- دسته بندی مقالات
- تاریخ انتشار 6 خرداد 1403
- بروزرسانی ۸ خرداد ۱۴۰۳
- بازدید 63 نفر
- دیدگاه ها بدون نظر
مالیات بر ارث چیست و نحوه محاسبه آن به چه شکل است؟
امور مالیاتی از جمله مالیات بر ارث یکی از سوالات رایج افراد از وکلای متخصص در این حوزه است که گاهی اوقات به دلیل عدم آشنایی با قواعد و مقررات حاکم بر آن ممکن است مشکلاتی برای افراد مشمول این مالیات ایجاد شود. این مشکلات می تواند شامل عدم امکان تصرف در اموال، تعیین جریمه مالیاتی، عدم بخشودگی مالیاتی و به طور کلی صرف زمان و هزینه بسیار بیشتر شود که با حضور وکیل متخصص به راحتی قابل پیش گیری است.
در این مقاله از گروه وکلای خانواده که مجموعه ای متشکل از بهترین وکلای پایه یک متخصص در امور حقوقی مربوط به خانواده است، تلاش می کنیم تا تمامی نکات لازم در خصوص این نوع مالیات را به شما عزیزان توضیح دهیم و شما را با خدمات تخصصی گروه وکلای خانواده در این زمینه آشنا کنیم.
مالیات بر ارث چیست؟
پیش از پرداختن به هر امر دیگری لازم است با مفهوم مالیات و مالیات بر ارث به طور ویژه آشنا شویم. در چند سال اخیر که اخذ مالیات از شهروندان بیشتر شده و مقررات خاصی برای نطم بخشیدن به این حوزه وضع شده است، آشنایی با قوانین و قواعد دریافت انواع مالیات از جمله مالیات بر ارث اهمیت بیشتری پیدا کرده است که به تبع خود ارائه خدمات حقوقی در این زمینه را به امری ضروری تبدیل می سازد.
به طور کلی مالیات یکی از منابع مهم کسب درآمد برای دولت و اداره جامعه از طریق آن است که بر اساس اینکه به چه موضوعی تعلق می گیرد انواع مختلفی دارد. مالیات در یک تقسیم بندی کلی شامل دو نوع مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم می شود. مالیات غیر مستقیم مانند مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات است که به قدرت غیر مستقیم از پرداخت کنندگان گرفته می شود. اما بر اساس تقسیم بندی صورت گرفته در قانون مالیات های مستقیم، مالیات مستقیم یعنی مالیاتی که از خود افراد و به صورت مستقیم دریافت می شود، دارای دو نوع مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی است که خود این دو نوع دارای انواع مختلفی هستند.
مالیات بر ارث در واقع یکی از انواع مالیات بر دارایی است که به عنوان مالیات مستقیم از افراد گرفته می شود. در نتیجه مالیات بر ارث به دلیل آنکه ارث بردن یکی از راه های افزایش دارایی افراد است، مالیات بر دارایی محسوب شده مشمول قواعد اخذ این نوع مالیات خواهد بود. در ادامه درباره نحوه اخذ این مالیات و فرایند و میزان آن به شما توضیح می دهیم.
مالیات بر ارث بر چه چیزهایی تعلق می گیرد؟
این نوع مالیات به طور کلی به هر یک از اموال متوفی که به وراث منتقل می شود تعلق می گیرد. در ماده ۱۷ و ۱۹ قانون مالیات های مستقیم اموالی که می تواند به عنوان منشأ مالیات بر ارث در نظر گرفته شوند ذکر شده است. بر اساس این مواد انواع اموالی که در قالب ارث از آن ها مالیات گرفته می شود شامل کلیه اموال منقول و غیر منقول است که در داخل ایران و یا خارجی آن به متوفی تعلق دارد پس از کسر هزینه کفن و دفن و واجبات مالی و دیون متوفی. در واقع هر چیزی که از اموال متوفی پس از پرداخت هزینه کفن و دفن و پرداخت دیون او باقی بماند می تواند مشمول مالیات بر ارث شود.
بیشتر بخوانید: بهترین وکیل طلاق توافقی با کمترین زمان و هزینه
بنابراین اموالی که مشمول این نوع مالیات می شود طیف وسیعی از اموال که به هر طریقی به متوفی تعلق داشته را در بر می گیرد که شامل اموال غیر منقول یعنی زمین و ساختمان، اموال غیر منقول از قبیل خودرو و غیر آن، سهام و اوراق بهادار، طلا و جواهرات، سپرده بانکی و… می شود و همگی پس از کسر دیون مشمول مالیات بر ارث خواهد شد.
میزان مالیات بر ارث چقدر است؟
یکی از مهمترین سوالات وراث در زمینه پرداخت این نوع مالیات این است که این مالیات چه میزانی از مالی که به آن ها به ارث رسیده را شامل می شود؟ بسیاری از افراد به دلیل مبلغ سنگین این مالیات در برخی موارد ترجیح می دهند با فرار کردن از پرداخت این نوع مالیات، انتقال ارث و میراث را به گونه ای انجام دهند که مالیات بر ارث به آن تعلق نگیرد.
مالیات بر ارث بر اساس ماده ۲۰ قانون مالیات های مستقیم درصدی از سهم الارث وراث را به خودش اختصاص می دهد. بنابراین هر چه سهم الارث بیشتر باشد میزان مالیات بر ارث هم افزایش پیدا می کند. علاوه بر این، بر اساس اینکه هر یک از وراث در چه طبقه ای قرار داشته باشند، میزان مالیاتی که پرداخت می کنند متفاوت است. به این صورت که هر چه فرد در طبقه بالاتری باشد، یعنی نسبت دورتری با متوفی داشته باشد میزان مالیاتی که به عنوان مالیات بر ارث می پردازد بیشتر خواهد بود.
مالیات بر ارث ملک چقدر است؟
در بیشتر موارد دارایی متوفی که میان وراث تقسیم می شود، از نوع املاک است و به همین دلیل سوال افراد این است که مالیات بر ارث ملک چقدر است؟
بیشتر بخوانید: شرایط گرفتن زن دوم چیست و آیا بدون اجازه همسر اول امکان پذیر است؟
مالیات بر ارث به تناسب اینکه مال به ارث رسیده از چه نوعی باشد، درصد متفاوتی از ارزش آن مال را به خود اختصاص می دهد.در واقع اموال متوفی می تواند شامل املاک، سپرده های بانکی، سهام و اوراق بهادار، خودورو و… باشد که هر کدام درصد متفاوتی برای مالیات دارند. در املاک این درصد یعنی مالیات بر ارث املاک معادل هفت و نیم درصد برای وراث طبقه اول و دو تا چهار برابر برای وراثی است که متعلق به دیگر طبقات باشند.
صدور گواهی انحصار وراثت بدون پرداخت مالیات بر ارث
سوال مهم در خصوص پرداخت مالیات بر ارث این است که این نوع مالیات باید دقیقا در چه مرحله ای از تقسیم ارث پرداخت شود و آیا بدون پرداخت این مالیات می توان از شورای حل اختلاف درخواست صدور گواهی انحصار وراثت نمود؟
گواهی انحصار وراثت در واقع اولین سند ضروری برای تقسیم ارث است که باید با کمک وکیل متخصص در امور خانواده دادخواست مربوط به آن را در شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی ثبت نمایید. نکته مهمی که برای ثبت این دادخواست وجود دارد این است که الزامی به ارائه اظهارنامه مالیات بر ارث در زمان ثبت دادخواست وجود ندارد و این اظهارنامه از جمله مدارک لازم برای ضمیمه به این دادخواست محسوب نمی شود.
البته این امر فقط مربوط به انحصار وراتت افرادی است که بعد از سال ۱۳۹۵ فوت کرده اند. در نتیجه اگر متوفی قبل از این تاریخ فوت کرده باشند وراث او باید ابتدا اظهارنامه مالیاتی ثبت کرده و با ضمیمه این ندارم مالیاتی به دادخواست حصر وراثت خود صدور این گواهی را از شورای حل اختلاف تقاضا کنند.
اظهارنامه مالیات بر ارث را باید به کجا بدهیم؟
اظهارنامه مالیاتی به سندی گفته می شود که در آن مودیان مالیاتی یعنی کسانی که بر اسلس قانون باید به اداره مالیات، مالیات بپردازند صورتی از اموالی که مشمول مالیات هستند را به صورت داوطلبانه و با ارائه اسناد و مدارک به اداره مالیات اعلام می کنند تا این اداره بر اساس آن مبلغ مالیات را تعیین کند.
بیشتر بخوانید: هزینه وکیل برای طلاق یک طرفه در گروه وکلای خانواده
مرجع رسیدگی به این اظهارنامه همانطور که گفته شد، اداره امور مالیاتی است که در سال های اخیر با در نظر گرفتن سامانه مخصوصی در جهت این امر، ثبت اظهارنامه و پرداخت مالیات به صورت الکترونیکی امکان پذیر شده است. در واقع فرایند پرداخت مالیات به این صورت است که پس از اخذ گواهی حصر وراثت از شورای حل اختلافی که به موضوع رسیدگی کرده است، در اداره مالیات اقدام به تشکیل پرونده مالیاتی کرده و با ثبت اظهارنامه مالیات بر ارث فرایند پرداخت مالیات را آغاز می کنید.
اداره مالیات پس از بررسی اظهارنامه و بر اساس قانون میزان مالیات بر ارث را تعیین کرده و طی مهلت حداکثر دو ماه به شما فرصت می دهد تا این مبلغ را پرداخت کنید. علاوه بر این مهلت می توانید از اداره مالیات درخواست تقسیط مالیات کنید که در صورت صلاحدید این اداره مورد پذیرش قرار می گیرد.
مهلت پرداخت مالیات بر ارث چقدر است؟
به طور کلی پرداخت مالیات بر ارث مانند سایر انواع مالیات دارای مهلت مشخصی است که اگر در آن مهلت به اداره مالیات پرداخت نشود مشمول جریمه های ذکر شده در قانون خواهد شد و یا از معافیت های قانونی که در قانون پیش بینی شده است برخوردار نمی شود.
مهلت تعیین شده برای ارائه اظهارنامه مالیات بر ارث، یک سال از فوت متوفی است. در صورتی که در طول این مدت مالیات بر ارث پرداخت نشود علاوه بر اینکه مشمول جریمه شده و امکان استفاده از معافیت های مالیاتی از بین می رود، نقل و انتقال اموال متوفی هم با مشکل مواجه می شود. در واقع نقل و انتقال قطعی و قانونی اموال زمانی امکان پذیر است که کلیه دیون متوفی و همچنین کسری های قانونی به ویژه مالیات پرداخت شده باشد.
در نتیجه لازم است حتما در فرایند تقسیم ارث از یک وکیل متخصص استفاده کنید تا در موعد مناسب مالیات قانونی مالیات را پرداخت کرده و بتوانید فرایند تقسیم ارث را در نهایت اطمینان سپری کنید. وکیل متخصص به شما کمک می کند تا با آگاهی کامل از فرایندی که باید برای پرداخت مالیات طی کنید و همچنین میزان این مالیات و تشریفات رسیدگی به هر درخواست در مراجع رسمی از جمله اداره مالیات، کمترین هزینه و زمان ممکن را صرف این فرایند نمایید و از صرف هزینه و زمان اضافی اجتناب کنید.
در گروه وکلای خانواده، بهترین وکلای پایه یک دادگستری در این حوزه گرد هم جمع شده اند و با تمرکز ویژه خود در مطالعه و فعالیت در حوزه حقوق خانواده با کیفیت ترین و متنوع ترین خدمات حقوقی را به شما ارائه می دهند. برای آگاهی از اطلاعات بیشتر و دقیق تر و همچنین دریافت مشاوره حقوقی رایگان خانواده به تناسب شرایط و نیاز پرونده خود کافی است با شماره تماس های ما که در سایت درج شده است تماس بگیرید تا متخصصان ما در اسرع وقت شما را راهنمایی کنند.
https://vakil-khanevade.com/?p=917