- دسته بندی مقالات
- تاریخ انتشار 2 بهمن 1402
- بروزرسانی ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
- بازدید 501 نفر
- دیدگاه ها بدون نظر
مهریه عندالاستطاعه چیست و چه تفاوتی با مهریه عندالمطالبه دارد
برای کسب انواع مشاوره حقوقی در زمینه امور خانواده از جمله مهریه عندالاستطاعه به عنوان یکی از انواع طلاق می توانید از خدمات حقوقی گروه وکلای خانواده که دارای سابقه موفق چندین ساله در حقوق خانواده هستند استفاده کنید. در گروه وکلای خانواده می توانید کاملا به تناسب نیاز خود خدمات لازم را دریافت کنید و امور حقوقی خود را در کمال اطمینان و آرامش خاطر انجام دهید.
مشاوره با وکیل متخصص به صورت رایگان
در این مقاله به یکی از رایج ترین مسائل حقوق خانواده یعنی مهریه و به خصوص مهریه عندالاستطاعه می پردازیم که یکی از انواع مهریه است. برای آشنایی با مهمترین نکات حقوقی درباره مهریه عندالاستطاعه و تفاوت آن با مهریه عندالمطالبه و همچنین نحوه مطالبه آن به کمک وکیل متخصص، مطالعه این مقاله کمک زیادی به شما می کند.
مهریه عندالاستطاعه چیست و چه تفاوتی با مهریه عندالمطالبه دارد؟
همانطور که احتمالا می دانید مهریه یکی از حقوق مالی زن است که پس از ازدواج به تملک زن در می آید و می تواند بر اساس قانون و شرایط مورد توافق میان طرفین در ضمن عقد ازدواج یا پس از آن، آن را از مرد مطالبه کند. مهریه با توجه به معیارهای مختلف انواع گوناگونی دارد که هم در زمان توافق درباره آن و هم در زمان مطالبه و پرداخت باید مورد توجه قرار بگیرد.
مهریه از جهت نحوه پرداخت و در واقع زمان پرداخت به دو نوع عندالمطالبه و عندالاستطاعه تقسیم می شود. منظور از مهریه عندالمطالبه که بیشتر موارد مهریه را به خود اختصاص داده است، مهریه ای است که زن می تواند هر زمان اراده کرد پرداخت آن را از مرد بخواهد. در واقع هر زمان که زن این نوع مهریه را بخواهد مرد موظف است فارغ از هر شرایط مالی ای که دارد آن را به زن بپردازد و در واقع پرداخت این نوع مهری وابسته به شرایط و توانایی مالی مرد نیست بلکه صرف مطالبه زن برای پرداخت این نوع مهریه کفایت می کند.
در برابر مهریه عندالمطالبه، مهریه عندالاستطاعه قرار دارد که بر خلاف نوع اول که توضیح داده شد، در صورت توانایی مالی مرد قابل پرداخت است. یعنی تنها درخواست زن برای پرداخت این مهریه کافی نیست و زن زمانی می تواند آن را دریافت کند که مرد استطاعت پرداخت آن را به لحاظ مالی داشته باشد. بنابراین در این نوع مهریه، ملاک توانایی مالی مرد است نه درخواست زن برای پرداخت مهریه.
این نوع مهریه جهت تعدیل فشار مالی مهریه برای مردانی در نظر گرفته می شود که شرایط مالی مناسبی برای پرداخت مهریه عندالمطالبه ندارند. در نهایت نوع مهریه یعنی اینکه مبنای آن مطالبه زوجه باشد یا توان و استطاعت مالی زوج، بر اساس توافق طرفین تعیین می شود و نوع مهریه هم می تواند پس از ازدواج با توافق طرفین از نوعی به نوعی دیگر تغییر پیدا کند.
بیشتر بخوانید: بهترین مشاوره حقوقی خانواده در تهران به صورت تلفنی و آنلاین
نحوه مطالبه مهریه عندالاستطاعه بر اساس قانون جدید
روند مطالبه مهریه عندالاستطاعه تفاوت خیلی زیادی با مطالبه عندالمطالبه ندارد. در حقیقت زن اگر مهریه خود را بخواهد و مرد بدون طرح دعوا و پیگیری حقوقی راضی به پرداخت مهریه نشود، زن می تواند از چند طریق مطالبه مهریه را پیگیری کند که برای آشنایی دقیق تر با هر یک از این موارد به تناسب شرایط خود لازم است حتما از یک وکیل و مشاور حقوقی متخصص در حقوق خانواده استفاده کنید.
در صورتی که مهریه عندالاستطاعه در سند رسمی ازدواج یعنی همان قباله نکاح یا هر نوع سند رسمی دیگری نوشته شده باشد، زن می تواند از طریق اجرای اسناد اداره ثبت اسناد و املاک مطالبه آن را پیگیری کند. اگر مهریه در سند ازدواج درج شده باشد، روند مطالبه آن بسیار راحت تر و سریع تر است و به این صورت است که زن می تواند به دفتر ثبت ازدواج و طلاقی که سند ازدواج در آن تنظیم شده است مراجعه کند. دفتردار این دفتر با مشاهده سند نکاح به اداره ثبت مربوطه درخواست صدور اجرائیه می دهد.
اگر مرد اموالی را به هر صورت و در هر کجا به نام خود داشته باشد، این اموال توسط اداره ثبت جهت پرداخت مهریه توقیف می شود. علاوه بر اموال منقول یا غیر منقول امکان توقیف حقوق مرد تا یک سوم یا یک چهارم، سهام شرکتی که به نام مرد باشد و هر چیزی متعلق به مرد که ارزش مالی داشته باشد در صورتی که برای معاش و گذران زندگی او لازم نباشد، وجود دارد. اگر مرد اموالی به نام خود نداشته باشد، موضوع در دادگاه طرح می شود تا به آن رسیدگی شود.
بیشتر بخوانید: طلاق به دلیل اعتیاد شوهر چه شرایطی دارد؟
در مقاله زیر از گروه وکلای خانواده می توانید اطلاعات بیشتری در خصوص نحوه توقیف اموال مرد به ازای مهریه دریافت کنید:
توقیف اموال از طریق مهریه چگونه انجام می شود
در دادگاه زن باید با کمک وکیل متخصص در مهریه و حقوق خانواده ثابت کند که مرد دارای استطاعت مالی مناسب جهت پرداخت مهریه است. در صورتی که استطاعت مرد برای پرداخت مهریه ثابت نشود، مرد به دلیل آنکه مهریه عندالاستطاعه بوده است، تکلیفی برای پرداخت مهریه به زن نخواهد داشت.
حبس مرد به دلیل مهریه عندالاستطاعه ممکن است؟
در قسمت قبل توضیخ داده شد که اگر توانایی مالی مرد ثابت نشود زن نمی تواند مهریه خود را بگیرد. در نتیجه علاوه بر اینکه مرد در صورت عدم توانایی مالی تکلیفی به پرداخت مهریه ندارد، امکان حبس مرد هم به دلیل عدم پرداخت این نوع مهریه وجود ندارد. این امر بر خلاف مهریه عندالمطالبه است که علاوه بر اینکه مرد تحت هر شرایطی باید مهریه زن را بدهد، در صورت عدم پرداخت آن به درخواست زن حبس خواهد شد و مرد برای جلوگیری از حبس مجبور است دادخواست اعسار به دادگاه رسیدگی کننده بدهد.
بیشتر بخوانید: طلاق به دلیل اختلاف فرهنگی از طرف مرد یا زن چگونه است؟
بنابراین اگر مهریه زنی از نوع مهریه عندالاستطاعه باشد تحت هیچ شرایطی نمی تواند حبس شوهر خود را به دلیل عدم پرداخت مهریه درخواست کند و این یکی از مزایای بسیار مهم این نوع مهریه است که وکلای خانواده از این جهت آن را توصیه می کنند.
آیا مهریه عندالاستطاعه قسطی می شود؟
زمانی که مهریه از نوع عندالمطالبه باشد، دادگاه در صورت اثبات اعسار جزئی مرد حکم به پرداخت قسطی مهریه می دهد. اما در مهریه عندالاستطاعه چون اصل بر این است که خود زن باید توانایی مالی مرد را برای پرداخت مهریه ثابت کند، پرداخت قسطی مهریه مربوط به زمانی است که دادگاه اصل توانایی مرد را برای پرداخت مهریه تشخیص دهد، در آن صورت مرد می تواند درخواست تقسیط مهریه را به دادگاه بدهد.
آیا می توان مهریه عندالاستطاعه را به عندالمطالبه تبدیل کرد؟
بر اساس بخشنامه جدید ثبتی، زوجین می توانند در حین انعقاد عقد نکاح و تنظیم سند رسمی ازدواج، مهریه را بر اساس توافق خود از نوع عندالاستطاعه قرار دهند. اما اگر زوجین در زمان ازدواج نسبت به نوعی از مهریه توافق کنند این توافق می تواند در ادامه تغییر پیدا کند و آن ها بخواهند که نوع خاصی از مهریه را به نوع دیگری تبدیل کنند. برای مثال ممکن است زنی بخواهد مهریه خود را به عندالمطالبه تبدیل کند یا آنکه مردی بخواهد مهریه عندالمطالبه را به عندالاستطاعه تبدیل کند. در این صورت زوجین می توانند توافق جدید خود را با حضور در دفتر ثبت ازدواج و طلاق اعلام کنند و این شرط را در سند ازدواج تغییر دهند.
علاوه بر این، امکان دارد که طرفین بخواهند بخشی از مهریه از نوعی باشد و باقی آن از نوع دیگری باشد. این فرض هم هیچ گونه منع قانونی ندارد و در واقع مهریه می تواند هم از نوع عندالمطالبه باشد و هم از نوع عندالاستطاعه و این امر کاملا به توافق صورت گرفته میان طرفین بستگی دارد.
مشاوره حقوقی رایگان درمورد مهریه
این روزها با توجه به شرایط دشوار اقتصادی در کشور که بر روی امر ازدواج هم تاثیر گذاشته است، مهریه به عنوان یکی از ابعاد مالی عقد ازدواج اهمیت بسیار بیشتری پیدا کرده است که کسب اطلاعات درست حقوقی درمورد آن را پیش از هر گونه توافق با طرف مقابل و تنظیم سند رسمی ازدواج بر اساس این توافق ناگزیر می کند.
توافق نسبت به نوع مهریه یعنی مهریه عندالمطالبه یا عندالاستطاعه باید با توجه به منافع و اولویت های هر دو طرف صورت بگیرد و این امر بدون آگاهی از مزایا و معایب هر کدام از این انواع برای هر یک از زن و مرد امکان پذیر نخواهد بود. بنابراین برای اینکه درمورد نوع مهریه به توافق قابل قبول و مناسبی برسید که منافع هر دو طرف را تضمین کرده باشد، لازم است حتما با یک وکیل و مشاور حقوقی متخصص در حقوق خانواده مشورت کنید.
علاوه بر این، اگر در مرحله طرح دعوا و مطالبه مهریه قرار دارید و یا به عنوان خوانده دعوای مهریه درگیر این پرونده شده اید برای دفاع مناسب از خود در فرایند دادرسی نیاز به وکیل مجربی که با رویه و تشریفات دادگاه های خانواده خواهید داشت تا با تنظیم دادخواست و لایحه مستدل و مستند به قوانین موجود در این زمینه بتوانید شانس موفقیت خود را در این دعاوی افزایش دهید.
گروه وکلای خانواده با در نظر گرفتن تمامی این موارد و نیاز مراجعان خود به ویژه نیاز به دریافت مشاوره حقوقی رایگان که یک امکان بسیار مهم برای نیازمندان به خدمات حقوقی است تلاش دارد تا بهترین و با کیفیت ترین خدمات را به شما عزیزان ارائه دهد. برای اطلاع از انواع خدمات حقوقی موجود در گروه وکلای خانواده و به ویژه مشاوره حقوقی رایگان کافی است با شماره تماس های درج شده در سایت تماس بگیرید تا متخصصان ما به تناسب نیاز و شرایط شما راهنمایی های لازم را به شما ارائه دهند.
https://vakil-khanevade.com/?p=321