...

مطالبه مهریه توسط وکلای ما چه مزایایی دارد

  • 1
    مشاوره رایگان با وکیل مهریه
  • 2
    مشاوره به زوجه و مشاوره به زوج
  • 3
    انجام پرونده مهریه از مرحله دفترخانه
  • 4
    وصول حق الوکاله بعد از وصول مهریه
  • 5
    پایین ترین حق الوکاله مهریه
  • 6
    تضمین کیفیت و انجام به موقع مهریه

مطالبه مهریه به صورت صفر تا صد با قانون جدید ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳

بروزرسانی: ۲۵ شهریور ۱۴۰۳

مهریه حق مالی زوجه است و هر زمانی که بخواهد می تواند آن را از همسر خویش مطالبه کند. مگر آنکه خود از حق مالی خویش که مستحق دریافت آن است بگذرد و آن را به زوج هبه کند.  در سابق، برای مطالبه مهریه، زوجه می توانست هم به دادگاه خانواده مراجعه کند و هم دایره اجرای ثبت، و هیچ محدودیتی در انتخاب مرجع رسیدگی برای او وجود نداشت.

اما امروزه قانون گذار زوجه را ملزم نموده که در بدو امر به دایره اجرای ثبت مراجعه کند و خواسته خود مبنی بر مطالبه مهریه را از این مرجع غیر قضایی خواستار شود. و تنها در شرایطی خاص، با مراجعه به دادگاه الزام زوج به پرداخت مهریه را خواستار شود. البته در حال حاضر با توجه به تصویب قانون جدید به نظر می رسد دیگر چنین الزامی برای زنانی که مهریه خود را مطالبه می کنند وجود نداشته باشند که در ادامه بیشتر درمورد آن توضیح می دهیم.

قانون جدید مهریه ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳

بر اساس قواعد موجود در قوانین جدیدی که درمورد مهریه به تصویب رسیده است، محدودیت های خاصی برای مطالبه مهریه به وجود آمده است که لازم است وکلای خانواده مراجعان و موکلان خود را نسبت به آن ها آگاه کنند. یکی از محدودیت های مطالبه مهریه که ابهامات و تصورات نادرستی درمورد آن شکل گرفته است، مطالبه مهریه بیشتر از ۱۱۰ سکه است.

نحوه مطالبه مهریه در قانون جدید

قانون گذار برای مطالبه مهریه، زوجه را ملزم نموده که به دایره اجرای ثبت اسناد مراجعه کند و خواسته خود مبنی بر مطالبه مهریه را ابتدا در این اداره طرح کند و سپس در صورتی که مبلغ مهریه در این اداره تادیه نشد به دادگاه مراجعه کند. این مقرره در قانون ششم توسعه و به طور کلی برای اجرای تمامی اسناد لازم الاجرا قرار داده شده است اما با توجه به منقضی شدن قانون ششم توسعه که تنها برای پنج سال معتبر بوده است، به نظر می رسد دیگر الزامی به مراجعه افراد به اداره ثبت و دریافت گواهی مراجعه به این اداره برای مراجعه به دادگاه وجود نداشته باشد و در واقع این ترتیب برای مطالبه مهریه دیگر مستند قانونی ندارد.

با این حال مطالبه مهریه در اداره ثبت همچنان یکی از راه های وصول مهریه است که مزایای خاص خود را دارد و در ادامه درمورد روندی که باید در این اداره طی کنید تا بتوانید مبلغ مهریه را وصول کنید توضیح می دهیم.

مراحل مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت

  • برای این اقدام، زوجه بایستی به دفترخانه ای که نکاح در آنجا منعقد شده مراجعه کند و مدارک مورد نیاز اعم از شناسنامه و کارت ملی و سند نکاحیه را ارائه دهد.
  • بعد از ثبت تقاضا، سردفتر ازدواج و طلاق، اجرائیه صادر کرده و دادخواست زوجه مبنی بر مطالبه مهریه را به دایره اجرای ثبت ارسال می کند. ثبت تقاضا مهریه از ثبت، برخلاف دادگاه، تشریفات خاصی را ندارد.
  • با ارسال پرونده به اجرای ثبت، زوجه ملزم می گردد که اموالی را از زوج معرفی کند.و یا از اداره ثبت تقاضا کند تا استعلام سه گانه از اداره ثبت، پلیس راهور و بانک به عمل آید.
  • در صورتی که طی انجام استعلام، اموالی از زوج یافت نشد زوجه نمی تواند مهریه خود را به موجب توقیف اموال زوج از اداره ثبت خواستار شود. در اینجا این حق برای زوجه است که  خواسته خود را از اداره ثبت پس بگیرد و آن را به دادگاه خانواده ارائه دهد.

مطالبه مهریه از طریق دادگاه خانواده

 

مطالبه مهریه از طریق دادگاه خانواده

همانطور که فرایند آن در بالا توضیح داده شد، اگر مهریه در سند رسمی ازدواج و یا هر سند رسمی دیگری درج شده باشد زوجه می تواند در مقام درخواست اجرای سند لازم الاجرا، وصول مهریه خود را از دایره اجرای اسناد اداره ثبت تقاضا نماید. علاوه بر اداره ثبت، زوجه می تواند مهریه خود را در دادگاه خانواده صالح به رسیدگی هم مطالبه کند.

برای مطالبه مهریه در دادگاه خانواده باید با کمک وکیل خانواده دادخواست حقوقی تنظیم کنید و در دادگاه خانواده به ثبت برسانید. تنظیم دادخواست مستلزم استفاده از دانش و تجربه وکیل متخصص خانواده است زیرا ممکن است با عدم رعایت برخی نکات تشریفاتی و شکلی در تنظیم و ثبت دادخواست، این دادخواست رد شود. در گروه وکلای خانواده می توانید در اسرع وقت به بهترین وکیل خانواده که در تنظیم دادخواست مطالبه مهریه به شما کمک می کند دسترسی پیدا کنید.

حضانت و سلب حضانت بیشتر بخوانید: حضانت و سلب حضانت و آشنایی کامل با قوانین آن

پس از ثبت دادخواست مطالبه مهریه، دادگاه شعبه رسیدگی کننده به پرونده را تعیین و پرونده را به آن شعبه ارجاع می دهد. شعبه رسیدگی کننده به پرونده پس از بررسی دادخواست و سایر ضمائم و مستندات، حکم به پرداخت مهریه توسط مرد می دهد که در این صورت زوجه می بایست با کمک وکیل مجرب خانواده در واحد اجرای احکام دادگاه خانواده پرونده اجرایی تشکیل داده و اجرای حکم دادگاه را مطالبه کند. در این مرحله از دادرسی، معرفی اموال از سوی زن جهت توقیف از اهمیت زیادی برخوردار است و ممکن است با اهمال در معرفی اموال متعلق به مرد، مرد اقدام به فرار از دین نماید و عملا وصول مهریه به طول انجامد.

اگر زوج از پرداخت مهریه معسر باشد تکلیف چیست؟

قانون جدید مهریه، اصل را بر عدم تمکن مالی زوج دانسته و او را معسر از توانایی مالی می داند مگر زوجه بتواند استطاعت مالی مرد را اثبات کند.

اگر اموالی از زوج یافت شود که قابل توقیف باشد و جزو مستثنیات دین نباشد زوجه می تواند تقاضای توقیف آن را خواستار شود.

در صورتی که زوج ناتوان باشد این حق برای اوست که ادعای اعسار نماید و تقاضای تعدیل اقساط مهریه را خواستار شود. و به جای پرداخت یکجا مهریه، در مواعد تعیین شده اقدام به پرداخت نماید. طرح دادخواست اعسار در زمان مناسب بسیار مهم است زیرا اگر مرد در زمان مناسب دادخواست اعسار را با کمک وکیل خانواده ثبت نکند، زن ممکن است به سرعت تقاضای حبس مرد را از دادگاه بخواهد. در حالی که اگر مرد دادخواست اعسار از پرداخت مهریه را ثبت کند و در نهایت این دعوا به اثبات برسد مرد دیگر زندانی نخواهد شد.

اگر زوج از پرداخت مهریه ممانعت کند آیا زوجه می تواند حکم جلب او را از دادگاه خواستار شود؟

قانون جدید مهریه تنها تحت شرایطی خاصی به زوجه این حق را داده که بتواند حکم جلب زوج را از دادگاه خواستار شود‌.

زوجه تنها می تواند نسبت به پرداخت ۱۱۰ سکه، حکم جلب زوج را از دادگاه بخواهد و نسبت به مازاد، تنها در صورت داشتن استطاعت مالی زوج است که این حق به زوجه داده می شود. در واقع در صورتی که مهریه تا مبلغ ۱۱۰ سکه باشد مرد باید اعسار یا عدم توانایی مالی خود را ثابت کند تا بتواند از حبس خود جلوگیری اما بابت مبلغ مازاد بر ۱۱۰ سکه زن باید توانایی مالی مرد را اثبات کند تا بتواند مرد را بابت عدم پرداخت مهریه زندانی کند.

ممنوع الخروج کردن زوج از بابت مهریه

قانون گذار در ماده ۲۳ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی به این موضوع اشاره دارد. و بیان می دارد که اگر زوج محکوم به پرداخت مهریه شود و آن را پرداخت نکند و یا اگر به پرداخت تقسیطی مهریه محکوم شود و ممانعت از پرداخت اقساط کند این حق برای زوجه است که از دادگاه، تقاضای ممنوع الخروج کردن زوج را خواستار شود. همچنین زوجه می تواند از طریق اجرای ثبت نیز این اقدام را انجام دهد.

نفقه فرزند بیشتر بخوانید: نفقه فرزند و بررسی شرایط آن برای مطالبه

مطالبه مهریه در عقد موقت

در رابطه با عقد موقت نیز، زوجه می تواند خواستار مطالبه مهریه باشد و زوج را ملزم دارد که حق مالی او را بپردازد. اگر تحت شرایطی زوج بخواهد ممانعت از پرداخت کند این حق برای زوجه است که به طرفیت زوج اقامه دعوی کند و الزام وی را به پرداخت طلبش خواستار شود‌.

نکته مهم: بایستی در رابطه با نکاح موقت که به ثبت می رسد و نکاحی که به ثبت نرسیده و الزامی به ثبت آن نیست تفکیک قائل شد.

در فرض اول، زوجه می تواند دعوی خود مبنی بر مطالبه مهریه را هم از طریق دادگاه و هم اجرای ثبت پیگیری کند.

در فرض دوم، زوجه تنها می تواند دعوی حقوقی خود را از طریق دادگاه خانواده پیگیری کند و به خواسته وی در اداره ثبت ترتیب اثر داده نخواهد شد.

وکیل مهریه کیست؟

وکیل مهریه، وکیلی است که تخصص و تجربه خود را اختصاص به پرونده های خانواده علی الخصوص مهریه داده است. و در تلاش است که با عهده دار شدن پرونده مهریه، در مقام دفاع از زوجه باشد و الزام زوج را به پرداخت مهریه از دادگاه خواستار شود.

استفاده از وکیل مهریه با توجه به ابعاد گوناگونی که دعوای مطالبه مهریه دارد از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا گاهی اوقات صرف اطلاع از قوانین برای اقدام حقوقی درست و به موقع کافی نیست بلکه مهم بهره مندی از تجربه حقوقی در استفاده از قوانین و مقررات است که تنها وکلای مجرب خانواده از آن برخوردار هستند. وکیل خانواده به شما کمک می کند با صرف کمترین هزینه و زمان ممکن دعاوی مختلف خود از جمله مطالبه مهریه را طرح کرده و به سرانجام برسانید.

وکیل مهریه کیست؟

وکیل طلاق بیشتر بخوانید: بهترین وکیل طلاق در تهران با سابقه بالا

نتیجه گیری

ما در این مقاله به بررسی موضوع حقوقی مطالبه مهریه پرداختیم و گفتیم که قانون گذار، مهریه را حق مالی زن می داند و به او این حق را می دهد که تحت هر شرایطی، آن را از همسر خویش مطالبه کند. اگر مرد بخواهد از پرداخت ممانعت کند قانون گذار به زوجه این حق را می دهد که به طرفیت او اقامه دعوی کند و حق مالی خویش را مطالبه کند.

پیشنهادات

گروه وکلای وکیل خانواده به همکاری وکلای متخصص و زبده در تلاش است که بهترین خدمات حقوقی را در حوزه حقوق خانواده  به شما عزیزانی که درگیر پرونده خانوادگی هستید ارائه دهد. شما می توانید از طرق ارتباطی که در سایت به آن اشاره شده با وکلای تیم ما در تماس باشید.

برخی از سوالات متداول

زوجه چگونه می تواند مهریه خود را از زوج وصول کند؟

برای این اقدام زوجه ملزم است که خواسته خود را از طریق دایره اجرای ثبت پیگیری کند. سپس در صورت نگرفتن نتیجه مطلوب، خواستار اجرای مطالبه مهریه خود از دادگاه خانواده باشد.

اگر مرد از پرداخت مهریه ممانعت کند تکلیف چیست؟

در این شرایط، زوجه می تواند با اقامه دعوی حقوقی تحت عنوان مطالبه مهریه، الزام زوج را به پرداخت خواستار شود و در صورت ممانعت، حسب مورد حکم جلب و حکم ممنوع الخروج شدن زوج از بابت مهریه را خواستار شود.

لینک کوتاه

https://vakil-khanevade.com/?p=224

اشتراک گذاری این مطلب

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی رایگان مشاوره تلفنی رایگان - 02191001312