...

آشنایی کامل با قانون طلاق در ایران و بررسی انواع آن

گروه وکلای خانواده مجموعه ای حقوقی متشکل از بهترین و مجرب ترین وکلای خانواده است که می توانید در تمام زمینه های حقوق خانواده از جمله قانون طلاق که دارای پیچیدگی های خاص خود است و حتما نیاز به دریافت مشاوره حقوقی دارد، از خدمات متنوع حقوقی آن استفاده کنید.

در این مقاله از گروه وکلای خانواده با مهمترین نکاتی که باید درمورد قانون طلاق در ایران بدانید آشنا خواهید شد. اگر می خواهید در کوتاه ترین زمان با چند و چون قانون طلاق در ایران آشنا شوید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

قانون طلاق در ایران چیست؟

منظور از قانون طلاق هر گونه قوانین و مقرراتی است که افراد باید زمانی که هیچ راه دیگری برای تداوم زندگی زناشویی باقی نمانده است، بر اساس آن از به طور رسمی از یکدیگر جدا شوند. این قانون شامل اصل اجرای طلاق، مهریه، نفقه، حضانت فرزندان، تنصیف اموال و هر امر حقوقی است که در هنگام طلاق مطرح می شود. قانون طلاق در ایران قواعد خاص خودش را دارد که باید تمامی افراد نه تنها در زمان انجام طلاق بلکه پیش از ازدواج به خوبی با آن آشنا باشند. در این مقاله برخی از رایج ترین و چالش برانگیزترین مسائل حقوقی مربوط به قانون طلاق در ایران را برای شما عزیزان شرح می دهیم.

طلاق گرفتن زن در قانون طلاق ایران

طلاق گرفتن زن بر اساس قانون طلاق ایران امر بسیار پیچیده و دشواری است که نمی توان بدون استفاده از دانش و تخصص وکلای متخصص در این زمینه آن را انجام داد. این دشواری به دلیل این است که قانون طلاق ایران حق طلاق یعنی حق و اختیار جدا شدن از همسر بدون هیچ دلیل خاصی را به مرد داده است در حالی که زن از این حق برخوردار نیست و تنها در موارد قانونی خاصی که دادگاه آن را تایید کند می تواند از شوهر خود جدا شود. این موارد محدود هستند و زن باید بر اساس ادله و مدارک آن ها را در دادگاه خانواده به اثبات برساند.

برای مثال یکی از این موارد که بسیاری از وکلای خانواده به آن استناد می کنند، عسر و حرج غیر قابل تحمل برای زن در زندگی زناشویی است. منظور از عسر و حرج ایجاد چنان سختی غیر قابل تحملی برای زن است که امکان ادامه زندگی زناشویی را از بین ببرد. برای مثال یکی از چیزهایی که می تواند این عسر و حرج را ایجاد کند اقدام به ضرب و شتم از سوی مرد است که اگر تداوم آن در زندگی زناشویی به اثبات برسد دادگاه به استناد عسر و حرج حکم به طلاق می دهد.

عسر و حرج یک امر کلی است که موارد آن می تواند متفاوت باشد اما به دلیل رویکرد متفاوت دادگاه های خانواده در این زمینه ممکن است یک امر مشخص از سوی قاضی یک شعبه، عسر و حرج دانسته شود و از سوی قاضی شعبه دیگر عسر و حرج تلقی نشود. در این شرایط حضور یک وکیل خانواده مجرب و ماهر که بتواند با تکیه بر قدرت استدلال خود قاضی را به وجود عسر و حرج اقناع کند نقش مهمی در موفقیت پرونده دارد.

مشکلات دادن حق طلاق به زن بیشتر بخوانید: مشکلات دادن حق طلاق به زن چه مواردی می تواند باشد؟ + ویدئو

موارد دیگری که در قانون مدنی به عنوان موارد طلاق یک طرفه از سوی زن بر اساس عسر و حرج شناخته می شوند شامل ترک منزل از سوی شوهر به مدت طولانی، اعتیاد شوهر به مواد مخدر یا مشروبات الکی در صورتی که در زندگی زناشویی مشکلاتی ایجاد کند، محکومیت شوهر به پنج سال حبس یا بیشتر، مبتلا بودن زوجه به بیماری های شدید روانی یا بیماری های صعب العلاج در صورتی که در زندگی زناشویی مشکل ایجاد کند و … است که هر کدام از آن ها باید برای قاضی رسیدگی کننده به پرونده اثبات شود.

طلاق یک طرفه مرد در قانون طلاق ایران

طلاق یک طرفه مرد در قانون طلاق ایران

همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم، بر اساس قانون طلاق در ایران، مرد دارای حق طلاق است و این به این معناست که مرد می تواند هر زمان خواست بدون آنکه دلیل خاص و قانع کننده ای برای طلاق داشته باشد به دادگاه خانواده دادخواست طلاق بدهد و با طی کردن مراحل قانونی که وکیل خانواده درمورد آن بیشتر به شما توضیح می دهد، بر اساس گواهی مخصوصی که دادگاه در این خصوص صادر می کند یعنی گواهی عدم امکان سازش به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کرده و طلاق را ثبت کند.

البته باید بدانید که ثبت طلاق در دفاتر ثبت ازدواج و طلاق که یک الزام قانونی برای مرد است بدون پرداخت حقوق مالی زن به او مانند مهریه، نفقه دوران عده، اجرت المثل و یا هر حقوق مالی دیگری که طرفین نسبت به آن توافق کرده باشند انجام نمی شود و مرد باید ابتدا تمامی حقوق مالی زن را به او بدهد تا بتواند طلاق را بر اساس گواهی صادر شده از دادگاه ثبت کند. با صدور گواهی عدم امکان سازش، مرد می تواند تا ۳ ماه پس از صدور این گواهی به دفتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کرده و ثبت طلاق را انجام دهد.

بنابراین ثبت طلاق یک طرفه از سوی مرد در قوانین ایران به جز آنکه حتما باید از طریق دادگاه فرایند خاصی را طی کند و حقوق مالی زن به او پرداخت شود محدودیت دیگری ندارد و در واقع طلاق یک طرفه مرد بسیار راحت تر از طلاق یک طرفه زن انجام می شود که دارای حق طلاق نیست.

طلاق توافقی در دوران عقد بیشتر بخوانید: طلاق توافقی در دوران عقد توسط وکیل خبره

طلاق توافقی بر اساس قانون طلاق ایران چگونه است؟

علاوه بر طلاق یک طرفه از سوی مرد یا زن که در آن یکی از طرفین راضی به انجام طلاق نیست، حالت دیگری هم وجود دارد که در آن هر دو طرف نسبت به وقوع طلاق توافق و رضایت دارند و به آن طلاق توافقی گفته می شود. این نوع طلاق به دلیل توافق هر دو طرف نسبت به وقوع طلاق فرایند راحت تر و سریع تری دارد که به همین دلیل وکلای خانواده تلاش می کنند تا با انجام مذاکرات پیش از طرح دادخواست یا هر گونه اقدام حقوقی دیگر فرایند طلاق را به سوی طلاق توافقی پیش ببرند تا از تحمیل هزینه و زمان اضافی به موکل خود جلوگیری کنند.

در طلاق توافقی اگر طرفین نسبت به امور دیگری مانند مهریه یا حضانت فرزندان هم به توافق رسیده باشند، دادگاه با تایید توافق به همان حکم می دهد اما اگر توافق زوجین فقط درمورد اصل وقوع طلاق باشد، دادگاه در ضمن صدور گواهی عدم امکان سازش درمورد موارد اختلافی طرفین هم تعیین تکلیف می کند و طرفین موظفند به حکم دادگاه در این خصوص عمل کنند.

برای انجام طلاق بر اساس قانون طلاق ایران لازم است حتما قبل از هر گونه اقدام حقوقی به وکیل متخصص در حقوق خانواده مراجعه کنید زیرا همانطور که گفته شد، توافقات پیش از دادگاه اهمیت بسیار زیادی دارد و می تواند سرعت رسیدگی در دادگاه و در نهایت صدور رای را افزایش دهد. وکیل خانواده به شما کمک می کند تا بر اساس حقوق خود بر اساس قانون طلاق به توافقی معقول و منطقی با طرف مقابل دست پیدا کنید. پس از رسیدن به توافق، وکیل خانواده صورت جلسه توافق را به امضای طرفین تنظیم می کند که باید به دادخواست طلاق توافقی ضمیمه شده و به دادگاه خانواده صالح به رسیدگی فرستاده شود.

قبل از ارائه دادخواست طلاق توافقی لازم است در سامانه تصمیم طلاق برای شرکت در جلسات مراکز مشاوره خانواده بهزیستی ثبت نام کنید و پس از شرکت در این جلسات که بر اساس قانون طلاق امری الزامی برای وقوع طلاق توافقی است، در صورت عدم حصول سازش میان طرفین و باقی ماندن تصمیم به طلاق، گواهی خاصی را که این مراکز با عنوان گواهی عدم انصراف طلاق صادر می کنند دریافت کنید. این گواهی نشان دهنده عدم امکان هر گونه سازش میان طرفین است که دادگاه خانواده را قانع می کند تا گواهی عدم امکان سازش را که مبنای اجرا و ثبت طلاق در دفاتر ثبت ازدواج و طلاق است صادر کند.

در مقالات زیر اطلاعات بیشتری در خصوص طلاق توافقی و مسائل حقوقی مربوط به آن به دست خواهید آورد:

تقسیم ارث بیشتر بخوانید: همه چیز درباره تقسیم ارث به صورت صفر تا صد

ثبت طلاق توافقی به صورت کامل و بررسی شرایط آن

هزینه طلاق توافقی ریز جرئیات

حضانت فرزندان بر اساس قانون طلاق با چه کسی است؟

حضانت فرزندان بر اساس قانون مدنی ایران، هم حق والدین به شمار می رود و هم تکلیف آنان. به این معنا که والدین هم موظف به نگهداری و تربیت صحیح فرزندان خود هستند و در صورتی که این تکلیف را به درستی انجام ندهند با برخورد قانونی مواجه خواهند شد و هم نگهداری از فرزندان یک حق قانونی برای آن ها به شمار می رود که اگر صلاحیت لازم را برای آن نداشته باشند این حق از آنان گرفته می شود.

حضانت فرزندان بر اساس قانون طلاق با چه کسی است؟

نکته مهم در خصوص حضانت این است که حضانت فقط حق و وظیفه والدین است و به هیچ فرد دیگری داده نمی شود. بنابراین برخلاف تصور رایج میان عموم مردم اگر پدر کودکی فوت کند حضانت او به پدر بزرگ، عمو یا دیگر بستگان پدری او منتقل نمی شود و حضانت این کودک متعلق به مادرش باقی می ماند.

حضانت فرزندان در صورتی که والدین با یکدیگر زندگی کنند، حق و وظیفه هر دوی پدر و مادر است. اما اگر والدین با وقوع طلاق و یا بدون وقوع طلاق جدا از یکدیگر زندگی کنند، حضانت بر اساس قانون طلاق قواعد خاصی دارد که باید رعایت شود. بر اساس قانون طلاق، حضانت فرزندان دختر تا ۷ سالگی و فرزندان پسر تا ۲ سالگی با مادر است و پس از این سن حضانت فرزندان تا رسیدن به سن بلوغ چه پسر باشند و چه دختر به پدر آن ها منتقل می شود. زمانی که حضانت متعلق به  هر یک از پدر یا مادر باشد طرف دیگر حق دارد در فواصلی که دادگاه تعیین می کند فرزند خود را ملاقات کند. در این خصوص می توانید مقاله ملاقات فرزند بعد از طلاق  را بخوانید.

با این حال و به طور کلی اگر زوجین درباره اینکه حضانت فرزندانشان با چه کسی باشد به توافقی رسیده باشند، دادگاه بر اساس این توافق عمل می کند.

لینک کوتاه

https://vakil-khanevade.com/?p=332

اشتراک گذاری این مطلب

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی رایگان مشاوره تلفنی رایگان - 02191001312