
- دسته بندی مقالات
- تاریخ انتشار 17 آبان 1403
- بازدید 111 نفر
- دیدگاه ها بدون نظر
منع اشتغال زوجه توسط شوهر و بررسی کامل آن
منع اشتغال زن توسط شوهر یکی از موضوعات مهم حقوق خانواده است که می تواند موجب اختلافات متعددی میان طرفین شود حتی منجر به طرح دعوا در دادگستری گردد.
در این مقاله به طور کامل مسائل حقوقی مربوط به منع اشتغال زوجه توسط شوهر و رویه قضایی دادگاه های خانواده را در این مورد شرح می دهیم. در صورتی که نیاز به دریافت مشاوره دقیق تر یا اعلام وکالت در پرونده خود با موضوع منع اشتغال زوجه داشته باشید وکلای مجرب حاضر در گروه وکلای خانواده در تمامی مراحل در کنار شما خواهند بود. برای اطلاع از نحوه استفاده از خدمات بهترین وکلای تهران در گروه وکلای خانواده با شماره تماس های ذکر شده در سایت تماس بگیرید.
اختیارات مرد در منع اشتغال زن در نظام حقوقی ایران
اولین سوال در خصوص منع اشتغال زوجه ابن است که آیا اساساً مرد این امکان را دارد که زن را از کار کردن محروم کند و اگر این اختیار برای مرد بر اساس قانون وجود دارد حد و حدود آن چیست و چگونه اجرا می شود؟
در ابتدا باید بگوییم بر اساس ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی ایران، شوهر این حق را دارد که زن را از کار کردن منع کند و در واقع اصل این حق برای مرد برقرار است. اما نکته مهم و مورد اختلاف در دادگاه های رسیدگی کننده به چنین پرونده هایی این است که مرد به طور مطلق این حق را ندارد و منع اشتغال زوجه تنها زمانی از سوی شوهر موجه است که اشتغال زن به مصالح خانوادگی یا حیثیت طرفین ضربه بزند. در واقع می توان گفت شوهر حق منع اشتغال زوجه را ندارد مگر اینکه بتواند این شروط را در دادگاه صالح اثبات کند. در ادامه درباره نحوه منع اشتغال زوجه توسط دادگاه و درخواست مرد در این خصوص توضیح می دهیم.
منع اشتغال زوجه از شغل مشروع
به طور کلی تمام افراد حق دارند هر شغلی را که قانون آن را مجاز شمرده است داشته باشند. در واقع در مواردی که شغلی مجاز است اصل بر آزادی اشتغال تمام افراد جامعه اعم از زن و مرد است. به این ترتیب اگر شغل زن کاملا مشروع و حتی از مشاغل سازنده و مهمی مانند پزشکی، معلمی و… باشد منع اشتغال زوجه توسط شوهر کار بسیار سختی خواهد بود چون در آن صورت مرد مجبور است اثبات کند که شغل زن با وجود مشروع بودن بر خلاف مصالح خانوادگی است که از لحاظ ادله اثباتی کار دشواری است.
بیشتر بخوانید:
ناشزه چیست و در چه مواردی زن ناشزه محسوب نمی شود؟
دادخواست منع اشتغال به کار زوجه
برای آنکه شوهر بتواند به صورت قانونی همسر خود را از شغلی که ادعا دارد بر خلاف مصالح خانوادگی یا حیثیت او است منع کند لازم است این موضوع را در دادگاه صالح به اثبات برساند و از دادگاه حکم بگیرد. در واقع منع اشتغال زوجه بدون وجود حکم دادگاه مخالف حقوق زن محسوب می شود و اعتبار قانونی ندارد.
در مواردی که مرد می خواهد به دلایل ذکر شده در قانون زن را از اشتغال منع کند لازم است یک دادخواست حقوقی با رعایت تشریفات خاص دادخواست نویسی تحت عنوان دادخواست منع اشتغال به کار زوجه تنظیم و به دادگاه صالح به رسیدگی ارائه دهد. نکته مهم در نگارش دادخواست این است که مرد باید دلایل موجهی در خصوص نوع اشتغال زن داشته باشد. یعنی همانطور که گفته شد باید دلایلی ارائه دهد که اثبات کند اشتغال زن مخل مصالح خانواده یا آبروی هر یک از طرفین است.
تشخیص این موضوع بستگی به عرف هر شهر و محله و همچینن شرایط خاص خانوادگی هر فرد دارد و تصمیم گیری در خصوص اینکه آیا شغل زن دارای این ویژگی است یا خیر با قاضی رسیدگی کننده خواهد بود. قاضی پس از ثبت دادخواست توسط مرد به موضوع رسیدگی کرده و در صورت نیاز و درخواست هر یک از طرفین قرار شهادت شهود یا هر قرار دیگری که برای کشف موضوع ضرورت داشته باشد صادر می کند. در نهایت نیز دادگاه در خصوص نوع اشتغال زن به یک نتیجه می رسد و اگر کار کردن زن را بر خلاف مصالح و آبروی طرفین تشخیص دهد حکم به منع اشتغال زوجه می دهد.
بیشتر بخوانید:
طلاق به دلیل اعتیاد شوهر چه شرایطی دارد؟
اجرای حکم منع اشتغال زوجه
زمانی که دادگاه خانواده در نتیجه ثبت دادخواست توسط مرد حکم منع اشتغال زوجه را صادر می کند، در صورتی که زن در ادارات یا موسسات دولتی باشد حکم دادگاه باید توسط این اداره یا موسسه اجرا شود اما در صورتی که زن در بخش خصوصی کار کند یا خودش صاحب کار باشد، تعبیت نکردن از حکم دادگاه برابر است با عدم تمکین از مرد و در این صورت زن ناشزه محسوب شده و اثرات عدم نشوز یعنی عدم استحقاق نسبت به نفقه مطرح خواهد شد.
برای مثال اگر با دادخواست مرد دادگاه خانواده در نهایت حکم به منع اشتغال زوجه بدهد و زن همچنان به اشتغال ادامه دهد، در این صورت زن مرتکب عدم تمکین شده است و نمی تواند از مرد نفقه بخواهد. اما با این حال باید به این نکته توجه کرد که حتی اگر زن ناشزه محسوب شود می تواند مهریه خود را مطالبه کند.
حق اشتغال به عنوان شرط ضمن عقد
یکی از موارد شروط ضمن عقد نکاح که طرفین می توانند در زمان انعقاد عقد نکاح یا پس از آن درمورد آن توافق نمایند، حق اشتغال زن است. عقد ازدواج مانند هر قرارداد دیگری می تواند بر اساس توافق طرفین شروطی داشته باشد که طرفین را متعهد به اجرای آن ها می کند. به این شروط، شروط ضمن عقد گفته می شود که یکی از آن ها درباره حق اشتغال زن است. حق اشتغال زن به این معنا است که زن می تواند به موجب این حق هر شغلی که خواست داشته باشد و شوهر نمی تواند در ارتباط با اشتغال زن ممانعتی برای زن ایجاد کند. در نتیجه حتی اگر مرد بر اساس حقی که ماده۱۱۱۷ به او داده است دادخواست منع اشتغال زوجه را به دادگاه بدهد دادگاه با توجه به شرط ضمن عقد ازدواج یعنی حقی که زوج در زمان ازدواج به زن داده است، زن را از اشتغال محروم نمی کند.
در نتیجه اگر برای زنی اشتغال به کاری خاص اهمیت داشته باشد می تواند با دریافت این حق بر اساس شرط ضمن عقد نکاح از منع اشتغال خود در آینده جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید:
آیا پاک کردن نام همسر از شناسنامه امکان پذیر است؟ آشنایی با مراحل آن
البته لازم است هنگام درج شرط حتما با وکیل متخصص خانواده که گروه وکلای خانواده می توانند به شما معرفی کنند مشورت نمایید. زیرا نحوه نگارش شروط ضمن عقد ممکن است در اثرگذاری و قابلیت اجرای این شروط در آینده موثر باشد و اگر به صورت درست نوشته نشود ممکن است عملا این شرط قابل اجرا نباشد.
دادگاه صالح برای طرح دادخواست منع اشتغال زوجه
در صورتی که مرد بخواهد با استناد به ادله ای که در اختیار دارد زن را از کاری که انجام می داد منع کند باید به کدام مرجع قضایی مراجعه کند و دادخواست خود را به ثبت برساند؟
باید گفت منع اشتغال زوجه به دلیل آنکه یکی از امور خانوادگی است طبیعتا در دادگاه خانواده طرح می شود اما از لحاظ صلاحیت محلی یعنی اینکه کدام دادگاه خانواده برای رسیدگی به این دعوا صالح است طبق قانون حمایت از خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ در دعاوی خانواده اصولا دادگاه خانواده محل اقامت خوانده و دادگاه محل اقامت زن صلاحیت رسیدگی به دعاوی خانوادگی را دارند. به این ترتیب دعوای منع اشتغال زوجه توسط شوهر در دادگاه خانواده محل اقامت زن که خوانده چنین دعوایی است مطرح می شود و دادخواست مربوط به آن با کمک وکیل متخصص خانواده در در این دادگاه به ثبت می رسد.
مشاوره حقوقی رایگان درباره منع اشتغال زوجه
یکی از مهمترین خدمات گروه وکلای خانواده که به دست مجرب ترین وکلای خانواده تهران صورت می گیرد ارائه مشاوره حقوقی رایگان درباره امور خانواده از جمله دعوای منع اشتغال زوجه است.
دعوای منع اشتغال زوجه همانطور که توضیح داده شد از مهمترین دعاوی خانوادگی است که آثار مختلفی برای طرفین دارد. در وهله اول زن محق است هر شغلی که می خواهد داشته باشد اما اگر این شغل خلاف مصالح یا حیثیت خانواده باشد شوهر می تواند زن را از اشتغال به این شغل منع کند. اما اگر زن به موجب شروط ضمن عقد حق اشتغال داشته باشد منع زن توسط شوهر امکان پذیر نیست. طرح دعوای منع اشتغال زوجه اگر منتهی به حکم دادگاه شود و زن با وجود صدور حکم از آن تبعیت نکند مرد می تواند با توجه به ناشزه بودن در اثر عدم تمکین از مرد نفقه زن را به او ندهد.
در نتیجه چنانکه دیدید این دعوا آثار مهمی برای هر یک از زن و شوهر دارد که حضور و دخالت وکیل مجرب خانواده را ضروری می سازد. بهترین وکلای خانواده در گروه وکلای خانواده در تهران گرد هم آمده اند تا با ارائه انواع خدمات حقوقی درباره دعاوی خانواده مانند منع اشتغال زوجه توسط شوهر نیاز مراجعان خود را برطرف سازند. برای آشنایی با نحوه بهره مندی از خدمات مجموعه ما از جمله ارائه مشاوره حقوقی رایگان کافی است همین حالا تماس بگیرید تا کارشناسان ما شما را رهنمایی نمایند.
https://vakil-khanevade.com/?p=1341