...

تنفیذ طلاق در چه شرایطی دادگاه ایران قبول است

ایرانیان مقیم خارج از کشور، در رابطه با احوال شخصیه خود تابع قانون کشور ایران هستند. و برای صحت طلاق خود، تنفیذ دادگاه ایران را می خواهد. تنفیذ در اصطلاح حقوقی به معنی تایید کردن است. طلاق یک عمل حقوقی است که اجرای آن، تشریفاتی را می خواهد تا واجد اثر حقوقی باشد. زمانی که زوجین یا یکی از انها مقیم خارج از کشور باشند برای انجام طلاق خود تنفیذ طلاق را می خواهند.

 تنفیذ طلاق چیست؟

زمانی از این واژه حقوقی، استفاده می شود که دادگاه خارجی، اقدام به صدور حکم طلاق کند.

کلیه ساکنان ایرانی و ایرانیان مقیم خارج از کشور، راجع به احوال شخصیه خود تابع قانون کشور ایران هستند و ملزم هستند که در اموری مثل طلاق از قانون کشور متبوع خود پیروی کنند. تا طلاق آنها از نظر حقوقی واجد اعتبار باشد و بدان ترتیب اثرداده شود. پس اگر کشوری خارجی، طلاق را صادر کند این عمل حقوقی واجد اعتبار نیست. مگر آنکه دادگاه ایران آن را تنفیذ کند.

در چه شرایطی دادگاه ایران، تنفیذ طلاق را می پذیرد؟

دادگاه ایران، تحت شرایط ذیل، تنفیذ را می پذیرد و رای صادره طلاق را که یک کشور خارجی آن را صادر نموده تایید می کند.

۱.دادگاه خارجی، که رای طلاق را داده، بایستی صلاحیت رسیدگی به پرونده طلاق و اجرای آن را داشته باشد.

۲.قانون کشور خارجی، بایستی با قوانین کشور ایران سازگار باشد و مغایرتی با آن نداشته باشد.

فرجام خواهی طلاق بیشتر بخوانید: فرجام خواهی طلاق چیست و چگونه می باشد؟

 آیا تنفیذ طلاق، امری الزامی است؟

قانون گذار ایران، تنفیذ طلاق را امری الزامی می داند و طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور را منوط به ثبت می داند. و این الزام را برای زوجینی که مقیم خارج از کشور هستند به وجود آورده که طلاق خود را به ثبت برسانند. و با مراجعه به سفارت خانه و کنسولگری ایران در خارج از کشور، تنفیذ طلاق کنند.

درخواست تنفیذ در جایی که طلاق به درخواست زن است

برای انجام امور طلاق، زوجه، بایستی دادخواست خود را به دادگاه کشور خارجی که در آنجا اقامت دارد ارائه دهد. و تشریفات لازمه جهت اجرای طلاق را انجام دهد. و یا از طریق مراجعه به سامانه میخک انجام امور طلاق را به وکیل متخصص طلاق واگذار کند تا اقدامات لازمه راجع به تنفیذ طلاق انجام شود. دادگاه ایران در صورتی به خواسته زوجه، ترتیب اثر می دهد و ثبت طلاق را می پذیرد که قوانین کشور تابعه، که دادخواست طلاق بدان ارائه شده، با قوانین ایران سازگاری داشته باشد و با آن مغایر نباشد.

 آیا تنفیذ طلاق، امری الزامی است؟

درخواست تنفیذ طلاق در جایی که طلاق به صورت توافقی است

زوج و زوجه ای که مقیم خارج از کشور هستند و تصمیم دارند به صورت توافقی، از یکدیگر جدا شوند. بایستی راجع به اجرای طلاق و تشریفات راجع به آن به توافق نظر برسند.و توافق نامه خود را که به موجب آن تکلیف امور مالی و غیرمالی خود را مشخص کرده اند. به سفارت خانه و کنسولگری ایران تحویل دهند تا طلاق آنها را به ثبت برسد. و به موجب تایید دادگاه ایران، طلاق خود را جاری کنند.

تنفیذ طلاق در جایی که یکی از زوجین مقیم ایران است

  • اگر یکی از زوجین، مقیم کشور ایران باشد و دیگری خارج از کشور، ثبت طلاق در دادگاه کشور ایران به عمل می آید.
  • اگر محل سکونت یکی از زوجین، در ایران باشد، دادگاهی صلاحیت دار، دادگاه ایران است.

اما در فرضی که زوجین مقیم خارج از کشور باشد بایستی دعوی حقوقی طلاق را به ثبت در سفارت خانه برسانند تا دادگاه ایران به آن ترتیب اثر بدهد.

مدت زمان طلاق توافقی بیشتر بخوانید: مدت زمان طلاق توافقی چقدر است؟ راه های تسریع آن

مدارک مورد نیاز جهت تنفیذ طلاق

  • برای این اقدام زوجین،بایستی نسخه ای از رونوشت حکم دادگاه خارجی را، به همراه ترجمه رسمی آن به تایید سفارت خانه و کنسولگری ایران در خارج از کشور برسانند.
  • بایستی رونوشت دستور اجرای حکم طلاق، به همراه ترجمه رسمی آن ضمیمه مدارک شود.

این مدارک در جایی که زوجین خود قصد طلاق را دارند باید به سفارت خانه ارائه شود. اما در فرضی که یکی از زوجین در ایران باشد و یا وکیلی درکشور ایران بخواهد این امور حقوقی  را انجام دهد بایستی جهت تنفیذ طلاق، مدارکی که به تایید سفارت خانه و کنسولگری ایران در خارج از کشور رسیده را ضمیمه دادخواست حقوقی خود کند و آن را به دادگاه عمومی شهرستان تهران، ارائه دهد تا به خواسته او ترتیب اثر داده شود

برای انجام تنفیذ طلاق، باید به کجا مراجعه کرد؟

زوجین می توانند برای این اقدام خود مستقیما به سفارت خانه مراجعه کنند و مراحل ثبت طلاق اعم از ثبت طلاق توافقی را انجام دهند و یا انجام این کار را به وکیل متخصص طلاق واگذار کنند. که عهده دار انجام امور طلاق زوجین در کشور ایران باشد. دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به انجام امور تنفیذ طلاق را دارد دادگاه عمومی شهرستان تهران است که وکیل انتخابی بایستی برای انجام تنفیذ طلاق و تاییدیه به آنجا مراجعه کند.

آثار حقوقی طلاق، در جایی که تنفیذ صورت نگیرد

اگر زوجین خواسته خود، مبنی بر صدور حکم طلاق را، که به دادگاه کشور خارجی تقدیم شده و مراحل و تشریفات راجع به آن سپری شده است، جهت ثبت به تنفیذ محاکم ایران نرسانند.این طلاق از نظر حقوقی فاقد اعتبار و ارزش بوده و هیچ گونه اثر حقوقی ندارد.

اگر دادگاه ایران تنفیذ طلاق را نپذیرد تکلیف چیست؟

ثبت و تایید طلاق ، تنها در صورت وجود شرایط لازمه، از سوی محاکم ایران، پذیرفته می شود. در غیر این صورت، زوجین نمی توانند خواستار ثبت طلاق خود باشند و تنها به حکم صادره محاکم خارجی می توانند به عنوان اماره استناد کنند. و بایستی کلیه مراحل اجرای طلاق خود اعم از ثبت دادخواست حقوقی و سایر مراحل  را در صورتی که هر دوی آنها در خارج از ایران سکونت دارند به وکیل متخصص طلاق واگذار کنند.تا از ابتدا انجام شود.

مدارک مورد نیاز جهت تنفیذ طلاق

گواهی تجرد چیست بیشتر بخوانید: گواهی تجرد چیست و معرفی کاربرد ها، مراحل دریافت آن

نتیجه گیری

ما در این مقاله موضوع حقوقی دیگری تحت عنوان تنفیذ طلاق را مورد بررسی قرار دادیم. گفتیم که اگر طلاقی در خارج از کشور صادر شود بایستی جهت تایید و آثار حقوقی به ثبت در محاکم کشور ایران برسد تا از نظر حقوقی واجد اعتبار باشد.

پیشنهادات

گروه وکلای خانواده، در تلاش است که به بررسی کلیه موضوعات حقوقی که پیرامون حقوق خانواده قرار می گیرند بپردازد و زوجین را نسبت به حقوق خود آگاه سازد. در صورتی که شما هم گرفتار مشکلات حقوقی هستید می توانید از طرق ارتباطی که در سایت به آن اشاره شده با گروه وکلای خانواده در تماس باشید و از خدمات تیم ما برخوردار شوید.

برخی از سوالات متداول

تنفیذ طلاق چیست و چه آثاری دارد؟

زمانی که زوجین، مقیم خارج از کشور باشد برای اجرا و ثبت طلاق خود باید تاییدیه محاکم ایران را داشته باشند. در غیر این صورت طلاق جاری شده فاقد اعتبار و وجاهت قانونی است.

اگر زوجین مقیم، خارج از کشور باشند برای تنفیذ طلاق باید چگونه اقدام کند؟

برای این اقدام بایستی خود شخصا به سفارت خانه و کنسولی گری ایران در خارج از کشور مراجعه کنند و یا انجام این امر حقوقی را به وکیل متخصص طلاق در ایران واگذار کنند.

لینک کوتاه

https://vakil-khanevade.com/?p=269

اشتراک گذاری این مطلب

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی رایگان مشاوره تلفنی رایگان - 02191001312