...

گرفتن اجرت المثل و بررسی کامل شرایط و مراحل آن از زبان وکیل

این حق مالی به زوجه ای تعلق می گیرد که از انجام وظایف خود در منزل شوهر قصد تبرع نداشته و تنها به دستور زوج، و علی رغم میل باطنی خود عهده دار تکالیفی شده که الزامی به انجام آن نداشته است. پس به حکم قانون گذار این زوجه که فی مابین او و زوج، نکاح دائمی یا موقت برقرار است می تواند مستحق دریافت حق مالی باشد که از آن، به عنوان، اجرت المثل یاد می شود. همان گونه که ملاحظه می شود، این حق مالی برخلاف سایر حقوق مالی زوجه، از جمله مهریه و نفقه، شروطی را می طلبد که قبل از اثبات شدن از سوی زوجه، هرگز قابل مطالبه نیست. بررسی این شروط و اثبات آن در محکمه موضوعی است که قرار است در این محتوا، از سوی تیم حقوقی وکیل خانواده مورد بررسی قرار بگیرد.

مشاوره با وکیل متخصص به صورت رایگان

 

اجرت المثل تحت چه شرایطی از سوی زوجه قابل مطالبه است؟

برخلاف سابق، که اجرت المثل تنها به نکاح دائم اختصاص داشت و زوجه به موجب اجرای طلاق( زمانی که طلاق از طرف مرد) بود می توانست این حق مالی را به همراه سایر حقوق مالی خود از جمله مهریه و نفقه از دادگاه خانواده مطالبه، و اجرت المثل ایام زندگی زناشویی را از زوج خود بخواهد از سال ۸۵ به بعد با تغییراتی مواجه گردیده و به زوجه این حق را داد که بتواند در صورت اثبات شروطی که در ماده ۳۳۶ قانون مدنی به آن اشاره شده، طلاق خود را از سوی زوجه خواستار شود.

بررسی اجرت المثل از دید قانون گذار

تبصره ماده ۳۳۶ قانون مدنی بیان می دارد که

  • اگر زوجه، کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده را تنها به دستور زوج انجام دهد مستحق دریافت اجرت المثل است. این موارد می تواند انجام اموری از جمله نظافت منزل، آشپزی، مراقبت و نگهداری از طفل و  این قبیل موضوعات باشد. و تمکین خاص را در برنمی گیرد. چون تبعیت از زوج در انجام وظایف زناشویی جزو وظایف قانونی و شرعی زوجه است.
  • زوجه از انجام وظایفی که در متزل شوهر اقدام به انجام آن کرده قصد تبرع نداشته باشد و به منظور دریافت اجرت از زوج، این اقدامات را انجام داده باشد.

قانون گذار اصل را بر عدم تبرع گذاشته و زوجه را مستحق دریافت اجرت می داند و اگر زوج بخواهد ادعا کند که زوجه از انجام وظایفی که در منزل او عهده دار شده قصد تبرع داشته و از روی میل باطنی وظایفش را انجام داده است بایستی آن را به محکمه اثبات کند در غیر این صورت با تقاضای زوجه، او ملزم است که حق مالی زوجه را به وی بپردازد.

طلاق از طرف مرد بیشتر بخوانید: صفر تا صد طلاق از طرف مرد و آشنایی با مراحل، شرایط آن

مبنای محاسبه اجرت المثل

  • قانون گذار مبنای ثابت و مشخصی را از پیش تعیین نکرده و این امر را به دادگاه موکول کرده است. زمانی که زوجه خواستار دریافت اجرت ایام زوجیت، باشد بایستی با مراجعه به دفتر خدمات قضایی، دادخواستی تحت عنوان مطالبه اجرت المثل تنظیم کند و الزام زوج به پرداخت حق مالی خود را تقاضا نماید.
  • با تقاضای زوجه، دادگاه کارشناسی را که در رشته نفقه صلاحیت دارد تعیین می کند تا با قیمت گذاری، میزان اجرتی که به زوجه در مدت ایام زوجیت تعلق می گیرد را مشخص کند.
  • با تعیین میزان اجرت المثل از سوی کارشناس ، زوج ملزم است که مبلغ تعیین شده را به زوجه بپردازد مگر بتواند اثبات کند که زوجه از انجام وظایفش قصد تبرع داشته که در این صورت دیگر الزامی به پرداخت اجرت نداشته و خواسته زوجه از سوی دادگاه رد می گردد.

مبنای محاسبه اجرت المثل

نحله چیست؟

  • نحله نیز مانند اجرت المثل، از دسته حقوق مالی است که زوجه تحت شرایطی می تواند مستحق دریافت آن از زوج باشد.
  • در صورتی که زوجه، بتواند دستمزد و اجرت ایامی که در منزل زوج، بوده را از او مطالبه کند دیگر نمی تواند نحله را از دادگاه خواستار شود.
  • نحله نوعی بخشش و هدیه از جانب زوج به زوجه است و در شرایطی که طلاق از طرف مرد باشد به او تعلق می گیرد. پس اگر طلاق از طرف زن باشد نحله به او تعلق نگرفته، و او تنها می تواند، اجرت ایام زوجیت را از زوج بخواهد.
  • میزان نحله را، دادگاه با توجه به سنوات زندگی مشترک زوجه، تعیین می کند و برخلاف اجرت المثل، این امر را به کارشناس ارجاع نمی دهد.

در صورت فوت شوهر، زوجه می تواند اجرت المثل را خواستار شود؟

پاسخ به این سوال مثبت است و زوجه می تواند حتی برای بعد از فوت شوهر خود، اجرت ایامی که در منزل زوج بوده را، از دادگاه خواستار شود.

  • برای این اقدام، زوجه باید دادخواستی حقوقی تحت عنوان مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت، به طرفیت وراث متوفی، مطرح کند و الزام آنها را به پرداخت حق مالی خود خواستار شود.
  • مبلغ اجرت المثل را دادگاه با ارجاع امر به کارشناسی رسمی مشخص کرده و وراث متوفی را به پرداخت مبلغ تعیین شده ملزم می کند.

در صورت فوت شوهر، زوجه می تواند اجرت المثل را خواستار شود؟

مطالبه مهریه بیشتر بخوانید: مطالبه مهریه به صورت صفر تا صد با قانون جدید ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳

رسیدگی به دعوی اجرت المثل ایام زوجیت، در صلاحیت چه مرجعی است؟

نص صریح ماده۴ قانون حمایت خانواده، مرجع صلاحیت دار به رسیدگی را دادگاه خانواده دانسته و زوجه ای که خواستار مطالبه این حق مالی از زوج خود است را، ملزم داشته که به این مرجع قضایی دعوی خود را ارائه دهد.

نتیجه گیری

در این مقاله، به بررسی یکی دیگر از حقوق مالی زوجه، که اجرت المثل ایام زوجیت بوده پرداختیم و بیان داشتیم که برخلاف سایر حقوق مالی زوجه، مطالبه این حق ، شروطی را دارد که اگر زوجه نتواند آن را اثبات کند نمی تواند الزام زوج را به پرداخت بخواهد. ملاحظه می شود که اثبات اجرت المثل و نحوه مطالبه آن کمی دشوار است و بهتر است که زوجه انجام روند پرونده حقوقی خود را به وکیل متخصص و زبده واگذار کند.گروه وکلای خانواده، با داشتن سابقه طولانی در حوزه وکالت، می تواند بهترین خدمات حقوقی را در حوزه حقوق خانواده به شما عزیزان ارائه دهد. شما می توانید از طرق ارتباطی که در سایت به آن اشاره شده به صورت حضوری، تلفنی و آنلاین با گروه وکلای خانواده، در ارتباط باشید.

نفقه فرزند بیشتر بخوانید: نفقه فرزند و بررسی شرایط آن برای مطالبه

پیشنهادات

گروه وکلای خانواده، با داشتن سابقه طولانی وکالت، در حوزه دعاوی خانواده، توانسته بهترین خدمات را به افرادی که درگیر پرونده های حقوقی در حوزه خانواده هستند ارائه دهد. شما می توانید جهت ارتباط با وکلای ما، از طریق راه های ارتباطی که در سایت به آن اشاره شده، در تماس باشید و سوالات حقوقی خود را با ما در میان بگذارید.

برخی از سوالات متداول

اجرت المثل ایام زوجیت چیست و در چه شرایطی به زوجه تعلق می گیرد؟

یکی از حقوق مالی است که در شرایطی به زوجه تعلق می گیرد و زوجه در صورتی که بتواند اثبات کند که از انجام وظایفی که در منزل زوج، عهده دار بوده قصد تبرع نداشته می تواند این حق مالی را از دادگاه خواستار شود.

وکیل اجرت المثل کیست و چه خدماتی ارائه می دهد؟

این وکیل کسی است که به پرونده های خانواده تجربه و آگاهی قضایی دارد و در تلاش است که با ورود به پرونده ، و ارائه دادن ادله و مستنداتی به دادگاه اثبات کند که زوجه از انجام وظایفی که در منزل زوج عهده دار شده قصد تبرع نداشته و مستحق دریافت این حق مالی از زوج است.

لینک کوتاه

https://vakil-khanevade.com/?p=162

اشتراک گذاری این مطلب

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی رایگان مشاوره تلفنی رایگان - 02191001312