- دسته بندی مقالات
- تاریخ انتشار 12 فروردین 1403
- بروزرسانی ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
- بازدید 62 نفر
- دیدگاه ها بدون نظر
بخشیدن مهریه توسط زن و آشنایی کامل با مراحل و روند آن
مطالبه مهریه، بخشیدن مهریه و کلیه امور حقوقی مربوط به آن بخش بسیار مهم و رایجی از حقوق خانواده را تشکیل می دهد که هم برای زنان و هم برای مردان اهمیت زیادی دارد. بخشیدن مهریه توسط زن می تواند آثار حقوقی متعددی درمورد دیگر دعاوی و امور خانواده از جمله طلاق داشته باشد که لازم است در صورت درگیری با این دعاوی حتما از یک وکیل متخصص خانواده برای آشنایی با آن استفاده کنید.
گروه وکلای خانواده با افتخار جهت ارائه هر گونه خدمات حقوقی درباره کلیه امور خانواده از جمله بخشیدن مهریه به شما کمک می کنند تا این امور را با نهایت امنیت و اطمینان خاطر انجام دهید. برای آشنایی با نحوه استفاده از این خدمات با ما تماس بگیرید.
مهریه چیست و چه انواعی دارد؟
پیش از بیان نکات مربوط به بخشیدن مهریه لازم است در ابتدا درمورد ماهیت مهریه و انواعی که می تواند داشته باشد توضیحاتی را به شما عزیزان ارائه دهیم که در فهم نکات و مفذهیم بخش های بعد نقش مهمی دارد.
اولین سوال در ارتباط با مهریه که برای افراد ناآشنا با حقوق ایجاد می شود این است که مهریه دقیقا چیست؟ مهریه در واقع یک حق مالی شرعی و قانونی برای زن است که در هنگام عقد ازدواج می تواند خودش با توافق با مرد آن را تعیین کند و یا اگر در زمان ازدواج درمورد آن توافقی نشده است، مهریه خود را بر اساس مبلغی که دادگاه تعیین می کند مطالبه کند. بنابراین، مهریه حتما باید یک نوع مال باشد که زن به محض وقوع عقد ازدواج مالک آن می شود. بر اساس معیار و ملاک های گوناگون مهریه انواعی دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم.
انواع مهریه بر اساس زمان مطالبه: احتمالا واژه مهریه عند المطالبه را تا به حال شنیده اید. به طور کلی مهریه بر اساس اینکه زن بتواند در چه زمانی آن را مطالبه کند به دو نوع مهریه عند المطالبه و عند الاستطاعه تقسیم می شود. در مهریه عند المطالبه زن هر زمان که بخواهد می تواند آن را از مرد مطالبه کند و این حق زن ارتباطی با توانایی مالی مرد ندارد اما در مهریه عند الاستطاعه زن فقط زمانی می تواند مهریه خود را مطالبه کند که مرد برای پرداخت آن توانایی مالی داشته باشد و این توانایی مالی به اثبات برسد. بنابراین در مهریه عند المطالبه که بیشتر مهریه های ثبت شده از همین نوع هستند اثبات توانایی مرد برای مطالبه آن لازم نیست.
بیشتر بخوانید: معامله به قصد فرار از دین مهریه و راه های اثبات آن
مهریه علاوه بر این تقسیم بندی از لحاظ اینکه زن و مرد در زمان ازدواج با پس از آن درمورد آن توافقی انجام داده باشند یا نه به سه نوع تقسیم می شود که شامل مهرالمسمی، مهرالمثل و مهرالمتعه می شود. در مهرالمسمی طرفین درمورد مهریه توافق نموده اند و آن را در سند ازدواج یا سند لازم الاجرای دیگری قید کرده اند و دادگاه در زمان مطالبه مهریه از طرف زن حکم به همان می دهد.
اما در مهرالمثل و مهرالمتعه طرفین درمورد مهریه و میزان ارزش مالی آن هیچ توافقی نکرده اند و بنابراین زمانی که زن مطالبه مهریه می کند یا مهرالمثل برای او تعیین می شود یا مهرالمتعه که هر کدام موارد مخصوص به خود را دارند که می توانید اطلاعات دقیق درمورد آن را از وکیل خانواده دریافت کنید. بنابراین اینکه مهریه به طور صریح مشخص مورد توافق بوده و در سند لازم الاجرا نوشته شده باشد اهمیت بسیار زیادی برای مطالبه مهریه خواهد داشت.
بخشیدن مهریه چیست و زن چه زمانی می تواند آن را ببخشد؟
در قسمت قبل توضیح داده شد که مهریه یک حق مالی متعلق به زن است که به محض وقوع عقد نکاح مالک آن می شود. در واقع زن به محض وقوع عقد نکاح بر مالی که به عنوان مهریه زن تعیین شده است، برقرار می شود و اگر مهریه زن از نوع عند المطالبه باشد می تواند هر زمان که خواست آن را مطالبه کند. بنابراین تا زمانی که مرد مهریه زن را به طور کامل به او پرداخت نکرده است، مبلغ یا مالی که به عنوان مهریه در نظر گرفته شده را به نوعی به زن بدهکار است و این طلب زن از مرد از بین نمی رود مگر آنکه یا مهریه به صورت کامل به زن پرداخته شود و یا زن از مهریه خود گذشت کند.
بیشتر بخوانید: طلاق با داشتن حق طلاق به چه صورت می باشد + نکات مهم ویدئویی
بنابراین یکی از راه های از بین رفتن دین مرد به زن در ارتباط با پرداخت مهریه، بخشیدن مهریه توسط زن است. این امر، یعنی بخشیدن مهریه می تواند در هر مرحله از وجود رابطه زناشویی و حتی پس از خاتمه رابطه زناشویی به واسطه طلاق، فسخ، فوت و… تحقق پیدا کند. بنابراین بخشیدن مهریه کاملا به اراده و اختیار زن بستگی دارد و دارای مهلت و موعد زمانی خاصی نیست.
برای مثال ممکن است زن و مرد در طول رابطه زناشویی خود به اختلافاتی بخورند و با مشورت از مشاور حقوقی برای اطمینان از وضعیت حقوقی خود بخواهند توافقی قانونی با یکدیگر منعقد کنند. برای مثال در بسیاری از موارد که زن دارای حق طلاق نیست، به این توافق با مرد می رسد که در ازای بخشیدن مهریه خود حق طلاق یا به عبارت صحیح تر وکالت در طلاق را از مرد بگیرد تا بتواند در صورت بروز مجدد اختلاف با مرد به راحتی از او طلاق بگیرد.
همچنین اگر طرفین فرزند داشته باشند مسأله حضانت فرزند هم مطرح می شود که در این موقعیت بسیاری از زنان مهریه خود را در ازای دریافت حضایت فرزند می بخشند تا اگر در نهایت از مرد جدا شدند از حضانت فرزند خود اطمینان داشته باشند.
در قسمت بعد توضیح می دهیم اگر زن بخواهد مهریه خود را ببخشد، این کار چگونه انجام می شود.
بیشتر بخوانید: ازدواج با چه کسانی ممنوع است؟
بخشیدن مهریه توسط زن چگونه انجام می شود؟
در قسمت قبل توضیح دادیم که زن می تواند بعد از تعیین مهریه به هر دلیلی از جمله به دلیل اینکه می خواهد از مرد حق طلاق یا حق حضانت فرزندان را بگیرد مهریه خود را ببخشد. اما بخشیدن مهریه مانند هر امر حقوقی دیگری نیاز به رعایت نکات حقوقی مختلفی دارد تا اعتبار بیشتری داشته باشد و قابل استناد باشد.
به طور کلی نکته اولیه در هنگام بخشیدن مهریه این است که لازم است حتما بخشیدن مهریه در قالب سند مکتوب انجام شود. در واقع صرف اینکه زنی به مرد بگوید مهریه ام را بخشیدم، اگر شهودی به این مساله شهادت ندهند قابلیت اثبات ندارد. علاوه بر این، حتی اگر شهودی هم حضور داشته باشند که به این موضوع شهادت دهند برای اطمینان خاطر بهتر است بخشیدن مهریه در سند کتبی ذکر شود تا امکان اثبات پذیری آن بیشتر باشد.
نکته دیگر در خصوص بخشیدن مهریه این است که سند کتبی ای که در آن مسأله بخشیدن مهریه توسط زن مورد اشاره قرار می گیرد بهتر است سند رسمی باشد. سند رسمی به سندی گفته می شود که توسط مامور دولتی بر اساس قانون و در حدود اختیارات قانونی او نوشته می شود و از اعتبار بسیار بیشتری برخوردار است.
سند رسمی امکان انکار یا تردید در اعتبارش را ندارد و کسی که می خواهد اعتبار چنین سندی را زیر سوال ببرد صرفا می تواند ادعای جعل بودن آن را کند و این ادعا هم نیاز به ارائه ادله مناسب دارد. در حالی که اسناد عادی که هر نوع سند دیگری جز سند رسمی است، به راحتی قابلیت انکار و تردید از سوی طرف مقابل را دارد. در نتیجه برای آنکه سند کتبی شما به راحتی مورد انکار و تردید قرار نگیرد و اعتبار بیشتری داشته باشد لازم است آن را با مراجعه به دفتر اسناد رسمی و در قالب سند رسمی تنظیم کنید.
نکته بسیار مهم دیگر این است که اگر بخشیدن مهریه در مقابل شرط دیگری مانند دادن حق طلاق به زن یا دادن حضانت فرزندان به او یا هر نوع تعهد دیگری باشد، لازم است حتما این موضوع در سند رسمی ای که تنظیم می کنید به صورت صریح مورد اشاره قرار بگیرد تا بتواند طرف مقابل را به آن تعهد پایبند کند. اگر به این شروط در سند رسمی اشاره نشود، ممکن است طرف مقابل صرفا به بخشیدن مهریه استناد کند و حقوقی که شما در ازای بخشیدن مهریه مطالبه کرده اید را نادیده بگیرد. برای آشنایی کامل با مشکلات دادن حق طلاق به زن می تواندی به مقاله مورد نظر که قبلا نوشته شده مراجعه نمایید.
مشاوره حقوقی درباره بخشیدن مهریه در گروه وکلای خانواده
همانطور که گفتیم، مهریه یک نوع دین مالی از سوی مرد است که باید به زن پرداخت کند. اما این دین هم مانند دیون دیگر می تواند مورد بخشش قرار بگیرد و در واقع تعهد پرداخت را برای مدیون ساقط کند. در این صورت دیگر دینی وجود ندارد و در واقع زن از خود برای مطالبه مهریه گذشته است. اما نکته مهم این است که بخشیدن مهریه باید با رعایت نکات حقوقی انجام شود تا از سوی هر دو طرف قابل اثبات و استناد باشد.
برای مثال ممکن است زن مهریه خود را به صورت شفاهی ببخشد اما در ضمن دعوای طلاق مهریه خود را هم مطالبه کند. در این صورت مرد اگر شهودی نداشته باشد چه بتوانند شهادت دهند زن مهریه خود را بخشیده است، دادگاه ادعای او را قبول نمی کند و حکم به پرداخت مهریه می دهد. در نتیجه لازم است بخشیدن مهریه حتما به صورت کتبی باشد و سندی که این موضوع در آن درج می شود هم از نوع سند رسمی باشد. بنابراین بهترین راه برای بخشیدن مهریه چه در ازای دریافت حقوق دیگر توسط زن باشد و چه بدون شرایط دیگر باشد این است که به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنید و در سند رسمی این کار را انجام دهید.
در گروه وکلای خانواده شما می توانید انواع خدمات حقوقی درمورد کلیه امور خانواده از جمله بخشیدن مهریه را به راحتی و در اسرع وقت دریافت کنید. همچنین اگر نیاز به اثبات بخشیدن مهریه در دادگاه خانواده داشته باشید، وکلای متخصص و مجرب گروه وکلای خانواده با نهایت دقت و کیفیت به نمایندگی از شما در دعاوی خانواده دفاع می کنند و تا حد امکان تلاش می کنند نتیجه دلخواه را برای شما به دست آورند. برای ٱشنایی با نحوه استفاده از خدمات حقوقی گروه وکلای خانواده با ما تماس بگیرید.
https://vakil-khanevade.com/?p=490