...

آیا گرفتن مهریه از خانواده شوهر امکان پذیر است؟

دریافت مهریه توسط زن به خصوص در شرایط فعلی مساله بسیار مهمی است که باعث مراجعه به وکیل متخصص در امور خانواده و دریافت مشاوره توسط بسیاری از زنان می گردد. یکی از سوالاتی که در زمینه پرداخت مهریه به زن مطرح می شود این است که آیا زن می تواند پس از فوت مرد و یا حتی قبل از آن، مهریه خودش را از خانواده همسرش بگیرد و به عبارت دیگر آیا گرفتن مهریه از خانواده شوهر امکان پذیر است؟

در این مقاله از گروه وکلای خانواده تلاش می کنیم به این سوال مهم درباره دریافت مهریه توسط زن در نظام حقوقی ایران پاسخ دهیم. گروه وکلای خانواده مجموعه ای متشکل از بهترین وکلای خانواده در تهران است که در کلیه امور خانواده از جمله مطالبه مهریه توسط زن دارای تخصص ویژه هستند. در این مجموعه می توانید انواع خدمات حقوقی مورد نیاز خود در انواع مطالبه مهریه از جمله گرفتن مهریه از خانواده شوهر را در کوتاه ترین زمان ممکن از وکلای مجرب و متخصص دریافت کنید.

مهریه چیست؟

پیش از پاسخ به این سوال که گرفتن مهریه از خانواده شوهر امکان پذیر است یا خیر لازم است بیشتر با مهریه و آثار حقوقی آن آشنا شویم. مهریه یکی از مهمترین حقوق مالی زن است که به واسطه انعقاد عقد نکاح به زن تعلق می گیرد. در واقع به محض آنکه عقد نکاح میان زن و شوهر منعقد می شود مهریه زن به مالکیت او در می آید و در صورتی که عند المطالبه باشد هر زمان که زن آن را مطالبه کند قابل مطالبه خواهد بود. اما در صورتی که مهریه به شکل عند الاستطاعه مورد توافق طرفین قرار گرفته باشد، زن زمانی می تواند آن را مطالبه کند که بتواند توانایی مالی مرد برای پرداخت مهریه را به اثبات برساند.

مهریه بر خلاف نفقه وابسته به تمکین زن از مرد یعنی سکونت در منزل زناشویی و همبستری با مرد نیست بلکه همانطور که گفته شد به محض عقد نکاح زن مالک مهریه می شود و در صورتی که نزدیکی میان زن و مرد حتی برای یک بار انجام شده باشد، زن می تواند به تناسب اینکه مهریه عندالمطالبه است یا عند الاستطاعه آن را مطالبه کند. بنابراین حتی اگر زن منزل زناشویی را ترک کرده باشد و یا بخواهد از مرد جدا شود می تواند مهریه خود را مطالبه کند. در ادامه بیشتر درمورد نحوه مطالبه مهریه و همچنین نحوه گرفتن مهریه از خانواده شوهر توضیح می دهیم.

مطالبه مهریه توسط زن چگونه است؟

در قسمت قبل توضیح دادیم که مهریه یکی از مهمترین حقوق مالی زن است که در صورت عند المطالبه بودن می تواند آن را مطالبه کند. اما مطالبه مهریه نیز مانند کلیه امور حقوقی تشریفات و فرایند خاص خود را دارد که لازم است پیش از هر گونه اقدام حقوقی به کمک وکیل مهریه با آن آشنا شوید. یکی از مواردی که لازم است در فرایند مطالبه مهریه با آن آشنا شوید گرفتن مهریه از خانواده شوهر است که در این مقاله به طور ویژه به آن می پردازیم.

عسر و حرج زن بیشتر بخوانید: عسر و حرج زن به چه معناست و چگونه ثابت می شود؟

به طور کلی مطالبه مهریه توسط زن به این صورت است که اگر مرد به میل خود مهریه زن را به او ندهد زن می تواند دادخواست مطالبه مهریه را در دادگاه خانواده صالح به رسیدگی که دادگاه خانواده محل اقامت زن است، مطرح نماید تا دادگاه خانواده به آن رسیدگی کند. اما راه حل آسان تری که برای دریافت و وصول مهریه توسط زن وجود دارد مطالبه آن در دایره اجرای اداره ثبت اسناد است. در این موارد اداره ثبت به استناد سند ازدواج که سند رسمی و لازم الاجرا در نظر گرفته می شود، اجرائیه صادر می کند.

در واقع می توان گفت وصول مهریه زن از طریق دایره اجرای اداره ثبت فقط مربوط به مواردی است که مهریه زن در سند رسمی ازدواج درج شده باشد. در مواردی که مهریه در سند دیگری نوشته شده باشد که رسمی و لازم الاجرا نباشد باید دادخواست حقوقی در دادگاه خانواده طرح نمود. برای آشنایی بیشتر با روند مطالبه و به اجرا گذاشتن مهریه می توانید مقاله مشخص شده از گروه وکلای خانواده را مطالعه کنید

در نهایت در دادگاه خانواده هم اجرائیه صادر می شود که اگر مرد طی ده روز بنا به میل خود مبلغ مهریه را پرداخت نکند، اموال مرد به درخواست زن توقیف شده و اگر اموالی از مرد پیدا نشود باز هم بنا به درخواست زن می توان مرد را تا زمان پرداخت مبلغ مهریه حبس نمود. اما اگر شوهر به هر دلیلی اموالی برای پرداخت مهریه به زن نداشته باشد یا شوهر در قید حیات نباشد مهریه زن چگونه قابل مطالبه است؟

آیا گرفتن مهریه از خانواده شوهر امکان پذیر است؟

هزینه وکیل برای طلاق یک طرفه بیشتر بخوانید: هزینه وکیل برای طلاق یک طرفه در گروه وکلای خانواده

آیا گرفتن مهریه از خانواده شوهر امکان پذیر است؟

همانطور که گفتیم در فرایند مطالبه و وصول مهریه توسط زن ممکن است مرد اموالی نداشته باشد یا اساساً در قید حیات نباشد تا بتواند مهریه زن را بدهد. در این صورت سوال بسیار مهم و رایجی که موضوع این مقاله است این است که آیا گرفتن مهریه از خانواده شوهر در این موارد وجود دارد؟

پیش از پاسخ به این سوال باید بگوییم که اصولاً مهریه زن تا زمانی که به طور کامل به او پرداخته نشده از جمله دیونی است که بر عهده مرد قرار دارد و فقط مرد می تواند آن را پرداخت کند. اما اگر مرد اموالی در اختیار نداشته باشد تا مهریه زن را بدهد تکلیف زن چیست؟ در این موارد تنها در صورتی امکان گرفتن مهریه از خانواده شوهر وجود دارد که هنگام توافق درمورد مهریه یا پس از آن تعهد به پرداخت مهریه کرده باشند. برای مثال اگر در هنگام تعیین مهریه پدر شوهر زن تعهد کرده باشد که اگر پسرش مهریه همسرش را ندهد او آن را پرداخت می کند، در این صورت زن می تواند برای گرفتن مهریه از خانواده شوهر اقدام کند.

اما اگر خانواده شوهر هیچ تعهدی به پرداخت مهریه زن نکرده باشند، زن نمی تواند در صورت عدم وصول مهریه از اموال مرد مهریه خود را از خانواده همسرش بخواهد. اما اگر مرد فوت کرده باشد گرفتن مهریه از خانواده شوهر ممکن است؟ در ادامه در مورد فرضی توضیح می دهیم که مرد فوت کرده باشد و زن بخواهد مهریه خود را دریافت کند.

گرفتن مهریه از خانواده شوهر در صورت فوت او

سوال مهم درباره گرفتن مهریه از خانواده شوهر این است که اگر شوهر فوت کرده باشد در این شرایط تکلیف مهریه زن چیست و آیا می توان مهریه را از خانواده او دریافت کرد؟ در صورتی که شوهر فوت کرده باشد، مهریه زن یکی از دیون متوفی محسوب می شود که پیش از تقسیم اموال مرد میان وراث او از این اموال قابل مطالبه است. در واقع اگر از مرد اموالی تحت عنوان ترکه متوفی به جا مانده باشد، ابتدا دیون او از جمله مهریه زن پرداخت می شود و سپس اگر مال دیگری به جا مانده باشد آن اموال میان وراث متوفی تقسیم می شود. بنابراین مهریه زن پس از فوت شوهر از اموال خود شوهر قابل مطالبه است و زن می تواند با طرح دادخواست حقوقی آن را مطالبه کند.

گواهی سلامت پرده بکارت در زمان طلاق بیشتر بخوانید: گواهی سلامت پرده بکارت در زمان طلاق چه کاربردی دارد؟

اما اگر اموالی از مرد باقی نمانده باشد، گرفتن مهریه از خانواده شوهر ممکن است؟ همانطور که گفتیم مهریه زن از جمله دیونی است که بر عهده مرد قرار دارد و چه در زمان حیات مرد یا پس از فوت او از اموال سایر افراد حتی خانواده او قابل مطالبه نیست مگر آنکه آن ها تعهد به پرداخت مهریه کرده باشند که تنها در آن صورت زن می تواند با طی کردن فرایند و تشریفات لازم که باید با کمک وکیل متخصص امور خانواده از آن ها آگاه شود، به گرفتن مهریه از خانواده شوهر اقدام کند.

در نتیجه به طور کلی می توان گفت امکان گرفتن مهریه از خانواده شوهر وجود ندارد مگر آنکه خود آن ها تعهد به پرداخت مهریه به زن در صورت عدم پرداخت توسط شوهر کرده باشند.

مشاوره حقوقی درباره گرفتن مهریه از خانواده شوهر در گروه وکلای خانواده

مشاوره حقوقی درباره گرفتن مهریه از خانواده شوهر در گروه وکلای خانواده

مطالبه مهریه و وصول آن از جمله مهمترین دعاوی خانواده است که رواج بسیار زیادی در دادگاه های خانواده دارد و به همین دلیل لازم است حتما پیش از طرح آن با وکیل متخصص خانواده مشورت کنید تا درست ترین اقدام را در خصوص آن اتخاذ کنید. در گروه وکلای خانواده با توجه به تمرکز خاص این مجموعه بر انواع دعاوی خانواده این امکان برای مراجعان و موکلان وجود دارد تا به روزترین و دقیق ترین اطلاعات حقوقی لازم را در خصوص این دعاوی به دست اورند.

یکی از موضوعات حقوقی درباره حقوق خانواده که چالش های زیادی در میان افراد به وجود می آید مطالبه مهریه و سوالاتی در خصوص گرفتن مهریه از خانواده شوهر است که با کمک دانش و مهارت وکلای مجرب فعال در گروه وکلای خانواده می توانید درمورد آن ها از مشاوره حقوقی رایگان و همچنین مشاوره حفوقی آنلاین بهره مند شوید.

برای آشنایی دقیق تر با خدمات متنوعی که از سوی گروه وکلای خانواده در خصوص دعاوی رایج در این حوزه ارائه می شود کافی است با ما تماس بگیرید تا در اسرع وقت اطلاعات لازم را به شما عزیزان ارائه دهیم.

لینک کوتاه

https://vakil-khanevade.com/?p=1299

اشتراک گذاری این مطلب

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی رایگان مشاوره تلفنی رایگان - 02191001312