- دسته بندی مقالات
- تاریخ انتشار 10 بهمن 1402
- بروزرسانی ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
- بازدید 1219 نفر
- دیدگاه ها بدون نظر
طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی
رابطه زناشویی یکی از موارد بسیار مهم در ازدواج است که می تواند در مواردی منجر به طلاق یا نوع دیگری از خاتمه زناشویی یعنی فسخ نکاح شود. این امر یکی از رایج ترین دلایل طلاق در ازدواج ها را تشکیل می دهد که یا به صورت مستقل منجر به جدایی می شود و یا در کنار دیگر عوامل، می تواند یکی از دلایل مهم برای خاتمه ازدواج چه به صورت طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی و چه به صورت فسخ نکاح به همین دلیل باشد.
در این مقاله از گروه وکلای خانواده که با حضور مجرب ترین وکلای متخصص در حقوق خانواده در کلیه دعاوی از جمله انواع طلاق به شما کمک خواهند نمود، به طور ویژه به موضوع طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی می پردازیم که بسیاری از افراد آشنایی چندان زیادی با آن ندارند. برای کسب اطلاعات دقیق تر در این رابطه لازم است حتما با وکیل متخصص و مجرب در امور خانواده مشورت نمایید.
موارد طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی چیست؟
کیفیت نامطلوب رابطه زناشویی یکی از مهمترین امور خانوادگی است که دلیل عمده بسیاری از جدایی های صورت گرفته در ایران را به خود اختصاص داده است. رابطه زناشویی نامناسب می تواند فاصله میان زوجین را افزایش دهد و به موجب این اتفاق اختلافات دیگری هم به لحاظ عاطفی و هم به لحاظ حقوقی بروز خواهد کرد.
کیفیت نامناسب رابطه زناشویی میان طرفین یا عیوب متعلق به هر یک از طرفین می تواند منجر به وقوع طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی مناسب و یا وقوع فسخ نکاح شود که هر کدام از این دو امر موارد مختلفی دارند. در این قسمت به موارد حالت اول یعنی طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی می پردازیم:
طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی از طرف مرد:
بر اساس قانون ایران، مرد در رابطه زناشویی دارای حق طلاق است و می تواند هر زمان که خواست زن را طلاق دهد. این امر نیاز به دلیل خاصی که دادگاه آن را تایید کند ندارد. در واقع تنها الزام قانونی در ارتباط با طلاق یک طرفه از سوی مرد این است که مرد مراحل قانونی و تشریفات لازم برای دعوای طلاق را طی کند و همچنین کلیه حقوق مالی زن مانند مهریه، نفقه ایام عده یا نفقه معوقه دوران گذشته و… را به او پرداخت کند. بدون پرداخت کامل این حقوق مالی و یا گذشت زن از دریافت این حقوق، طلاق نمی تواند به ثبت برسد.
بیشتر بخوانید: طلاق توافقی زن باردار چگونه می باشد؟ همه چیز در مورد آن
بنابراین مرد هر دلیلی که برای طلاق داشته باشد از جمله اینکه دلیل آن کیفیت رابطه زناشویی باشد یا غیر آن، نیازی به اثبات آن در محضر دادگاه ندارد و دادگاه با گذشت مراحل و تشریفات مشخصی که در قانون برای این نوع طلاق تعیین شده است گواهی مخصوصی که گواهی عدم امکان سازش نامیده می شود را صادر می کند که مرد می تواند تا ۳ ماه آن را به ثبت برساند.
طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی از طرف زن:
اگر زن به دلیل کیفیت و نوع رابطه زناشویی خود با مرد نتواند به زندگی زناشویی ادامه بدهد تا حدی که این امر موجب عسر و حرج یعنی سختی غیر قابل تحمل در زندگی زناشویی برای او بشود، می تواند به استناد ایجاد عسر و حرج مانع از دوام زندگی زناشویی درخواست طلاق بدهد. همانطور که گفته شد، حق طلاق در قانون ایران منحصر به مرد است و زن چون بر خلاف مرد دارای حق طلاق نیست باید دلیل خود را برای اجرای طلاق در محضر دادگاه اثبات کند.
موارد قانونی که بر اساس آن ها طلاق برای زن مجاز دانسته شده است، در قانون آورده شده و وکیل خانواده ای که می خواهد به نمایندگی از زن دعوای طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی را طرح کند باید بتواند به این موارد استناد و آن ها را ثابت کند.
بیشتر بخوانید: ملاقات فرزند بعد از طلاق به چه صورت می باشد و بررسی شرایط
یکی از این موارد همانطور که گفتیم عسر و حرج یا سختی غیر قابل تحملی است که مانع از دوام زندگی زناشویی باشد. برخی از مواردی که می توانند برای زن ایجاد عسر و حرج کنند در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی ذکر شده اند اما این ماده علاوه بر ذکر مثال هایی از ایجاد این شرایط، به این نکته تصریح کرده است که عسر و حرج محدود به این موارد نمی شود و در هر مورد دیگری که زن به کمک وکیل خانواده بتواند عسر و حرج را اثبات کند می تواند به استناد آن از دادگاه حکم طلاق گرفته و تا ۶ ماه پس از صدور این حکم آن را به دفتر تبت ازدواج و طلاق ببرد و اجرا کند.
یکی از مصادیق ایجاد این عسر و حرج برای زن می تواند کیفیت نامطلوب رابطه زناشویی با مرد باشد که البته برای آنکه دادگاه بر اساس آن حکم به طلاق بدهد باید ایجاد شرایط عسر و حرج برای زن به دلیل وجود این امر با کمک وکیل متخصص و مجرب به اثبات برسد.
فسخ نکاح چیست و چه تفاوتی با طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی دارد؟
فسخ نکاح یکی از موارد بر هم خوردن ازدواج است که هم به لحاظ ماهیت و هم آثار و تبعات حقوقی با طلاق تفاوت دارد. همانطور که گفتیم، طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی در قالب قواعد کلی مربوط به طلاق می گنجد و در محدوده این قواعد باید بررسی شود. برای مثال اگر طلاق به صورت یک طرفه با درخواست مرد باشد لزومی ندارد که مرد دلیل طلاق را که می تواند نداشتن رابطه زناشویی باشد ثابت کند. همچنین اگر طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی با تقاضای زن باشد می تواند با اثبات عسر و حرج برای زن منجر به صدور حکم طلاق شود که تا ۶ ماه برای ثبت در دفتر ثبت ازدواج و طلاق اعتبار دارد.
اما فسخ نکاح در مواردی انجام می شود که قانون برای آن تعیین کرده است. برای مثال بر اسلس قانون، اگر زن متوجه شود که مرد دارای برخی عیب و ایرادات ذکر شده در قانون مانند عنن، خصاء و… بوده است می تواند نکاح را فسخ کند. یا اگر ایرادات خاصی در زن وجود داشته باشد، مانند نابینایی، زمین گیری و برخی بیماری های دیگر مرد می تواند نکاح را فسخ کند.
بیشتر بخوانید: بهترین وکیل خانواده در سعادت آباد با سابقه بالا
فسخ نکاح علاوه بر اینکه موارد معینی دارد و بر اساس اثبات وجود این موارد می تواند تحقق پیدا کند، از لحاظ تشریفات و آثار حقوقی تفاوت های بسیاری با طلاق و به خصوص طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی دارد که در ادامه مهمترین این تفاوت ها را برای شما عزیزان بیان می کنیم.
- اولین تفاوت فسخ نکاح با طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی این است که فسخ نکاح از تشریفات طلاق پیروی نمی کند و در واقع برای آنکه به لحاظ حقوقی اجرا شود نیازی به رعایت تشریفات طلاق به دلیل رابطه زناشویی ندارد. برای مثال صدور رای طلاق نیاز به ارجاع پرونده به داوری یا مشاوره دارد و یا اجرای طلاق مستلزم این است که صیغه مخصوصی با حضور شاهدان خوانده شود.
اما فسخ نکاح نیازی به این موارد ندارد و فقط لازم است صاحب حق این عمل حقوقی را به اطلاع طرف مقابل برساند و در صورت عدم پذیرش طرف مقابل فسخ نکاح را از دادگاه بخواهد. در نهایت، فسخ باید مانند طلاق در دفتر ثبت ازدواج و طلاق به ثبت برسد.
- تفاوت دیگر فسخ با طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی این است که در طلاق تمام حق و حقوق مالی زن از جمله مهریه محفوظ است و تنها اگر هیچ رابطه جنسی میان طرفین واقع نشده باشد، مهریه زن نصف می شود. اما در فسخ نکاح، اصولا مهریه به زن تعلق نمی گیرد مگر آنکه دلیل فسخ از جانب زن وجود ایراد عنن در مرد که در ادامه درمورد آن توضیح داده می شود باشد که در این صورت، مهریه زن با رعایت شرایطی به او پرداخت می شود.
- با وجود اینکه طلاق فقط درمورد ازدواج دائمی کاربرد دارد اما فسخ نکاح هم درمورد ازدواج دائمی و هم درمورد ازدواج موقت که در میان مردم به آن صیغه گفته می شود قابل اعمال است.
- زمانی که طلاق میان زوجین جاری می شود، اگر این طلاق از نوع رجعی باشد مرد می تواند تا مدتی پس از جاری شدن صیغه طلاق بنا به اراده خود دوباره به رابطه زناشویی برگردد و اصطلاحا رجوع کند. اما در فسخ این شرایط وجود ندارد و اگر فسخ اتفاق بیفتد و شخصی که فسخ را اعمال کرده پشیمان شود باید مجددا اقدام به ازدواج با همان فرد کند.
موارد فسخ نکاح از سوی مرد
فسخ نکاح از سوی مرد در مواردی انجام می شود که زن دارای عیب و ایراداتی است که بر اساس قانون به مرد حق فسخ نکاح را می دهد. این موارد بر اساس ماده ۱۱۲۳ قانون مدنی شامل امور زیر می شود:
- قرن: منظور از آن استخوانی در آلت تناسلی زن است که نزدیکی را با مانع مواجه می کند.
- جذام: نوعی بیماری پوستی است که ممکن است در ظاهر فرد تاثیر زیادی بگذارد.
- برص: در میان مردم به آن پیسی گفته می شود و منظور لکه هایی سفید یا قهوه ای است که بر روی پوست ایجاد می شود.
- افضاء: به یکی شدن مجرای واژن با مجرای مثانه یا ادرار گفته می شود.
- زمین گیری
- نابینائی از هر دو چشم
این عیوب باید حتما در حین عقد ازدواج وجود داشته باشد و اگر پس از ازدواج ایجاد شده باشند مرد نمی تواند برای فسخ به آن ها استناد کند. همچنین این موارد ممکن است با طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی همپوشانی داشته باشد. به همین دلیل با توجه به اینکه مرد دارای حق طلاق است در این موارد می تواند به اختیار خود یا زن را طلاق بدهد یا نکاح را فسخ کند که برای انتخاب میان این دو بر اساس مزایایی که دارند لازم است از یک وکیل متخصص خانواده استفاده کنید.
موارد فسخ نکاح از سوی زن
در صورتی که ایرادات زیر در مرد وجود داشته باشد زن می تواند بدون طی تشریفات طلاق و دشواری هایی که برای زنان دارد نکاح را فسخ کند. البته باید توجه کرد که چه زن و چه مرد نباید در حین ازدواج از این ایرادات باخبر باشند زیرا اگر در حین ازدواج از وجود این عیوب آگاه باشند این امر به منزله پذیرش این ایرادات است و در نتیجه نمی توان به استناد آن ها نکاح را فسخ کرد.
- خصاء: منظور از خصاء در مرد عقیم بودن اوست
- عنن: منظور از عنن ناتوانی جنسی در مرد است و به شرط اینکه ولو یکبار عمل زناشویی را انجام نداده باشد موجب فسخ نکاح می شود.
- مقطوع بودن آلت تناسلی: باید به اندازه ای باشد که قادر به عمل زناشویی نباشد.
علاوه بر موارد ذکر شده در این قسمت و قسمت قبل، ابتلا به جنون هم از موارد مشترک میان زن و مرد است که به آن ها حق فسخ می دهد. اما نکته مهم این است که اگر جنون مرد پس از ازدواج هم اتفاق افتاده باشد حق فسخ را برای زن ایجاد می کند اما در جنون زن، مرد فقط زمانی حق فسخ دارد که بتواند ثابت کند این جنون در حین نکاح هم وجود داشته است. در خصوص عنن که یکی از موارد فسخ از طرف زن است هم همین قاعده وجود دارد یعنی حتی اگر پس از ازدواج ایجاد شده باشد زن می تواند نکاح را فسخ کند.
مشاوره حقوقی درمورد طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی یا فسخ نکاح
با توجه به تمامی مطالبی که تا اینجا گفته شد، ممکن است این سوال برایتان ایجاد شود که در صورت وجود مشکل در رابطه زناشویی، طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی گزینه بهتری است یا فسخ نکاح؟ در این خصوص باید بدانید که هر کدام از این روش ها کارکردها و آثار حقوقی خاص خود را دارند. ممکن است در شرایطی فسخ نکاح بهتر باشد و در شرایط دیگر پیگیری دعوای طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی نتیجه و آثار حقوقی بهتری برای فرد داشته باشد.
برای دانستن اینکه در شرایط شما کدام دعوا بهتر خواهد بود لازم است حتما با وکیل و مشاور متخصص در حقوق خانواده که گروه وکلای خانواده در اختیار شما قرار می دهند مشاوره حقوقی داشته باشید. گروه وکلای خانواده با ارائه خدمات به روز و متنوع حقوقی به مراجعان خود تلاش دارد تا نیاز افراد جامعه به انواع خدمات حقوقی را به بهترین نحو ممکن پاسخ دهد. برای اطلاع از خدمات این گروه می توانید با شماره تماس های درج شده در سایت تماس بگیرید.
https://vakil-khanevade.com/?p=350