...

عسر و حرج زن به چه معناست و چگونه ثابت می شود؟

طلاق زن از مرد یکی از پیچیده ترین امور حقوقی مربوط به حقوق خانواده است که چالش های زیادی را برای افرادی که خواهان این طلاق هستند ایجاد می کند. اگر در این دعاوی درگیر شده باشید احتمالا عبارت عسر و حرج را از وکیل متخصص در امور خانواده شنیده اید. اما معنای دقیق این عبارت و موارد قانونی آن، برای بسیاری از مردم که با حقوق خانواده آشنایی ندارند مشخص و شفاف نیست.

در این مقاله از گروه وکلای خانواده مفهوم عسر و حرج و مهمترین نکات مرتبط با آن و همچنین موارد قانونی آن برای شما عزیزان آورده شده است. در گروه وکلای خانواده می توانید از بهترین وکلای پایه یک با تخصص ویژه در دعاوی طلاق به خصوص دعوای طلاق به استناد عسر و حرج زن استفاده کنید. برای آشنایی با نحوه استفاده از خدمات متنوع گروه وکلای خانواده با شماره تماس های نوشته شده در سایت تماس بگیرید.

عسر و حرج یعنی چه؟

عسر و حرج یکی از عبارات سخت حقوقی است که بسیاری از مردم با معنا و مفهوم دقیق آن به لحاظ حقوقی آشنایی ندارند. متاسفانه بسیاری از زنانی که شرایط دشواری را در زندگی زناشویی تجربه می کنند به دلیل همین عدم آشنایی و یا اقدام در زمان نامناسب بر اساس این امر، به حق و حقوق قانونی خود نمی رسند.

حال به این سوال پاسخ می دهیم که این عبارت و مفهوم دقیقا به چه معنا است و در چه مورد کارکرد دارد؟ عسر و حرج به معنای سختی غیر قابل برای زن در یک رابطه زناشویی است. اگر در رابطه زناشویی میان زن و مرد، شرایط بسیار دشواری برای زن ایجاد شود که به تشخیص دادگاه زن در آن شرایط نتواند به زندگی زناشویی ادامه و چاره ای جز جدایی از مرد برای رها شدن از آن شرایط سخت وجود نداشته باشد، دادگاه حکم به طلاق زن از مرد خواهد داد. بنابراین عسر و حرج یکی از موارد قانونی طلاق زن است که قانون به آن اشاره کرده است.

فرجام خواهی طلاق بیشتر بخوانید: فرجام خواهی طلاق چیست و چگونه می باشد؟

همانطور که ممکن است بدانید، حق طلاق در نظام حقوقی ایران فقط به مرد تعلق دارد و زن دارای این حق نیست. حق طلاق یعنی آنکه فرد بتواند بدون توجیه دلیل خود برای طلاق از طرف مقابل جدا شود. بنابراین مرد که بر اساس قوانین ایران دارای حق طلاق است، می تواند بدون استناد به دلیل موجه و محکمه پسند زن را طلاق دهد اما زن از چنین حقی برخوردار نیست و اگر بخواهد بدون رضایت مرد از او طلاق بگیرد باید درخواست خود را مستند به موارد قانونی طلاق یک طرفه زن مطرح کند.

یکی از این موارد قانونی طلاق یک طرفه زن، عسر و حرج زن یعنی همان سختی غیر قابل تحمل زن در حین زندگی زناشویی است که در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی بیان شده است. در ادامه توضیحات بیشتری در خصوص موارد طلاق بر اساس عسر و حرج زن و همچنین نحوه درخواست طلاق بر اساس آن توضیح می دهیم.

عسر و حرج یعنی چه؟

بهترین وکیل مهریه در تهران بیشتر بخوانید: بهترین وکیل مهریه در تهران با سابقه بالا

موارد عسر و حرج زن بر اساس قانون مدنی

عسر و حرج بر اساس قانون مدنی مصادیق مختلفی دارد که اگر هر کدام از آن ها برای دادگاه خانواده ثابت شود، قاضی حکم به طلاق زن می دهد. اما نکته مهم در خصوص این امر این است که موارد و مصادیق این امر محدود به مواردی که قانون مدنی مستقیما به آن ها اشاره کرده است نیست و در هر مورد دیگری که وکیل متخصص در حقوق خانواده بتواند عسر و حرج زن در زندگی زناشویی را به کمک قدرت استدلال و ادله ای که ارائه می دهد اثبات کند، حکم طلاق به استناد این امر صادر خواهد شد. در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی پنج مورد از مصادیق عسر و حرج زن به عنوان نمونه آورده شده که شامل موارد زیر می شود:

  • ترک زندگی خانوادگی توسط مرد: در صورتی که شش ماه به صورت مدام و نه ماه به صورت متناوب در مدت زمان یک سال زندگی زناشویی را ترک کرده باشد، زن می تواند با اثبات این موضوع از دادگاه حکم طلاق بگیرد.
  • اعتیاد مرد: اگر مرد به هر نوع مواد مخدر یا مشروبات الکلی اعتیاد داشته باشد به نحوی که این اعتیاد در زندگی زناشویی با زن اختلال ایجاد کند و در مدت زمان معقول و معمول برای ترک اعتیاد هم درمان نشده باشد، زن می تواند با اثبات اعتیاد مرد با کمک وکیل خانواده حکم طلاق بگیرد.
  • محکومیت قطعی مرد به پنج سال حبس یا بیشتر: در صورتی که مرد یک حکم قطعی مبنی بر محکومیت به پنج سال حبس یا بیشتر داشته باشد، زن می تواند به استناد عسر و حرج ناشی از محبوس بودن مرد در این مدت از مرد طلاق بگیرد. نکته مهم این است که این حکم محکومیت حتما باید قطعی شده باشد و به مرحله اجرای احکام رسیده باشد تا زن بتواند به استناد آن طلاق بگیرد.
  • ابتلا به بیماری های صعب العلاج: منظور بیماری های روانی یا دیگر بیماری هایی است که امکان درمان ندارند یا بسیار سخت درمان می شوند. در این صورت زن می تواند با اثبات این بیماری ها از مرد طلاق بگیرد. صعب العلاج بودن بیماری مرد لازم است حتما به تایید کارشناس برسد.
  • ضرب و شتم یا هر نوع سوء رفتار مستمر نسبت به زن: یکی از موارد بسیار رایجی که زنان به دلیل آن خواهان طلاق هستند و به وکیل خانواده مراجعه می کنند اقدام به ضرب و شتم یا بد رفتاری های دیگری است که مردان نسبت به آن ها انجام می دهند. در این صورت، وکیل خانواده با استناد به این بند به عنوان یکی از مصادیق عسر و حرج زن دادخواست طلاق ثبت می کند. اما نکته مهم این است که این رفتار مرد و همچنین مستمر بودن آن باید به اثبات برسد. بنابراین اگر ضرب و شتم فقط در یک مورد صورت گرفته و استمرار نداشته باشد، نمی توان به استناد آن طلاق گرفت.

همانطور که گفته شد، مصادیق عسر و حرج منحصر به این موارد نیستند و وکیل خانواده می تواند در هر مورد دیگری که سختی غیر قابل تحملی که مانع از زندگی زناشویی باشد برای زن وجود دارد این امر را اثبات کرده و حکم طلاق زن را بگیرد. نکته مهم در خصوص عسر و حرج نحوه اثبات آن است که در ادامه توضیحات مهمی را درباره آن ارائه می دهیم.

عسر و حرج زن چگونه ثابت می شود؟

اثبات عسر و حرج زن یک امر بسیار پیچیده از لحاظ حقوقی است که قطعا عامه مردم در آن تخصصی ندارند. نکته مهم در هر یک از موارد طلاق یک طرفه زن این است که این موارد حتما باید به طور محکمه پسند در دادگاه خانواده اثبات شود تا دادگاه حکم به طلاق را صادر نماید.

طلاق به دلیل خیانت همسر بیشتر بخوانید: طلاق به دلیل خیانت همسر و بررسی انواع و شرایط آن

یکی از تخصص های وکیل متخصص در حقوق خانواده اثبات عسر و حرج زن در محضر دادگاه خانواده است. برای اثبات این امر ادله اثبات گوناگونی بسته به اینکه مصداق این امر دقیقا چه موردی باشد وجود دارد و وکیل خانواده باید درمورد اینکه در هر مورد لازم است چه ادله اثباتی را استفاده کند تسلط کافی داشته باشد.

برای مثال اگر مورد عسر و حرج، اعتیاد مرد باشد وکیل خانواده می تواند به شهادت شهودی که از وضعیت اعتیاد مرد اطلاع دارند مانند اقوام و همسایگان و همچنین نتیجه آزمایش اعتیاد مرد استناد کند. در مواردی که زن به دلیل ضرب و شتم خواهان طلاق است، نکته بسیار مهم مراجعه هر چه سریع تر به پزشکی قانونی برای معاینه و ثبت جراحات یا آسیب هایی است که در اثر ضرب و شتم ایجاد شده است. گواهی پزشکی قانونی در این مورد می تواند یک ادله اثبات قوی برای حکم طلاق زن باشد.  در موارد دیگر هم حتما لازم است به وکیل متخصص و مجرب خانواده مراجعه کنید تا با تنظیم دادخواست مستدل طلاق برای اثبات عسر و حرج به شما کمک کند.

آیا مرد پس از اجرای طلاق ناشی از عسر و حرج می تواند رجوع کند؟

یکی از انواع طلاق در نظام حقوقی ایران، طلاق رجعی است که معنای آن این است که مرد می تواند تا چند ماه پس از اجرای طلاق یعنی در مدتی که زن در عده طلاق قرار دارد، دوباره به رابطه زناشویی خود با زن رجوع کند. اما در طلاقی که به دلیل عسر و حرج زن اجرا شده است، مرد حق رجوع پس از اجرای طلاق را ندارد زیرا در این صورت طلاق گرفتن زن عبث و بیهوده خواهد شد و در واقع حکم طلاقی که به جهت پایان دادن به سختی غیر قابل تحمل زن صادر شده است بی معنا می شود. در نتیجه اگر زن بتواند در این موارد حکم طلاق بگیرد و آن را اجرا کند، مرد دیگر نمی تواند به رابطه زناشویی رجوع کرده و طلاق را بی اثر کند.

وکیل عسر و حرج در گروه وکلای خانواده

همانطور که دیدید، دعوای طلاق از سوی زن یکی از پیچیده ترین دعاوی خانواده است که بدون استفاده از تخصص و تجربه وکیل خانواده راه به جایی نخواهد برد و شما را به نتیجه دلخواه نمی رساند. اثبات عسر و حرج زن یک امر کاملا تخصصی است که نیاز به تسلط وکیل بر کلیه قوانین و مقررات خانواده و قواعد ادله اثبات دارد که تنها وکیل خانواده می تواند از عهده آن بر بیاید.

وکیل عسر و حرج در گروه وکلای خانواده

در گروه وکلای خانواده هر یک از وکلا با توجه به تمرکز و تجربه ویژه خود در دعاوی خانواده می توانند در نهایت دقت و اطمینان پاسخگوی انواع نیازهای حقوقی شما باشند. برای آشنایی با نحوه استفاده از دانش و تخصص وکلای مجرب گروه وکلای خانواده در قالب اانواع خدمات حقوقی مانند مشاوره حقوقی خانواده به صورت تلفنی و آنلاین و در نهایت اعطای وکالت کافی است با شماره تماس های درج شده در سایت تماس بگیرید.

لینک کوتاه

https://vakil-khanevade.com/?p=403

اشتراک گذاری این مطلب

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی رایگان مشاوره تلفنی رایگان - 02191001312