...

شرط نصف دارایی به چه معناست و در عمل اجرا می شود؟

ازدواج مانند هر قرارداد و توافق حقوقی دیگری می تواند شروط ویژه ای داشته باشد که در صورت عدم مغایرت با قانون نسبت به هر یک از طرفین کاملا صحیح و الزام آور خواهد بود. گروه وکلای خانواده با حضور مجرب ترین وکلای متخصص در امور خانواده به شما کمک می‌ کنند تا عقد نکاح و شروط ضمن عقد از جمله شرط نصف دارایی را متناسب با خواسته و نیاز خود تنظیم کنید.

مشاوره با وکیل متخصص به صورت رایگان

 

در این مقاله به طور ویژه به یکی از شروط ضمن عقد ازدواج یعنی شرط نصف دارایی می پردازیم که برای بسیاری از افراد درگیر با این عقد سوال و ابهام ایجاد می کند. برای دریافت هر گونه اطلاعات دقیق تر و متناسب با شرایط خود لازم است با وکیل خانواده مشورت کنید.

شرط نصف دارایی به عنوان یکی از شروط ضمن عقد

شرط نصف دارایی یکی از شروط ضمن عقد ازدواج است که افراد در هنگام تنظیم سند ازدواج درمورد آن توافق می کنند و می توانند آن را در ضمن سند ازدواج درج کنند. شروط ضمن عقد اصولا به هر شرطی گفته می شود که طرفین می توانند آن را در قراردادهای خود درج کنند و اختصاص به عقد ازدواج ندارد. این شروط می تواند شامل هر توافقی میان طرفین باشد که با اصول و قواعد مهم قانونی مغایرتی نداشته باشد.

در عقد ازدواج هم طرفین می توانند درمورد هر چیزی که مخالف قانون نباشد توافق کنند. برای مثال ممکن است طرفین توافق کنند که جدا از یکدیگر زندگی کنند. اما اگر این شرط بر خلاف قانون باشد درست نیست و اثر قانونی ندارد. مثلا زوجین نمی توانند توافق کنند که زن هیچ گونه نفقه ای از مرد دریافت نکند به دلیل اینکه دریافت نفقه از طرف زن یکی از مقررات خانواده است که نمی توان بر خلاف آن توافق کرد.

شرط نصف دارایی هم یکی از شروط ضمن عقد ازدواج است که می توان درمورد آن در هنگام عقد ازدواج توافق نمود. این شرط یکی از گزینه های شروط ۱۲ گانه ضمن عقد است که در قباله های ازدواج به صورت چاپی وجود دارند و اگر زن و مرد آن را امضا کنند به عنوان یکی از شروط ضمن عقد در نطر گرفته شده و اعتبار قانونی خواهد داشت. با این حال می توانید علاوه بر این شروطی که به صورت چاپی نوشته شده اند، بر اساس خواسته و شرایط خود شروط جداگانه ای را پس از مشورت با وکیل خانواده و با توجه به توافقی که به آن می رسید درج کنید.

شرط نصف دارایی به چه معناست؟

تمکین بیشتر بخوانید: تمکین چیست و بررسی تاثیر آن بر روی مهریه و نفقه زوجه

شرط نصف دارایی به چه معناست؟

شرط نصف دارایی به معنای این است طرفین توافق می کنند تا در صورت طلاق نصف اموالی که مرد پس از ازدواج به دست آورده است، به زن تعلق پیدا کند. این شرط اگر در ضمن سند ازدواج نوشته شده باشد، یکی از حقوق مالی زن محسوب می شود که باید در هنگام طلاق آن را از دادگاه رسیدگی کننده به طلاق مطالبه کند. به این شرط، شرط تنصیف اموال هم گفته می شود که در نظام حقوقی کشورهای دیگر امر رایجی است و علت وجود آن این است که در این نظام های حقوقی فرض را بر این می گیرند که افراد هر دارایی ای که در طول زندگی مشترک به دست آورده اند با کمک همسرشان بوده است و در نتیجه اگر زندگی مشترک منجر به طلاق شود زن یا مرد مستحق این است که نصف اموال همسر خود را به دست آورد.

اما در ایران این شرط صرفا با وجود توافق طرفین اجرا می شود و اگر طرفین نسبت به آن توافقی نداشته باشد اجرا نخواهد شد و علاوه بر این موضوع دریافت آن هم تحت شرایط خاصی خواهد بود که اجرای آن را دشوار کرده می کند. بنابراین دریافت نصف دارایی شرایط قانونی ویژه ای دارد که لازم است حتما با آن ها آشنا شوید.

شرایط اجرای شرط نصف دارایی در هنگام طلاق

دریافت نصف دارایی مرد توسط مرد شرایط قانونی خاصی دارد که همه آن ها باید با هم وجود داشته باشد تا اجرایی شود. اگر یکی از این شرایط وجود نداشته باشد، زن نمی تواند آن را بخواهدو در این قسمت مهمترین نکات و شرایط دریافت دریافت نصف دارایی را برای شما عزیزان بیان می کنیم.

دریافت نصف دارایی فقط در زمان طلاق ممکن است:

دریافت نصف اموال مرد فقط در زمان طلاق امکان پذیر است و بر خلاف مهریه و نفقه که زن در هنگام زندگی زناشویی هم می تواند آن ها را دریافت کند، شرط نصف دارایی فقط در زمان طلاق قابلیت اجرا شدن دارد. برای مثال زن می تواند حتی بدون درخواست طلاق، مهریه خود را از مرد بخواهد اما در خصوص این شرط چنین امکانی وجود ندارد و در نتیجه، بدون وجود دعوای طلاق زن نمی تواند به صورت مستقل اجرای این شرط را مطالبه کند.

مشکلات دادن حق طلاق به زن بیشتر بخوانید: مشکلات دادن حق طلاق به زن چه مواردی می تواند باشد؟ + ویدئو

طلاق باید از طرف مرد باشد:

اجرا شدن شرط نصف دارایی زمانی رخ می دهد که طلاق به صورت یک طرفه و از طرف مرد باشد. بنابراین اگر زن خودش تقاضای طلاق داشته باشد و یا طلاق مرد به دلیل تقصیر خود زن باشد مانند اینکه زن خیانت کرده باشد و… زن نمی تواند با استناد به شرط نصف دارایی نصف دارایی مرد را مطالبه کند.

اموال مرد باید در دوران ازدواج به دست آمده باشد:

شرط دریافت نصف دارایی فقط درمورد اموالی از مرد اجرا می شود که در زمان ازدواج به دست آمده است. بنابراین اگر این اموال مربوط به دوران قبل از ازدواج باشد مشمول شرط نصف دارایی نمی شود و زن نمی تواند آن را مطالبه کند. اثبات این موضوع نیاز به وکیل متخصص در خانواده دارد که بتواند در دادگاه، زمان به دست آوردن اموال را اثبات کند.

دارایی مرد باید در زمان طلاق موجود باشید:

طلاق قضایی بیشتر بخوانید: طلاق قضایی چیست و چه شرایطی دارد؟

اموالی که مرد در زمان ازدواج به دست آورده است باید در زمان طلاق هم وجود داشته باشد تا شرط نصف دارایی اجرا شود. بنابراین اگر مرد اموالی را در حین ازدواج به دست آورده باشد اما آن ها را تحت هر عنوانی تا زمان طلاق از دست داده باشد زن نمی تواند نصف این دارایی را بخواهد. بنابراین تنها بخشی از دارایی مرد که در زمان طلاق و مطالبه شرط نصف دارایی موجود باشد به زن پرداخت می شود و اگر مرد تا قبل از طلاق دارایی خود را فروخته باشد یا بخشیده باشد و یا به هر دلیلی اموال خود را از دست داده باشد، زن نمی تواند ادعایی نسبت به آن داشته باشد.

آیا شرط نصف دارایی در عمل اجرا می شود؟

شرط نصف دارایی با وجود اینکه در بسیاری از ازدواج ها به عنوان شرط ضمن عقد نوشته می شود و توسط طرفین امضا می شود اما در بسیاری از موارد در عمل اجرا نمی شود و زنان نمی توانند مالی را از طریق آن به دست بیاورند. این امر به دلیل آن است که مرد با دور زدن قانون در واقع از اجرای شرط نصف دارایی فرار می کند. برای مثال مرد ممکن است قبل از طلاق تمام اموال خود را به صورت صوری به دیگران منتقل کند تا آن را در جهت اجرای شرط نصف دارایی به زن ندهد.

بنابراین به دلیل شرایط قانونی خاصی که برای اجرای این شرط وجود دارد، ممکن است بسیاری از مردان از این شرایط سوء استفاده کنند و این شرط در عمل اجرا نشود. به همین دلیل برای امکان اجرای این شرط تا حد امکان و جلوگیری از سوء استفاده طرف مقابل لازم است حتما از وکیل متخصص در حقوق خانواده که با نحوه مطالبه و اجرای شرط نصف دارایی آشنایی کامل دارد و دارای تجربه چندین ساله در طرح این دعاوی است استفاده کنید.

آیا شرط نصف دارایی با دیگر حقوق مالی زن مغایرت دارد؟

سوالی که ممکن است در خصوص این شرط ایجاد شود این است که آیا شرط نصف دارایی با دیگر حقوق مالی زن مانند مهریه، تفقه با اجرت المثل که به معنای اجرت کارهای خانگی زن و… است مغایرت دارد و اگر زن نصف اموال زن را در زمان طلاق دریاف کند دیگر نمی تواند مهریه، نفقه و… را دریافت کند؟

در پاسخ باید گفت که اجرای این شرط و نصف اموال مرد هیچ مغایرتی با دریافت مهریه یا دیگر حقوق مالی زن ندارد. در واقع مهریه و نفقه حقوقی است که بر اساس قانون به زن داده شده است و شروط ضمن عقد مانند شرط نصف دارایی حق دریافت حقوق دیگر را از بین نمی برد. در نتیجه، زن می تواند در زمان واحد هم درخواست پرداخت مهریه، نفقه ایام عده یا نفقه معوق گذشته و دیگر حقوق مالی خود را ارائه دهد و هم دریافت نصف اموال مرد را به عنوان یکی از شروط ضمن عقد از دادگاه مطالبه کند.

آیا شرط نصف دارایی با دیگر حقوق مالی زن مغایرت دارد؟

استفاده از وکیل برای اجرای شرط نصف دارایی

در این مقاله توضیح داده شد که شرط نصف دارایی به معنای دریافت نصف اموالی است که مرد در زمان ازدواج به دست آورده است و در زمان طلاق هم موجود باشد. اجرای این شرط فقط در زمانی انجام می وشود که طلاق به صورت یک طرفه از سوی مرد باشد. بنابراین اگر زن بخواهد طلاق بگیرد نمی تواند اجرای این شرط را بخواهد.

اجرای این شرط همانطور که گفته شد، در عمل چندان امر رایجی نیست به دلیل اینکه بسیاری از مردان قبل از طلاق دارایی خود را به صورت صوری انتقال می دهند و زن عملا نمی تواند مال و اموالی را در راستای اجرای این شرط به دست آورد. به همین دلیل چه در زمانی که می خواهید شرط نصف دارایی را در سند ازدواج درج کنید و چه زمانی که هنگام طلاق از سوی مرد می خواهید اجرای شرط را از دادگاه مطالبه کنید لازم است حتما از دانش و تجربه یک وکیل متخصص و ماهر در حقوق خانواده استفاده کنید تا بتوانید حقوق خود را تا حد امکان حفظ کرده و مطالبه نمایید.

گروه وکلای خانواده با ارائه انواع خدمات حقوقی از جمله مشاوره حضوری، تلفنی، آنلاین و همچنین معرفی بهترین وکلای متخصص در هر دعوا به شما کمک می کنند تا امور حقوقی خود را در نهایت اطمینان خاطر به سرانجام برسانید. علاوه بر این، در گروه وکلای خانواده امکان استفاده از مشاوره حقوقی رایگان هم برای مراجعان فراهم شده است تا برخی اطلاعات حقوقی مورد نیاز خود را بدون وجود دغدغه مالی بتوانید دریافت کنید. برای اطلاع از نحوه استفاده از انواع خدمات حقوقی ارائه شده در گروه وکلای خانواده کافی است با ما تماس بگیرید.

لینک کوتاه

https://vakil-khanevade.com/?p=338

اشتراک گذاری این مطلب

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی رایگان مشاوره تلفنی رایگان - 02191001312