...

مدارک لازم برای انحصار وراثت چیست و معرفی لیست کامل آن

مدارک لازم برای انحصار وراثت یکی از سوالات رایج و مهمی است که از وکلای خانواده پرسیده می شود. در این مقاله از گروه وکلای خانواده با انواع مدارک لازم برای انحصار وراثت و همچنین دیگر نکات حقوقی لازم برای گرفتن گواهی حصر وراثت و ضرورت گرفتن آن آشنا می شوید.

گروه وکلای خانواده مجموعه ای حرفه ای با تخصص ویژه در کلیه امور خانواده از جمله ارث و میراث و گواهی حصر وراثت است که انواع خدمات حقوقی از جمله مشاوره، تنظیم دادخواست و مراجعه به مراجع رسمی را در نهایت کیفیت و با بهترین هزینه ممکن به شما ارائه می دهند.

گرفتن گواهی حصر وراثت چه ضرورتی دارد؟

اگر برای یک بار در جریان فرایند تقسیم ارث قرار گرفته باشید، قطعا با فراید انحصار وراثت و مدارک لازم برای انحصار وراثت آشنا هستید. بی اغراق نیست اگر بگوییم مهمترین مرحله در فرایند حقوقی تقسیم ارث و میراث ارائه مدارک لازم برای انحصار وراتت و گواهی مربوط به آن از مرجع رسیدگی کننده است.

بنابراین اولین و مهمترین پاسخ به این سوال که گرفتن این گواهی چه ضرورتی دارد این است که بدون دریافت این گواهی تقسیم ارث و میراث که مهمترین عمل حقوقی پس از فوت فرد است و به لحاظ حقوقی برای وراث اهمیت زیادی دارد، محقق نمی شود. در واقع در فرایند حصر وراثت مرجع رسیدگی کننده با بررسی مدارک لازم برای انحصار وراثت که از سوی متقاضی یا متقاضیان ارائه شده است، افرادی که از متوفی ارث می برند و در واقع وراث او محسوب می شوند را معین می کند و سهم قانونی آن ها را هم مشخص می نماید. بنابراین بدون طی شدن این فرایند مشخص نیست دقیقا چه کسانی وراث قانونی متوفی هستند و بر اساس قانون می توانند به عنوان قائم مقام متوفی عمل کنند.

در نتیجه طبیعی است که اگر پس از فوت فرد، وراث او فرایند حصر وراثت را طی نکرده باشند نمی توانند هیچ اقدام حقوقی نسبت به اموال متوفی انجام دهند از جمله اینکه این اموال را میان خود تقسیم کنند و یا به قائم مقامی از متوفی اعمال حقوقی خاصی از جمله گرفتن وام یا تسهیلات از بانک را انجام دهند. بنابراین ضرورت ارائه مدارک لازم برای انحصار وراثت و طی کردن فرایند آن این است که وراث می توانند پس از دریافت گواهی حصر وراثت دیگر امور حقوقی لازم برای ترکه متوفی را انجام دهند و در نهایت هر گونه دخل و تصرفی را در آن انجام دهند. در حالی که بدون این گواهی چنین امکانی وجود ندارد.

علاوه بر وراث ممکن است برخی افراد دیگر هم در مواردی مانند طرح دعوا علیه فرد متوفی یا ترکه او، نیاز به گواهی حصر وراثت داشته باشند و لازم باشد در ضمن دادخواست خود آن را به دادگاه ارائه دهند. در این موارد خود این افراد می توانند صدور این گواهی را از دادگاه تقاضا کنند و در واقع لزومی ندارد فقط خود وراث صدور گواهی حصر وراثت را درخواست نمایند.

طلاق به دلیل نازایی مرد بیشتر بخوانید: طلاق به دلیل نازایی مرد امکان پذیر است؟

آیا اظهارنامه مالیاتی از مدارک لازم برای انحصار وراثت است؟

یکی از امور حقوقی مربوط به ترکه متوفی و تقسیم ارث میان وراث، پرداخت مالیات بر ارث است که یکی از مهمترین انواع مالیات بر دارایی است. اما سوال بسیاری از افراد این است که آیا در زمان گرفتن گواهی حصر وراثت لازم است مالیات بر ارث هم پرداخت شده باشد و در واقع اظهارنامه مالیاتی مالیات بر ارث از جمله مدارک لازم برای انحصار وراثت محسوب می شود یا خیر؟

به صورت کلی باید بگوییم اظهارنامه مالیات بر ارث از مدارک لازم برای انحصار وراثت به شمار نمی آید و پر کردن و تهیه این اظهارنامه می تواند پس از صدور گواهی انجام شود. اما این امر یک استثنا دارد و آن هم مواردی است که زمان فوت متوفی مربوط به تاریخی قبل از سال ۱۳۹۵ است. در این موارد، باید در ضمن دادخواست گواهی حصر وراثت که با کمک وکیل متخصص خانواده تنظیم می شود، اظهارنامه مالیاتی مالیات بر ارث هم ارائه شود. اما اگر فوت متوفی مربوط به بعد از این تاریخ باشد که در بیشتر موارد همینطور است، نیازی به ارائه این اظهارنامه نیست.

نکنه مهم در خصوص مالیات بر ارث این است که بر خلاف گواهی حصر وراثت که محدودیت زمانی ندارد و تا هر زمان پس از فوت متوفی قابل دریافت است، این نوع مالیات حتما باید تا یک سال پس از فوت متوفی پرداخت شود و در غیر این صورت مشمول جریمه اداره مالیات خواهد شد. برای آشنایی با میزان مالیات بر ارث و نحوه پرداخت آن می توانید با وکیل متخصص و مجرب در این زمینه که گروه وکلای خانواده به شما معرفی می کنند مشورت نمایید.

آیا اظهارنامه مالیاتی از مدارک لازم برای انحصار وراثت است؟

استشهادیه محضری برای حصر وراثت چیست؟

یکی از مدارک لازم برای انحصار وراثت که باید در ضمن دادخواست حصر وراثت آن را به مرجع صالح ارائه دهید، استشهادیه محضری است که باید در دفتر ثبت اسناد رسمی آن را تهیه کنید. این استشهادیه باید حاوی شهادت سه نفر شاهد باشد که به وارث بودن افراد ذکر شده در دادخواست حصر وراثت شهادت بدهند. در واقع طی این استشهادیه افراد شاهد شهادت می دهند تنها کسانی که نام آن ها در دادخواست آمده وراث متوفی هستند و متوفی جز این افراد وارث دیگری ندارد. منطور از محضری بودن هم این است که این استشهادیه باید در قالب سند رسمی و در دفتر اسناد رسمی تهیه و تنظیم شود.

معامله به قصد فرار از دین مهریه بیشتر بخوانید: معامله به قصد فرار از دین مهریه و راه های اثبات آن

برای آشنایی بیشتر با تهیه این استشهادیه و ضمیمه آن به دادخواست گواهی حصر وراثت می توانید از مشاوره حقوقی وکیل متخصص خانواده استفاده نمایید.

گواهی فوت چیست و چه زمانی صادر می شود؟

اولین سند رسمی پس از فوت فرد گواهی فوت است که به صورت رسمی و قانونی نشان می دهد فرد دیگر زنده نیست و نمی تواند از حقوق و آثار شخص زنده برخوردار باشد. وقتی فردی از دنیا می رود، اولین مرحله این است مرگ او به تایید پزشک معتبر برسد و گرشک گواهی ای صادر کند که مرگ قطعی فرد را تایید نماید. با این تایید از سوی پزشک، خانواده متوفی یا هر کسی که از وقوع مرگ مطلع است به اداره ثبت احوال مراجعه می کند و با اعلام مرگ متوفی، اداره ثبت گواهی فوت شخص را صادر و شناسنامه او را ابطال می کند.

بنابراین گواهی فوت توسط اداره ثبت احوال محلی که متوفی در آن فوت کرده صادر می شود و به عنوان یکی از مدارک لازم برای انحصار وراثت باید به دادخواست متقاضی یا متقاضیان ضمیمه گردد.

وصیت متوفی از مدارک لازم برای انحصار وراثت است؟

زمانی که وراث می خواهند فرایند انحصار وراثت را طی کنند و بر اساس آن اموال متوفی را میان خود تقسیم کنند لازم است وصیت متوفی را هم در صورت وجود به مرجع صالح ارائه دهند. وصیت دارای دو نوع تملیکی و عهدی است که نوع اول به معنای انتقال اموال متوفی به دیگری و نوع دوم به معنای ایجاد تعهدی نسبت به امری است که وصیت کننده مشخص می کند.

برای مثال اگر موصی یا همان وصیت کننده وصیت کند بخشی از اموالش به آقای الف انتقال پیدا کند این وصیت از نوع وصیت تملیکی است و دادگاه وراث را ملزم می کند این کار را انجام دهند. همچنین اگر موصی وصیت کند پس از مرگش فرد خاصی به عنوان وصی فرزندش تعیین شود که امور حقوقی او را به عنوان جانشین او انجام دهد، این امر وصیت عهدی محسوب شده و دادگاه به این مورد هم توجه خواهد نمود.

بهترین وکیل خانواده در سعادت آباد بیشتر بخوانید: بهترین وکیل خانواده در سعادت آباد با سابقه بالا

حال اگر وصیتی از متوفی موجود باشد آیا این وصیت به عنوان یکی از مدارک لازم برای انحصار وراثت در نظر گرفته می شود یا خیر؟ اگر وصیتی از متوفی موجود باشد لازم است وراث آن را به مرجع رسیدگی کننده ارائه دهند زیرا ممکن است بر روی سهم هر یک از وراث تاثیرگذار باشد که در این صورت بررسی آن ضروری است. البته این نکته باید مورد توجه قرار بگیرد که هر فرد فقط تا میزان یک سوم از اموال خود را می تواند به موجب وصیت به دیگران منتقل کند و باقی مانده اموال متوفی یعنی دو سوم اموال او باید بر اساس نسبت تعیین شده در قانون مدنی میان وراث تقسیم شود.

مدارک لازم برای انحصار وراثت پدر چیست؟

یکی از سوالات رایج در خصوص فرایند حصر وراثت این است که مدارک لازم برای انحصار وراثت پدر چه مدارکی است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم مدارک لازم برای گرفتن گواهی حصر وراثت پدر، همان مدارکی است که به طور کلی برای گرفتن این گواهی و ارائه به دادگاه لازم است. بنابراین تفاوتی ندارد که فرد متوفی چه کسی باشد و چه نسبتی با وراث داشته باشد، مدارک لازم برای انحصار وراثت پدر شامل مدارکی مانند گواهی فوت، اوراق هویتی متوفی، اوراق هویتی متقاضی گواهی و … می شود که در ادامه ذکر می شود. برای آشنایی با کلیه مدارک لازم برای انحصار وراثت پدر می توانید از وکیل متخصص و مجرب در گروه وکلای خانواده استفاده کنید که در اسرع وقت اطلاعات لازم در این خصوص را در اختیار شما می گذارند. اگر برایتانس وال است که برای انحصار وراثت کجا باید رفت؟ می توانید به مقاله ای که قبلا به این موضوع پرداخته ایم مراجعه نمایید.

آیا درخواست همه وراث برای حصر وراثت لازم است؟

تصور نادرستی که نسبت به ورفتن گواهی حصر وراثت وجود دارد این است که لازم است تمامی وراث در ارائه دادخواست به دادگاه و تقاضای صدور این گواهی مشارکت داشته باشند و بنابراین اسناد و مدارک هویتی تمامی وراث مدارک لازم برای انحصار وراثت است. در حالی که این امر درست نیست. در واقع تقاضای فقط یک نفر از وراث متوفی و یا حتی شخص ثالثی که برای طرح دعوای خود نیاز به صدور این گواهی دارد برای صدور این گواهی کافی است و در نتیجه اگر برخی وراث در فرایند درخواست گواهی مشارکت نکنند، این امر خللی در رسیدگی مرجع صالح و صدور گواهی ایجاد نخواهد کرد.

بنابراین لزومی ندارد اسناد و مدارک هویتی تمامی وراث به دادخواست ضمیمه شود بلکه ذکر نام آن ها از سوی متقاضی کافی است و فرایند استعلام هویت و بررسی های دیگر توسط دادگاه انجام خواهد شد.

مرجع صالح برای رسیدگی به مدارک لازم برای انحصار وراثت

یکی از نکات مهم در تهیه و ارائه مدارم لازم برای انحصار وراثت آشنایی با مرجع صالح رسیدگی به این مدارک است. مرجع صالح برای رسیدگی به این درخواست، از لحاظ صلاحیت ذاتی شورای حل اختلاف است و از لحاظ صلاحیت محلی هم شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی است. بنابراین برای مثال اگر آخرین محل اقامت متوفی شهر اصفهان باشد، وراث او برای درخواست صدور گواهی حصر وراثت باید به شورای حل اختلاف اصفهان مراجعه کنند.

تشخیص این صلاحیت هم برای وراث متوفی و هم برای اشخاص ثالثی که برای طرح دعوا نیاز به دریافت این گواهی دارند اهمیت بسیار زیادی دارد که با کمک وکیل خانواده معرفی شده توسط گروه وکلای خانواده می توانید به راحتی آن را متوجه شوید.

لیست مدارک لازم برای انحصار وراثت

با توجه به توضیحاتی که در بالا داده شد، لیست مدارک لازم برای انحصار وراثت در این قسمت برای شما عزیزان آورده شده است.

  • اوراق هویتی متوفی
  • اوراق هویتی متقاضی یا متقاضیان
  • گواهی فوت
  • استشهادی محضری
  • وصیت متوفی در صورت وجود
  • اظهارنامه مالیاتی اگر فوت متوفی مربوط به قبل از ۱۳۹۵ باشد
  • وکالت نامه وکیل در صورت اقدام توسط وکیل

لیست مدارک لازم برای انحصار وراثت

در صورتی که درمورد هر یک از این موارد و مدارک لازم برای انحصار وراثت نیاز به اطلاعات دقیق تری داشته باشید، گروه وکلای خانواده با افتخار بهترین وکلای متخصص با بیشترین سابقه و تجربه در این امر را به شما معرفی می کنند. این وکلا با توجه به تمرکز ویژه و تجربه چندین ساله در امور خانواده از جمله فرایند حصر وراثت و تقسیم ارث دقیق ترین و به‌روزترین خدمات حقوقی را در اختیار شما می گذارند.

ارائه خدمات حقوقی در گروه وکلای خانواده کاملا به تناسب نیاز مراجعان و شرایط آنان انجام می شود که همین موضوع منجر به ایجاد تنوع در خدمات حقوقی مورد ارائه توسط این مجموعه در قالب طیف وسیعی از مشاوره حقوقی حضوری، تلفنی، آنلاین، مشاوره حقوقی رایگان خانواده، اعطای وکالت الکترونیک، حضور در مراجع رسمی و… شده است. برای آشنایی با نحوه استفاده از هر یک از این خدمات کافی است با شماره تماس های نوشته شده در سایت تماس بگیرید تا در اسرع وقت راهنمایی های لازم را دریافت کنید.

لینک کوتاه

https://vakil-khanevade.com/?p=674

اشتراک گذاری این مطلب

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی رایگان مشاوره تلفنی رایگان - 02191001312