوزه خانواده نیاز به خدمات حقوقی و مشاوره دارید می توانید از طرق ارتباطی که در سایت بدان اشاره شده در تماس باشید و مشکلات حقوقی خود را با گروه وکلای خانواده در میان بگذارید.
برخی از سوالات متداول
۱.در چه شرایطی حق ملاقات فرزند، از والدین او سلب می شود؟
حق ملاقات، حق قانونی پدر و مادر است و هیچ یک نمی تواند از دیگری، این حق را سلب کند.
۲.زمان و مکان ملاقات طفل را چه کسی تعیین می کند؟
والدین، می تواند به موجب توافق نظر با یکدیگر، زمان و مکان ملاقات طفل را مشخص کنند. اما در صورتی که در این باره با یکدیگر به توافق نرسند، تعیین زمان و مکان ملاقات با دادگاه می باشد.
https://vakil-khanevade.com/?p=286